TKDK'dan yatırımcılara yeni fırsat

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), IPARD II Programının 3. Başvuru Çağrı İlanı kapsamında Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar başlığı altında yer alan büyükbaş ve küçükbaş süt ve besi hayvancılığı, tavuk, kaz, hindi ve yumurta tavukçuluğu sektörlerine yönelik projelerin online başvuru süresini 24 Nisan 2018 kadar uzattığını bildirdi.

TAKİP ET
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), IPARD II Programının 3. Başvuru Çağrı İlanı kapsamında 'Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar' başlığı altında yer alan büyükbaş ve küçükbaş süt ve besi hayvancılığı, tavuk, kaz, hindi ve yumurta tavukçuluğu sektörlerine yönelik projelerin online başvuru süresini 24 Nisan 2018 kadar uzattığını bildirdi.

Başvuru sahipleri online olarak başvurdukları projelerinin çıktılarını 27 Nisan 2018 tarihine kadar Erzurum İl Koordinatörlüğüne teslim edebileceklerini, proje başvuru çağrı süresinin uzatılması hayvancılık yatırımı yapmak isteyenler için önemli bir fırsat oluşturduğunu ifade eden Erzurum İl Koordinatörü Dr. Atilla Özlü, hibe şeklinde sunulan bu yatırımlar kapsamında eski ahırların modernize edilmesi, yeni ahırların inşası ve makine-ekipman alımları uygun harcama olup bu harcama kalemlerinde yapılacak alımların tamamında yüzde 40 ile 70 hibe desteğinin yanı sıra KDV muafiyetinin de uygulandığını belirtti.

Ayrıca projelerinin hazırlanması ve danışmanlık masrafları da aynı oranlarda hibe desteği kapsamında destekleneceğini ifade etti. Şu ana kadar yapılan başvurularda özellikle 40-50 baş arası süt inekçiliğine yönelik oldukça yoğun bir talebin olduğunu sözlerine ekleyen Özlü, Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığımızın yürütmüş olduğu destek programlarıyla ilde ki hayvan barınaklarındaki standartlarda önemli bir artış yaşandığını, bu artışın hayvancılığın gelişmesine yönelik önemli bir etki oluşturduğunu belirtti.

Özlü; TKDK'nın 3. Başvuru Çağrı İlanında yer alan 'Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme' başlığı kapsamında hazırlanan projelerin 30 Mart 2018 tarihinde proje kabullerinin tamamlandığını ifade ederek, başvuru süresi sonunda İl Koordinatörlüğüne; 8 adet arıcılık ve arı ürünlerinin üretilmesi ve paketlenmesi, 7 adet kırsal turizm ve rekreasyon faaliyetleri, 1 adet su ürünleri yetiştiriciliği, 1 adet Makine Parkı, 1 adet Yenilenebilir Enerji yatırımı olmak üzere toplamda 18 adet proje başvurusu yapıldığını kaydetti. Sunulan projelerin tamamının kırsal alanlarda yer aldığını, 6 proje sahibinin kadın yatırımcı olduğunu ve bu yatırımların artmasıyla kadını ve erkeği ile birlikte Erzurum ekonomisine katkı sağlanacağını ifade eden Özlü, 18 proje sayesinde yaklaşık 19 Milyon TL bir yatırım gerçekleştirileceğinin ve bu projelere ait hibe tutarının ise yaklaşık 15 Milyon TL olacağını söyledi. İl Koordinatörlüğüne sunulan projelerin büyük bir hızla incelemelerine başlandığını bildirdi.

Bakmadan Geçme