Teşvik ve Cazibe Merkezi programı heyecanla bekleniyor
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri Destek ve Teşvik Paketi'nin iş dünyasında heyecanla beklendiğini ifade eden Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı İdris Alan, yurt içi ve yurtdışından çok sayıda yatırımcının Elazığ'a yoğun ilgisinin olduğunu söyledi.
ETSO Başkanı İdris Alan, Teşvik ve Cazibe Merkezi kentler arasında yer alan Elazığ'a olan ilgili nedeniyle açıklamalarda bulundu. Elazığ'a yatırım anlamında iş dünyasının yoğun ilgisi olduğunu ifade eden Alan, “Başbakanımızın 4 Eylül tarihinde Diyarbakır'da açıklamış olduğu bölgeye özgü yeni destek paketi ve Cazibe Merkezi Programı iş dünyasında büyük bir heyecan yaratmıştır. Başbakanımızın bu açıklamasının ardından bugüne kadar Elazığ'dan, yurt içinden ve yurtdışından çok sayıda girişimcinin bilgi talebiyle karşılaştık. Bu ilgi halen yoğun bir şekilde devam ediyor. Destek Paketinin açıklanmasının ardından yapmış olduğumuz değerlendirmelerde Elazığ'ın sahip olduğu avantajlar ve potansiyeli ile bölgede en fazla ilgi görecek olan şehir olduğunu ifade etmiştik. Forbes Dergisi tarafından ekim ayı içerisinde yayınlanan araştırmada da Elazığ'ın ülkemizde yatırım yapılabilir ve yaşanabilir iller sıralamasında ilk 20'de olduğu açıklandı. Bu araştırmada Doğu ve Güneydoğu illeri arasında sadece Elazığ ilk 20'ye girmiş olup, ülkemizin gelişmiş yöreleri olan Akdeniz, Marmara ve Ege Bölgelerindeki birçok şehri de geride bırakmıştır. 8 Cazibe Merkezi il arasında da yine Elazığ bu araştırmada ilk 20'ye giren tek il olmuştur” dedi.
Cazibe Merkezleri Programı ile Teşvik düzenlemesi tebliğinin yayınlanması, uygulanmaya geçilmesiyle birlikte Elazığ'ın çok önemli bir değişim yaşayacağını aktaran Alan, Cazibe Merkezi yaklaşımına uygun olarak çevresindeki illeri de olumlu yönde etkileyerek bölgede istihdam ve üretim merkezi haline geleceğini kaydetti.
“6. BÖLGE DESTEĞİ İLE İSTİHDAM 3'E KATLANIR”
6 Ekim'de Başbakan ile yapılan toplantıda mevcut yatırımların 6. Bölge desteklerinden istifade etmesi sözünün alındığını hatırlatan Alan, “TOBB ev sahipliğinde gerçekleştirilen Türkiye 9. Ekonomi Şurası kapsamında Bölgemizdeki Oda ve Borsa Başkanları, bakanlar ile bazı illerin milletvekillerinin katılımı ile 10.5 saat süren bölgemiz ekonomik değerlendirme toplantısında şahsım tarafından bizzat Başbakanımızdan talep edilen bölgemizdeki mevcut yatırımların haksız rekabete uğramaması için 6. Bölge desteklerinden istifade etmeleri talebim kesin ifadeleriyle olumlu karşılanmıştır. Elazığ, Malatya, Adıyaman ve Erzincan gibi illerimiz de bu konu medya ile paylaşılmış ve iş dünyasından yoğun ilgi görmüştür. Oda olarak 4 Eylül tarihinden bugüne kadar ilimiz ve bölgemizdeki mevcut yatırımların tam anlamı ile ekonomiye kazandırılması hususunda çok yoğun girişimlerde bulunduk. ‘Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmayalım' ifadelerini sıklıkla kullandık. Çünkü bölgeye yeni bir yatırım kazandıralım derken mevcut yatırımların kapanmasına meydan vermemeliyiz. Böyle bir gelişme ne hedeflenen başarıyı, ne de huzuru getirir. Odamıza kayıtlı ve kapasite raporu olan firma sayısı 310'dur. Bu firmaların kapasite raporuna göre istihdamı yaklaşık 30 bin olması gerekirken bugün yüzde 20 kapasite ile çalışan bu işletmelerin toplam istihdamı maalesef ancak 8 bin 700'dür. Mevcut yatırımların 6. bölge desteklerinden istifade etmesi ve makine, işletme sermayesi, enerji, SGK, Stopaj, navlun gibi destekler ile kapasite kullanımları yüzde 60'ların üzerine yükselecek ve bu işletmelerin istihdamları üç kat artacaktır. Bu yaklaşımın yeni istihdam anlamında devlete maliyeti yeni bir yatırım kurmaktan daha düşük olacaktır” diye konuştu.