Prof. Dr. Bilal Çoban'ın Maden temasları
Elazığ bağımsız milletvekili adayı Prof. Dr. Bilal Çoban, seçim çalışmaları kapsamında Maden ve Gezin ilçelerine ziyarette bulundu.
Yaptığı açıklamada Elazığ'ın 2034'e yürürken elinde birçok fırsatın olduğunu ifade eden Bağımsız aday Çoban, bu fırsatlardan birinin de tarihi Milattan Önce 2000'lere dayanan ve bakırın bulunmasıyla tarihte en önemli ticaret ve yerleşim merkezi olan Maden İlçesi olduğunu söyledi.
Tarihten günümüze her dönem önemli gelişmelere haiz olan Maden İlçesinin birçok zenginliği bünyesinde barındırdığını ifade eden Bağımsız aday Çoban şunları kaydetti:
“Hepimizin malumu olduğu gibi Maden İlçesi hem ilimiz hem bölgemiz hem de ülkemiz için stratejik önemlere haiz bir ilçemizdir. Bugünlerde bile ülke gündeminde olan Maden Sahalarının işletilmesi halinde Maden İlçesinde bulunan bakır rezervlerinin Türkiye'nin birkaç yıllık bütçesini sağlayacağı kuşkusuzdur. Bu nedenle son günlerin gündeminde olan Maden sahalarının bir an önce işletilmeye açılması işletilmeye açılırken de İzabe tesislerinin kurularak ilçenin ve şehrimizin istihdamına katkı sunmasının önü açılmalıdır.
Madenin Kurtuluş Plan'ı bendedir. Defaatle gezdiğim, gördüğüm, ihtiyaçları yerinde tespit ettiğim Maden, maalesef siyasi mecmualarda konu olacak şekilde itibarsızlaştırılmış ve yok sayılmıştır. İlçemizin slot analizlerini ortaya koyduğumuzda, fırsatlarının tehditlerinden çok olduğunu, artılarının eksilerine nazaran fazla çıktığını ortaya koymuştuk. Yapılacaklar bellidir. Kurtuluş planlarımızdan birkaçını belirtmemiz gerekirse; Maden sınırları içerisindeki Maden Çayına karışan kanalizasyon sisteminin rehabilite edilmeli ve Çay Balığı yetiştiriciliğinin özendirilmelidir. Stok alanında depolanan maden sahasında bulunan ocaklardan gelen hammaddenin stok alanından kayması veya akması toleranssız bir risktir. Alınması gereken önlemler; stok alanının kaymaması için şevler düşürülmeli ve stok miktarı azaltılmalıdır. Stok alanına çıkış yollarının kayması veya akması toleranssız bir risktir. Alınması gereken önlemler; stok alanına çıkış yollarındaki eğim düşürülerek yol genişliğinin arttırılması gerekmektedir. Maden'in endüstriyel hammadde potansiyeli daha kapsamlı araştırılmalıdır. Geçmiş yıllarda işletilen maden ocaklarındaki atık ve cürufların günün ekonomik ve teknik şartlarında yeniden işletilip değerlendirilmesi. Maden potansiyelini işletmeye dönüştürecek yatırımların yapılması sağlanmalıdır.
Gezin Plajköy yarımadasına, Atatürk'ün vasiyeti olan ve Akciğer hastalarına hizmet edecek SANATARYUM HASTANESİ yapılmalıdır.
Çilek üretiminde bahçe-depo-pazar zincirinin iyi kurulmamış olması, bahçeden pazara olan arz akışının talepten bağımsız, ani yığılmalar şeklinde oluşmasına ve fiyat istikrarsızlığına yol açmaktadır. Oysa bu zincirin özellikle soğuk hava depolarını da içerecek şekilde kurulması, arz talep dengesinde bir regülatör işlevi görecek ve üreticinin mağduriyetini önleyecektir.
Kamu kuruluşu tesisleri hat safhadadır. Bugün göl çevresi adeta kamu kuruluşlarının istilası altındadır. Hazar Gölünün çevre düzeni planı hazırlanmış olmasına rağmen, bu plana uyulmamakta ve plan üzerinde günübirlik kullanıma ayrılmış olan yerler üzerinde de kamu kuruluşlarınca tesis kurulmaktadır. Bu tür uygulamalar devam ederse ileride serbestçe göle girilebilecek kıyı şeridi kalmayacaktır. Bu nedenle kamu kuruluşu tesislerinin daha fazla artmasına izin verilmemelidir. Mevcut olanların alanları, sahil şeridini açık tutacak şekilde daraltılmalı ve bu tesisler içinde günübirlikçilerin kullanımlarını artırmak amacıyla yeni tesisler eklenmelidir.
14 Mayıs şehrimiz açısından da ülkemiz açısından da bir milat olacaktır. İlçelerimiz başta olmak üzere, şehrimizin sorunlarına benden daha iyi çalışmış olan, hakim olan yoktur. Allah bize şanlı bir zafer ile yardım ettiğinde, ilçelerimizle birlikte şehrimiz kalkınmışlık ve refah seviyelerinde yükselmeye teşvik edilecektir.” dedi.