Balkonda başladılar, atölye kurdular

Elazığ'da seramik kursuna katılan ve evinin balkonunda süs eşyası yapan Fatih Dost adlı vatandaş, eşi ve çocuklarının yardımıyla çalışmalarını büyüterek, atölye kurdu. Atölyesinde, evde kullanılmayan malzemeleri süs eşyasına çeviren Dost, aile şirketi kurmayı hedefliyor. 

Balkonda başladılar, atölye kurdular
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Evli ve 2 çocuk babası Fatih Dost, el sanatları kursu sayesinde seramik döküm ve süsleme eğitimi aldı. Dost evinin balkonunda seramik dökümü yaparken eşi Şenay Dost ile kızları da babalarına boyama ve süsleme de yardım etmeye başladı. Bunun üzerine anne Dost da seramik süsleme eğitimi alarak, eşi tarafından dökümü yapılan süs eşyalarını çocukları ile boyayarak, satmaya başladı. Talebin fazla olmasıyla Fatih Dost, bir atölye açarak süs eşyası dökümlerinin orada yapmaya başladı. Anne ise eşine daha fazla destek olabilmek için KOSKEP’e başvurarak seramiklerin işlenip, süslenip satılacağı işyeri açtı. Eşi atölyede dökümleri yaparken kendisi ise açtığı işyerinde hem onları süslüyor, hem de satıyor.

Şenay Dost, eşini gönderdiği dökümleri süsleyip satmakla kalmıyor, bunun yanında evde kullanılmayan malzemeleri işleyerek, gün yüzüne çıkartırken, yanında bu işi yapmak isteyen ev hanımlarına da hem iş öğretiyor, hem de aile bütçelerine ekonomik katkı sağlamalarını destek oluyor.

AİLECE BAŞLADILAR
Bu işe evde ailecek başladıklarını ifade eden Fatih Dost, “Biz evde atölye kurmuştuk. İki kızım var. Atölye içerisinde çalışırken kızlarım derslerini ve ödevlerini bitirdikten taşlama yaparak annelerine yardım ediyorlardı. Bana bazen ‘baba bunun tasarımı şöyle olmuşta, şöyle yapsan daha güzel’ gibisinde öğütler veriyorlardı. Bazen bakıyordum gerçekten o dedikleri çok mantıklı. Baba ‘oraya bir gül koyalım yada şuraya bir Osmanlı motifi yapalım, şuranın yaprakları olsun. Bu böyle çıkarsa yarın boyayamazlar gibisinden’ bana çok güzel destek oluyorlar. Çünkü evde artık 4 kişilik bir ev atölyesi kurmuştuk. Zamanla bu atölyeyi büyüttük ve kendi şirket atölyemizi kurduk. İlerde de inşallah nasip olursa aile şirketini kurmayı düşünüyoruz” dedi.

En büyük destekçisinin eşi olduğunu belirten Fatih Dost, “Eşim el sanatları merkezi müdürlüğünde ahşap, seramik polyester boyama kursu aldı. Bizim döktüğümüz ürünleri balkonda boyamaya başladık. Yani yavaş yavaş bunu daha güzel yapalım, sergileyelim ve sergilere çıkalım dedik. El sanatları müdürlüğünün bize vermiş olduğu imkanlarda yaptığımız ürünleri sergilemek de vardı. Bununla ilgili zaten boyamasını, taşlamasını, süslemesini ve incilemesini kendisi yaptı” diye konuştu.

Eşinin kendisine destek olmasıyla bir şeyler başardığını gören insanların olduğuna vurgu yapan Dost, şu ifadelerde bulundu:
“Komşularımız, eşimiz dostumuz ve arkadaşlarımız ‘bu işi bizde yapmak istiyoruz’ dediler. Yavaş yavaş istihdam sağlamaya başladık. Biz döktüğümüz ürünleri maliyetine verdik, onlarda alıp süslediler, taşladılar kendilerine ek gelir ve iş yapmaya çalıştılar. Hatta bunu evlerinde bile yapmaya başladılar. Bu şekilde bir döngü oldu. Şimdi çok şükür proje bazlı desteklerle ilgili çalışmalarımıza devam ediyoruz.”

KOCASI DÖKÜM YAPIYOR, EŞİ SÜSLÜYOR
Eşine destek olmak için süsleme ve satış yeri açtığını ifade eden Şenay Dost ise, şunları kaydetti: 
“Eşim bunların dökümlerini yapıyor. Bu işin taşlamasını işlemesini evde yapıyordum. Baktım evde olmuyor burayı açmayı karar verdim. En azından ev hanımları da yararlansın dedik. Şuan ev hanımları bu işi severek yapıyorlar ve bütçelerine katkıda bulunuyorlar. Ev hanımları ve bizim içinde çok iyi oldu. El sanatları kurslarına başvurdum ve gidip sertifikalarını aldım. Bu işi yapmak hoşuma gitti. Bu sayede ev bütçeme katkıda bulunuyorum. Daha sonra KOSKEP’e başvurdum ve oradan sertifikaları alıp bu iş yerini açtım. Şuan ev hanımı arkadaşlarla çalışıyoruz.”

KULLANILMAYAN MALZEMELER SÜS EŞYASI OLUYOR
Açtığını dükkanda kullanılmayan objeleri de süslediklerini söyleyen Dost, “Evdeki bardaklar, vazoları getirip burada boyuyorlar. Onları değerlendiriyorlar. Aynı zamanda bizde ham madde olarak polyester, seramik, ahşap getiriyoruz. Onlarda burada boyayıp süslüyorlar. Götürüp evlerinde kullanıyorlar, hediye götürüyorlar, satıyorlar. Bütçelerinde katkıda bulunuyorlar. Kiminin öğrencisi var, kiminin de eşi çalışmıyor. Aynı zaman çok güzel bir iş. Böyle olması bizim için çok iyi oldu” dedi.