Türkiye İHA başarısını karaya da taşıyor
Geçtiğimiz günlerde yayınlanan yerli insansız kara araçlarının test görüntüleri, yeni bir dönemin habercisi... Uzmanlar, Türkiye'nin insansız hava araçlarındaki başarı hikayesini, karada da hayata geçirebileceği görüşünde.
Gündemi yakından takip eden herkes, Türk savunma sanayii ürünlerinin dünya genelinde son dönemlerde giderek daha fazla konuşulmaya başladığını bilir. Bu haberlerde başrolde insansız hava araçları olsa da yakın bir gelecekte insansız deniz ya da kara araçlarının da konuşulma ihtimali oldukça yüksek.
Savunma Sanayii Başkanlığının yakın zaman önce paylaştığı test görüntüleri bu beklentileri biraz daha artırdı. Görüntülerde farklı kurumlar tarafından yapılan orta sınıf 1. seviye insansız kara araçlarının (İKA) atış yaptıkları anlar vardı. Biz de bu görüntülerden yola çıkarak İKA'ların hem muhtemel kullanım alanlarını, hem de yakın gelecekte sahaya nasıl etki edebileceklerinin izini sürdük.
Aslına bakarsanız insansız kara araçları çok uzun yıllardır savunma gündeminde yerini koruyan sistemler. İkinci Dünya Savaşı döneminde Nazi Almanyası tarafından kullanılan ve kabloyla uzaktan kumanda edilen, paletli, patlayıcı yüklü bir mayın olan ‘Goliath' insansız kara araçlarının atası olarak kabul ediliyor.
Dolayısıyla uzun bir süredir gündemi meşgul etse de teknolojik yetersizlikler ve özellikle güvenilirlik açısından belirli bir seviyeye gelinmesi günümüzü buldu. Günümüzdeki durumunu ve Ankara'nın pozisyonunu daha iyi anlamak için Savunma Sanayii Araştırmacısı Fatih Mehmet Küçük ile buluşuyoruz.
Küçük'ün verdiği ilk bilgi İKA'larla ilgili çalışmaların halen konsept geliştirme üstüne devam ettiği konusu oluyor. Avrupa'da Estonyalı Milrem Robotics tarafından geliştirilen THeMIS adlı İKA'nın Avusturya, Almanya, Hollanda, Birleşik Krallık ve Fransa gibi çok sayıda ülke tarafından test edildiği öğreniyoruz.
İKA'larla ilgili en çok merak ettiğimiz konuların başında bu ürünlerin nasıl ve ne şekilde kullanılacağı konusu oluyor. Fatih Mehmet Küçük ilginç bir noktaya değiniyor ve aslında bu soruların üreticiler ve ordular tarafından da sorulduğunu, yanıtının ise henüz netleşmediğini söylüyor.
Daha detaylı bir şekilde belirtmek gerekirse, Küçük'e göre ülkeler çeşitli üreticilerden benzer sınıflarda farklı İKA'ları da envanterlerine katarak özellikle ordularının test, geliştirme veya öncü birlikleri ile bu araçların ‘Nasıl?' ve ‘Ne şekilde?' kullanılacağına dair çalışmalar yürütüyor.
“Dolayısıyla İKA'lar konusunda henüz oturtulmuş muharebe konsepti bulunmuyor” bilgisini veren Küçük, “Mesela Fransa, THeMIS adlı İKA'yı Mali'de askerlerini takip eden, arkalarından gelerek ekipmanlarını-yüklerini taşıyan ve gerektiğinde yolda kalan araçlarını çekmek için kullanıyor. Bunlar İKA'ların muharebe sahasında kullanımına yönelik konseptler geliştirmek üzere uygulanıyor” diyor.