Resmi Gazete'de yayımlandı: Depremzedelere büyük destek!

Türkiye'deki depremzedelere konut ve iş yeri için yeni bir karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

TAKİP ET

Türkiye'de depremlerin yol açtığı zararları hafifletmek ve depremzedelerin yeniden ayakta durmalarını sağlamak amacıyla alınan yeni bir karar, Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu karar, özellikle Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerden etkilenen bölgelerde orta ve üzeri hasarlı yapıların yerinde yeniden inşa edilmesine yönelik önemli destekleri içeriyor.

KARARA GÖRE, DEPREM BÖLGESİNDEKİ HAK SAHİPLERİNE ŞU DESTEKLER SAĞLANACAK:

Konut için 750 bin TL kredi desteği.

Ahırı bulunan konutlar için 1 milyon TL kredi desteği.

İş yerleri için 400 bin TL kredi desteği.

Nakdi olarak konutlar için 750 bin TL hibe.

İş yerleri için 400 bin TL hibe.

Ancak, belirli kurallar ve koşulların yerine getirilmesi gerekecektir. Örneğin, daha önce kredi veya konut yardımı almış olanlara bu yeni destekler verilmeyecektir. Ayrıca, bir kişiye en fazla 3 bağımsız bölüm için kredi verileceği, aynı bağımsız bölüm için hem hibe hem de kredi alınabileceği belirtiliyor.

Kararda ayrıca, inşaatları plan ve projeye, fen ve sanat kurallarına, imar mevzuatına uygun olmayanların inşaatlarının 30 gün süreyle durdurulacağı ve bu süre sonunda düzeltme yapılmazsa ödemelerin kesileceği vurgulanıyor. İnşaatlarını düzeltmek isteyenler için verilen sürenin sonunda ödeme yapmamış olanlar, kullanılan hibe ve kredi miktarlarını faiziyle geri ödemek zorunda kalacaklar.

Kredi başvurularında hak sahiplerinin gelir ve kredi puanı durumlarına bakılmayacak, ancak belirli belgelerin sunulması gerekecek. Başvurular e-Devlet üzerinden veya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlükleri'ne yapılacak.

Kredi geri ödemeleri, Bakanlık tarafından takip edilecek ve özellikle depremzedelere büyük kolaylık sağlayacak uzun vadeli ve faizsiz ödeme seçenekleri sunulacak.

Bu karar, depremzedelerin yeniden hayatlarına başlamalarına ve zarar görmüş binaları yeniden inşa etmelerine büyük bir destek olacak.

Bakmadan Geçme