(Özel haber) Masa lambası ve arkadaşlarının sesiyle engelleri aştı

Yüzde 70 oranında görme engelini azmiyle aşan 21 yaşındaki Derya, başkalarının okuduğunu dinleyip, masa lambası sayesinde derslerine çalışarak hem memur oldu hem de üniversiteye yerleşti.

TAKİP ET
Yüzde 70 oranında görme engelini azmiyle aşan 21 yaşındaki Derya, başkalarının okuduğunu dinleyip, masa lambası sayesinde derslerine çalışarak hem memur oldu hem de üniversiteye yerleşti.

Hatay'ın Payas ilçesinde dünyaya gelen 21 yaşındaki Derya Gündüz, 7 nüfuslu ailenin tek kız evladı. Ailenin tek engelli bireyi olarak büyüyen Gündüz, yüzde 70 oranındaki görme engelini azmiyle aşmayı başardı. Lise eğitimini tamamladıktan sonra 2014 yılında üniversite ve KPSS sınavlarına hazırlanan Gündüz, gece körlüğü nedeniyle ailesi ve arkadaşlarının sesi ile masa lambasının desteğiyle ders çalışarak hem üniversiteyi hem de memurluğu kazanmayı başardı. Şimdi Bingöl'de memurluk yapan Gündüz, Bingöl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü 3. sınıfta eğitimine devam ediyor.

Gün ışığından daha fazla yararlanmak için sabahları erken saatte kalkarak ders çalıştığını belirten Derya Gündüz, 'Lise son sınıfta çok yoğun bir maratonla KPSS, LYS ve YGS'ye çalıştım. Gözlerimdeki görme kaybı gündüz çalışmama engel değildi ama akşamları sıkıntı yaşadığımdan dolayı ailem ve arkadaşlarımdan yardım alırdım. Akşamları ders çalışırken, tepe lambasıyla çalışmalarımı sürdürüyordum. Deneme sınavlarını ücret karşılığında okutturuyordum. Başkası okuyordu, ben dinliyordum. KPSS, LYS ve YGS'ye bu şekilde girdim. Yani bütün çalışma hayatım, başkasının okuduğunu dinleyerek geçti' diye konuştu.



Hem üniversiteye yerleşti hem memur oldu

Yoğun bir çalışmanın sonucu üniversite ve devlet memurluğu sınavlarına girdiğini belirten Gündüz, 'ÖSS sınavlarından sonra ilk Bingöl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümüne yerleştim. Bir sonraki yıl da 84 puanla Bingöl Müftülüğüne memur olarak atandım' dedi.

Üniversitedeki sınavlarına da aynı yöntemle hazırlandığını kaydeden Gündüz, 'Gün içerisinde hem okula hem de daireye gidiyorum. Yani sabah üç saat okuldaysam, geri kalan zamanlarımda da işteyim. İşten sonra eve geldiğimde tekrar ders çalışmam gerektiğinde tepe lambasını kullanıyorum. Tepe lambası benim elim ayağım, onunla her şeyi görebiliyorum. Sınavlarıma tepe lambasıyla hazırlanırım, eksik kaldığım yerlerde arkadaşlarım gelir bana okur. Onların anlattıklarını dinleyerek sınavlara girerim. Sınavı da okutmanların yardımıyla yapıyorum. Yani onlar sınav sorularını okur, ben söylerim onlar da yazar. Bu şekilde sınavlarımı atlatıyorum' şeklinde aktardı.

Okul ve memurluktan kalan zamanlarını üyesi olduğu Altı Nokta Körler Derneği Bingöl şubesinde değerlendiren Gündüz, burada da aile danışmanlığı görevini yapıyor. 450 saatlik eğitimin ardından aile danışmanlığı sertifikası alan Gündüz, engelli bireylerin de rehberliğini yapıyor.



'Biz okuyoruz, o dinliyor'

Derya'nın okuyamadığı konularda kendilerinden yardım istediğini belirten Tuba Kardaş, 'Derya ile aynı bölümde okuyoruz. Derya, gece körlüğü rahatsızlığı olmasına rağmen bütün engelleri azmiyle aşmış bir arkadaşımız. Derya, sınav dönemlerinde ders çalışırken okuyamadığı konular için bizden yardım ister. Biz de evine gelir ve o konuları kendisine aktarırız. Bu şekilde sınavlara giriyor ve başarılı bir şekilde derslerini geçiyor' diye konuştu.

Bakmadan Geçme