Turistlerin göz bebeği: Mardin

Tarihi, kültürü ve fiziki yapısıyla ilgi odağı haline gelen Mardin'de turist yoğunluğu yaşanmaya devam ediyor.

TAKİP ET

Güneydoğu Bölgesinde yer alan en önemli şehirlerden biri olarak bilinen Mardin; camileri, medreseleri, kiliseleri, dar sokakları ve taşın oya gibi işlendiği evleriyle turizmde son yılların cazibe merkezi haline geldi. Aynı zamanda birçok din ve mezhebe ev sahipliği yapan kente turistlerin ilgisi her geçen gün artmaya başladı.

Bayramlarda ve tatillerde nüfusunda artış gözlemlenen Mardin'e geçtiğimiz Ramazan Bayramı'nda 51 bini aşkın yerli ve yabancı turist ziyaret gerçekleştirdi.

MEDENİYETLER BEŞİĞİ MARDİN'DE NERELER GEZİLMELİ?

Dara Antik Kenti

Mardin'in 30 km güneydoğusunda yer alan Dara Antik Kenti, Pers Kralı III. Darius'un Büyük İskender'e karşı yaptığı savaşta öldüğü yerin Dara olarak adlandırılmasıyla bilinmektedir.Kent, ortasında Antik Çağ'da ‘Cordis'olarak adlandırılan, günümüzden yirmi yıl öncesine kadar aktif olan bir derenin, her iki yanında yer alan kalıntılardan oluşmaktadır. İçerisinde mezarlık alanı, çok katlı mezar yapısı, surlar, kapılar, Agora Caddesi, köprüler gibi birçok tarihi unsur bulunmaktadır.

Mardin Ulu Cami

Mardin'in en önemli ve en eski mabedi olarak bilinmektedir. Dokuz asırdır ayakta olan cami, 1176 yılında Artuklu Sultanı Kutbettin İlgazi zamanında inşa edilmiştir. Artuklu Dönemi mimari özelliklerini taşımaktadır. Ulu Caminin içerisinde Hz. Muhammed'in Sakal-ı Şerif' i de yer almaktadır. Mardin denilince akla gelen ilk tarihi mekanlardan biri olarak anılmaktadır.

Zinciriye Medresesi

Zinciriye Medresesi 1385 yılında Artuklu Sultanı Melik Necmeddin İsa tarafından yaptırılmıştır. Sultan İsa Medresesi olarak da bilinen yapıda, Timur ve ordusuyla mücadele etmiş olan Melik İsa'nın bir süre burada hapsedildiğine inanılır. Avlu, cami, türbe gibi çeşitli ek mekanlardan meydana gelen medresenin içerisinde çok sayıda eski kitabe de yer almaktadır.

Mor Behnam Kilisesi

yüzyılda yapıldığı bilinen Mor Behnam Kilisesi, Mardin Süryani Kadim Ortodoks Cemaati'ne aittir. Kırklar Kilisesi olarakta bilinen yapıda yer alan kesme taşla örülmüş odalarda patrikler ve metropolitler ikamet etmiştir. Tarihi kürsüler, kandiller, tablolar ve el yazması olan dua kitapları ile içerisinde birçok tarihi eser bulundurmaktadır.

Mor Gabriel Manastırı

Midyat'a 22 kilometre uzaklıktaki Yayvantepe köyünde bulunmaktadır. MS 397 yılında kurulan manastırı dünyanın en eski faal manastırlarından biri olarak hizmet vermeye devam etmektedir. Ana kilisede yer alan mozaikler, doğudaki Bizans sanatından günümüze ulaşabilen en görkemli örneklerdendir.

Bakmadan Geçme