ASELSAN çözüm ortaklığı için Elazığ'da

Ülkemizin savunma sanayindeki en önemli firmalarının başında gelen ASELSAN A.Ş. nin  Elazığ işletmelerine çözüm ortaklığı için ilk adım atıldı. Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan, Ülkemizin milli ve yerli savunma sanayi üretiminde Elazığ KOBİ'lerinin ASELSAN'a tedarikçi olması yönünde tarihi sürecin başlatıldığını söyledi.

ASELSAN çözüm ortaklığı için Elazığ'da
TAKİP ET Google News ile Takip Et

“GÜÇLÜ BİRLİKTELİKLE YOLA ÇIKILDI”

Fırat Üniversitesi, Elazığ TSO, ASELSAN A.Ş. kısa adı SUHA olan Savunma, Uzay ve Havacılık Kümelenmesi Derneği ile Fırat Teknokent A.Ş.nin organizasyonu ile gerçekleştirilen toplantıya Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Kutbeddin Demirdağ, Elazığ TSO Başkanı Asilhan Arslan, F.Ü. Rektör Yardımcıları, ASELSAN A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Hezarfen Oruç, Aselsan Tedarik Uzmanları, Elazığ TSO Yönetim ve Meclis Üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademisyenler, iş dünyası temsilcileri, KOSGEB ve FKA Yöneticileri ile SÜHA Üyeleri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Fırat Teknokent A.Ş. Genel Müdürü Prof.Dr. Erhan Akın, Elazığ’da oluşturulan güçlü birliktelikle yola çıkıtlığını belirterek büyük hayaller kurduklarını ve bu hayali gerçekleştirmek üzere kararlı insanlarla adım attıklarını söyledi. Fırat Teknokent hakkında da bilgiler veren Akın, Ülkemizin savunma sanayindeki en büyük firması ile Elazığ’ın çözüm ortaklığının kendilerini heyecanlandırdığını ifade ederek, tüm adımların ve süreçlerin kararlıkla yürütüleceğini söyledi.

“KOBİ’LERİMİZ ASELSAN’A ÜRETİM YAPACAK KAPASİTEDEDİR”

Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan’da toplantının Elazığ’da gerçekleşmesine katkıları nedeniyle Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay ile ASELSAN Yönetimine teşekkür etti. Arslan konuşmasında, Elazığ KOBİ’lerinin önemli bir birikim ve tecrübeye sahip olduğunu belirterek, “Fırat Teknokent ile Mühendislik Fakültemizin çok değerli akademisyenleri tarafından özellikle son yıllarda çok önemli yazılımlar ve ürünler geliştirilmeye başlanmıştır. Bununla birlikte imalat sanayimizdeki KOBİ’lerimizin de çok önemli birikim ve tecrübeleriyle üretimi söz konusu.

Bugün bu toplantıya katılarak ürünlerini ve geliştirdikleri prototiplerini tanıtmak isteyen ve ASESLAN Tedarik Uzmanlarıyla ikili iş görüşmeleri yapmak isteyen 45 firmamız aramızda. Elazığ için bu önemli bir sayı.  İlimizin bu potansiyelinin ülkemizin kendi milli ve yerli üretiminde değerlendirilmesi noktasında biz Sayın Bakan Yardımcımız ve Milli Savunma Bakanlığının çok değerli Müsteşarı Sayın İsmail Demir’in destekleriyle bugün önemli bir noktaya getirmiş bulunmaktayız. Yaklaşık bir yıl önce ülkemizin 8. Savunma, Uzay ve Havacılık Kümelenmesini Elazığ’da kurduk. Bakanlığımızın ve ASELSAN’ın katılımı ile ilimizde bir zirve toplantısı yaptık.

ASELSAN gibi vakıf şirketleri olan Roketsan, Haversan, TAİ gibi savunma sanayimizin gözbebeği firmalarımızın üst yöneticileriyle birçok toplantımız oldu. Elazığ’la ilgili oluşturduğumuz bu olumlu kanaat ve güven bugün bizlere bu toplantıları yapma imkanı vermektedir. Roketsan ile roket gövdeleri ve namlu üretimi ile ilgili gizlilik anlaşması yaptık. Üretici firmamız hazır ve süreç devam ediyor. Ülkemizin gurur kaynağı yerli ve milli üretimlere imza atan vakıf firmaları ile kurmuş olduğumuz bu yakın işbirliği Elazığ için çok önemli bir sürecin başlangıcıdır.

Biz inanarak ve tüm süreçleri profesyonel bir bakış açısı ile değerlendirerek ilimizi ASELSAN gibi bir firmanın tedarikçisi yapma hususunda kararlıyız. ASELSAN Genel Müdür Yardımcımız Sayın Hezarfen Oruç, bugün kurumun altı uzmanı ile davetimize icabet etmişlerdir. Sayın Oruç’un bu işbirliğinin sağlanması noktasındaki gayretleri ve iyi niyeti bizleri gelecek adına daha da cesaretlendirmektedir. Ben bu düşüncelerle, bu toplantı sonrasında ASELSAN’ın tedarikçi havuzunda artık Elazığ firmalarımızın yer alması noktasında çok önemli gelişmeler yaşanacağına yürekten inanmaktayım.

Sürecin bu noktaya gelmesinde büyük katkıları olan Sayın Bakan Yardımcımız Albay ve Müsteşar Sayın Demir’e bir kez daha teşekkür ediyor, toplantımızın ilimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.

“ASELSAN’IN TEDARİKÇİ ZİNCİRİ BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR”

ASELSAN A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Hezarfen Oruç’ta yaptığı değerlendirmede vakıf şirketi olan ASELSAN’ın kuruluş ve hizmetleri hakkında bilgiler vererek ülkemizin dışa bağımlı üretimlerini ortadan kaldırmak yada en aza indirmek için yoğun bir gayret içinde olduklarını söyledi. Oruç değerlendirmesinde, “ASELSAN’ın Tedarikçi sayısı 300’lerden bugün 2 binler seviyesine yükselmiştir. Başta savunma sanayi olmak üzere ülkemizin dışa bağımlı olduğu ürünlerin yerli ve milli imkanlarla yapılması hususunda kararlı bir yönetimimiz var. Elazığ’da bir yıl önce yaptığımız zirve sonrasında burada oluşan kararlı duruşu, güveni ve istikrarı hep birlikte müşahede ettik. Sayın Bakan Yardımcımız ve Bakanlık Müsteşarımız bu konuya çok büyük bir titizlik gösteriyorlar. Babamın memuriyeti nedeniyle doğum yeri ve 6 yaşına kadar bu şehirde büyümüş bir kişi olarak ben de Elazığ firmalarının ASELSAN Tedarikçisi olması noktasında atılan her adımı sonuna kadar destekleyeceğimin bilinmesini istiyorum. Bu işbirliği ve değerlendirme toplantılarını bundan sonraki süreç içerisinde inşallah daha sık yapacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın çok büyük destek ve projeleriyle ülkemiz bugün savunma sanayinde atılım içerisinde çok büyük başarılara imza atan bir konuma gelmiştir. Bu süreç bütün hızıyla devam etmektedir. ASELSAN’ın bütün test ve laboratuarları Elazığ işletmelerinin hizmetindedir. Biz buraya bu niyet ve işbirliğini başlatacak adımların atılması için gelmiş bulunmaktayız” şeklinde konuştu.

“FIRAT ÜNİVERSİTESİ BİRİKİMLERİYLE SÜRECE KATKI SAĞLAYACAKTIR”

Fırat Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Kutbeddin Demirdağ da programın açılış konuşmasında Fırat Üniversitesinin ülkemizdeki en eski ve en başarılı mühendislik fakültelerinden biri olduğuna dikkat çekerek, “Üniversitemizin mühendislik fakülteleri ülkemizdeki tüm üniversiteler içerisinde en başarılı bölüm olarak ilk 10’da bulunmaktadır. Üniversitemizin bu birikimi ve yaklaşık 4 bin kişiden oluşan akademik kadrosu işdünyası ile bu süreci en iyi şekilde değerlendirecek ve ülkemizin yerli ve milli savunma sanayine katkı sağlayacaktır. Elazığ’da bu hususta bir ortak akıl ve birliktelik söz konusu. Ben emeği geçen herkesi kutluyorum” ifadelerinde bulundu.

“ELAZIĞ İÇİN ÖZEL BİR DÖNEM BAŞLAMIŞTIR”

ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı ve Uzmanlarıyla yapılan değerlendirme ve ikili görüşme öncesinde son konuşmayı Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay yaptı. Alpay, Ülkemizin milli ve yerli savunma sanayi üretiminde çok önemli başarılara imza attığını ifade ederek, “Sayın Cumhurbaşkanımızın talimat ve destekleriyle kendi milli ve yerli silah ve üretimimiz noktasında ülkemiz son yıllarda cumhuriyet tarihinin en büyük başarılarına imza atmıştır. Halen devam eden 604 proje ile Türkiye savunma sanayinde kendi milli ve yerli üretimleriyle dünyanın en önemli ülkelerinden biri haline gelecektir. Bu süreç yaşanırken, biz de Elazığ için ne yapabiliriz konusunu değerlendirerek ilk önce Üniversitemizin de çok değerli katkıları ile Sivil Havacılık Yüksekokulunu burada kurduk. İHA’ların test merkezini yine buraya taşıdık. ASELSAN ve Roketsan’ın Üniversitemiz bünyesinde ofislerinin açılmasına öncülük ettik. Elazığ’ın ülkemizin yerli ve milli üretimine tedarikçi olması için gerekli olan SUHA kurulması noktasında Sayın Asilhan Arslan başkanlığında bir yılı aşkın bir süreden beri önemli çalışmalar yaptık. Bugün SUHA, Elazığ TSO, Fırat Üniversitesi, Teknokent ve ASELSAN işbirliğini görüyoruz. Elazığ için gerçekten çok özel bir dönem başlamıştır. 2002 öncesinde ASELSAN ve diğer savunma sanayindeki vakıf işletmelerinin bütçesi, Ar-Ge için ayırdığı kaynak ve nitelikli insan kaynağı  Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ile bugün devasa büyüklüklere katlanmıştır. Sonuç olarak hayati önem taşıyan ve dışa bağımlı olduğumuz bir çok ürün artık yerli ve milli üretime geçmiştir. Bu süreç bütün hızıyla devam etmekte ve İlimizin de artık girilmesi imkansız gibi görünen bu alanda var olduğunu ispatlaması gerekmektedir. Biz bakanlık ve ilgili bürokratlarımızla gerekli olan tüm altyapı ve ön hazırlıkları yapmış bulunmaktayız. Şimdi sıra iş dünyamıza ve akademisyenlerimize kalmıştır. Bunu söylerken artık biz yokuz anlamında değil somut olarak üretim ve istihdama dönüştürme noktasında yine elbette yanınızdayız ancak sizlerin gayret ve girişimleri önemli. Asihlan Başkanımız çok yoğun bir emek ve gayretle bu süreci bugünlere getirmemizde hep yanımız oldu ve SUHA’yı kurarak işadamlarımızın örgütlenmesini ve muhataplık boyutunda altyapıyı oluşturdu. SUHA, Elazığ TSO, Fırat Üniversitesi ve Fırat Teknokent tam destek olarak kararlılığını gösteriyor. İş dünyamızın da sağlanan bu birliktelik ve destekle büyük bir heyecan içinde olduğunu görüyorum. Yakalamış olduğumuz bu süreç inanıyorum ki, kısa sürede Elazığ’da çok önemli yatırımlara dönüşecek ve ASELSAN, Tedarik havuzunda burada çok sayıda firmamız yer alarak ülkemizin yerli ve milli üretimine katkı sağlarken, ilimizin de istihdam ve büyümesine öncülük edeceklerdir” dedi.

Açılış konuşmaları ve ASELSAN sunumunun ardından verilen aranın ardından ASELSAN Tedarik havuzunda yer almak isteyen 45 firma temsilcisi, Fırat Teknokentte üç ayrı salonda ASELSAN Tedarik Uzmanlarıyla birebir görüşme yaparak, üretimleri, tecrübeleri ve deneyimleri hakkında bilgiler verdiler.