Tiroit hormonları hakkında uzman görüşü

Fırat Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kader Uğur, tiroit hakkında bilgiler verdi.

TAKİP ET

Doç. Dr. Kader Uğur, Fırat Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan, Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi olarak tiroit hakkında bilgi verdi. Tiroit bezi, boynun ön, orta ve alt kısmında yaklaşık 20 gram ağırlığında ve kelebeğe benzeyen bir organ olarak tanımlanırken, büyümesi durumunda guatr denir. İyot eksikliği genellikle bu duruma yol açar. Tiroit bezi, yetişkinlerde enerji üretimi ve metabolizmayı, çocuklarda ise büyümeyi ve gelişmeyi sağlar. Kadınlarda daha sık görülen tiroit hastalığının, diğer hormonlar gibi hayati önemi bulunmaktadır. Tiroit hormonlarının eksikliği veya fazlalığı hastalığa sebep olabilir; eksiklik genellikle haşimato hastalığına, fazlalık ise zehirli guatr hastalığına yol açabilir.

Belirtiler arasında halsizlik, yorgunluk, kilo değişimleri, vücudun sıcaklığa karşı tepkisi, çarpıntı, terleme, cilt kuruluğu, hipertansiyon, depresyon belirtileri, unutkanlık, bağırsak problemleri, konsantrasyon zorlukları, kas ve eklem ağrıları, saç dökülmesi gibi belirtiler yer alır. Bu belirtileri taşıyan bireylerin endokrinoloji uzmanına başvurması önemlidir. Toplumda sık görülen tiroit nodülleri genellikle iyi huyludur ve doktor önerisine göre müdahale edilir. Ancak yüzde 5'inde kanser riski bulunabilir. Tiroit hormonlarını korumak için kilo kontrolü, dengeli beslenme, düzenli egzersiz, iyotlu tuz tercihi, endokrin bozuculardan kaçınma, işlenmemiş gıdaları tercih etme ve düzenli doktor kontrolleri önemlidir.

Bakmadan Geçme