Ramazan'da dengeli beslenme uyarası

Sahur ve iftar arasında 2 ana ve 2 ara öğün şekilde besin tüketilmesinin uygun olacağını belirten Bingöl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Vedat Söyiler, sahur yapmanın sağlık açısından önemli olduğunu söyledi.

TAKİP ET
Sahur ve iftar arasında 2 ana ve 2 ara öğün şekilde besin tüketilmesinin uygun olacağını belirten Bingöl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Vedat Söyiler, sahur yapmanın sağlık açısından önemli olduğunu söyledi.

Bingöl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Vedat Söyiler, vatandaşlara Ramazan ayında dengeli beslenmeleri yönünde uyarılarda bulundu.

Yeterli ve dengeli beslenmenin ramazan ayında da sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az üç öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerektiğini belirten Söyiler, sahura kalkılmaması ya da sahurda sadece su içilmesinin zararlı olduğunun unutulmamasını gerektiğini söyledi.

Ramazan'ın yemek kültürü açısından en bilinen özelliği iftar sofralarındaki çeşitlilik ve bolluk olduğunu dile getiren Söyiler, 'İftar sofralarında bir insana yetecek yemeğin 2-3 kat fazlası bulunabilmektedir. İftarda kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğmaktadır. Yapılan en büyük hatalardan birisi de çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmektir. Beyin doyma emrini yemekten 15-20 dakika sonra verir. Çok hızlı yemek yendiğinde bu süre zarfında yüksek miktarda, enerjisi yüksek besinler yenilebilir ve bu durum ilerleyen günlerde kilo alımına da zemin hazırlar'diye ifade etti.

Ramazan ayı süresince yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Söyiler, 'Ramazan ayında öğünler, sahur ve iftarda iki ana öğün ile iftardan sonra 1 veya 1,5 saat arayla olacak şekilde iki ara öğün şeklinde düzenlenmelidir. Oruç tutanların mutlaka sahur yapmaları sağlığın korunması açısından önemlidir. Kafein içeren içecekler yerine de süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir. Susama hissi duyulmasa bile iftar ve sahur arasında sık sık su içilmelidir. İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi uygundur. Yine enerji veren ancak kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten besinler tercih edilmelidir'diye aktardı.

İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine, sütlü veya meyveli tatlıların tercih edilmesi gerektiğini anımsatan Söyiler, tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra birer saat ara ile her seferinde azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenilmesinin uygun olacağını kaydetti.

Bakmadan Geçme