- Haberler
- Malatya
- Bakan Tüfenkci: 'Türkiye'de az sayıda meslek yüksekokulunun bulunduğu organize sanayilerden birisini ilimize kazandırmış olduk'
Bakan Tüfenkci: 'Türkiye'de az sayıda meslek yüksekokulunun bulunduğu organize sanayilerden birisini ilimize kazandırmış olduk'
İnönü Üniversitesi ile Malatya Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde 2.Organize Sanayi bölgesine Meslek Yüksek Okulu yaptırılıyor. Temel atma törenine katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye'de az sayıda meslek yüksekokulunun bulunduğu organize sanayilerden birisini ilimize kazandırmış olduk dedi.
İnönü Üniversitesi ile Malatya Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde 2.Organize Sanayi bölgesine Meslek Yüksek Okulu yaptırılıyor. Temel atma törenine katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Türkiye’de az sayıda meslek yüksekokulunun bulunduğu organize sanayilerden birisini ilimize kazandırmış olduk” dedi.
2.Organize Sanayi Bölgesinde gerçekleştirilen temel atma töreninde konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, sanayi- üniversite işbirliğinin üniversite ve şehrin gelişimine katkı sunacağını ifade eden Tüfenkci, “Baktığımız zaman illerin kalkınmasında üniversitelerin çok büyük rol oynadıklarını da görüyoruz. Yıllarca Malatya’da konuşulan İnönü Üniversitemizin şehre katkısı ve şehirle birlikte gelişme noktasındaki fonksiyonu ama en önemlisi de üniversiteyle sanayi işbirliğini gerçekleştirecek projeleri oluşturma noktasındaki sıkıntılardı. Allah’a hamdolsun rektör hocamızın göreve gelmesiyle beraber ticaret ve sanayi odamızın büyük katkıları ikinci organize sanayi bölgesi yönetiminin isteği burada bulunan sanayicilerimizin arzusu böyle bir kampüsü ilimize kazandırmış oldu” diye konuştu.
2. Organize Sanayi Bölgesinin Türkiye’de az sayıda bulunan Meslek Yüksek Okullarından bir tanesinin Malatya’ya kazandırmanın mutluluğunu dile getiren Tüfenkci şöyle konuştu.
“Geçtiğimiz aylarda Meclisten geçerek yürürlüğe giren OSB kanununda meslek yüksekokullarının kurulmasına izin verdiğimiz gibi teşvik kapsamına da aldırdık. Bunun tek nedeni var. Çağın teknolojilerini yakalayabilmek, ayak uydurabilmek ve yeni teknolojileri Türkiye’ye kazandırmak. Burada yetişen elemanların bu teknik becerileriyle beraber yeni inovasyonlarla, yeni üretim tekniklerinin oluşturulması için bunları yapıyoruz."
Sanayilerde yaşanan ara eleman problemine değinen Bakan Tüfenkci planlama yapılmasına ve istihdama ilişkin politika üretilmesinin gerekliğini belirtti. Bu anlamda sanayicinin ihtiyacını karşılamaya ve küçük sanayici dahil olmak üzere çıraklık eğitimini 6767 sayılı kanun ile 12 yıllık zorunlu hale getirildiğine dikkat çeken Tüfenkci, yeni uygulamaların da mesleki eğitime çok önemli katkı sağlayacağına değindi.
Malatya Valisi Ali Kaban ise “Maalesef bir dönem yanlış bir politika yüzünden sırf belli bir kesim okulları ortadan kaldırmak adına mesleki eğitiminde bütün aranan elemanlarını yetiştirecek sistemi mahvettik. O dönem için zarar görmesi düşünülen İmam Hatipler dikkat ederseniz çok hızlı bir şekilde yeniden hayatın içerisinde monte edilebildi. Ancak aynı şeyi mesleki eğitim için söyleyemiyoruz. Ciddi manada zor bir iş çünkü. Bir kez orada bir kesinti oldu mu o kesintiyi, tekrar bağlayabilmek ciddi manada zaman gerektiriyor” dedi.
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ahmet Kızılay’da temelini attıkları OSB Meslek Yüksekokulu ile İnönü Üniversitesine yeni bir okul ve yeni bir kampüs daha kazandırdıklarını belirterek, “12 bin m2 kapalı alan olmak üzere toplamda 30 bin 800 m2 alana sahip MYO kampüsünde derslik, atölye, idari ve sosyal hizmetler olmak üzere 4 ayrı blok yer alacaktır. Okulumuzun OSB içerisinde yer alması öğrencilerin adeta bir laboratuvar ortamında eğitimlerini sürdürmelerine imkan sağlayacaktır. Malatya Ticaret ve Sanayi odasının koordinatörlüğünde sanayicilerimizle protokol imzalayacağız. OSB meslek yüksekokulumuzda açılacak programlar, okutulacak dersler ve ders içerikleri sanayicilerimizin görüşleri alınarak iş dünyasının ihtiyacına uygun olarak hazırlanacaktır. Sanayicilerimiz kapasitelerine göre bir kontenjan verecekler. OSB meslek yüksekokulumuzda 3+1 dediğimiz bir sistem uygulanacaktır” diye konuştu.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç ise hükümetin verdiği destekle İnönü Üniversitesinin de sahiplenmesiyle sanayicinin bir hayalinin faaliyete geçirildiğini belirterek, "Emeği geçenlere ben yürekten teşekkür ediyorum. Ticaret ve Sanayi Odası olarak lokomotif rolünü üstleniyoruz. Ara eleman açığını kapatmak için meslek yüksekokulları ve meslek lisesi mezunlarına ihtiyaç duyduğumuzu, ihtiyacı karşıladığımız zaman bizim dünyadaki rakiplerimizle rekabet gücümüzün de artacağının farkında ve bilincindeyiz. İşte bu duygu ve düşünce noktasında hareket ederek bu gün temelini atacağımız meslek yüksekokulunun hayali olan sanayicilerimize hayırlı ve uğurlu olsun diyoruz. Çünkü bir ülkenin gelişmesi için meslek liselerinin ve meslek yüksekokullarının önemini biliyoruz. Türkiye şartlarında 28 Şubat’ta yaşanan olaylardan dolayı meslek liselerinin önü kesildi. İstediğimiz oranda meslek liselerindeki okuma oranını hala belli bir seviyeye getiremedik. Hükümetimizin verdiği desteklere rağmen" diye konuştu.
Konuşmaların ardından İl Müftüsü Ümit Çimen’in duası ile birlikte MYO’nun temeli atıldı.
2. Organize Sanayi Bölgesinde bulunan inşaat alanında düzenlenen törene, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Malatya Valisi Ali Kaban, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Malatya Emniyet Müdürü Ömer Urhal, Malatya İl Jandarma Komutanı Albay Şerafettin Yılmaz, AK Parti Malatya İl Başkanı Hakan Kahtalı, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, STK temsilcileri, akademik ve idari personel ile çok sayıda davetli katıldı.