Başkan Arslan'dan 'asgari ücret' açıklaması

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan, 'Asgari ücret hem çalışanları hem de işvereni mağdur etmeden iyileştirilmelidir' dedi.

Başkan Arslan'dan 'asgari ücret' açıklaması
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ TSO Başkanı Arslan, asgari ücret, döviz kurlarındaki dalgalanmalar, üretim, istihdam ve pandemi sürecinde iş dünyasının talep ve beklentileriyle ilgili değerlendirmelerde bulunarak, “Sürdürülebilir ekonomi için piyasaların ve iş dünyasının talepleri dikkate alınarak, asgari ücret artışı hem çalışanları hem de iş dünyasını mağdur etmeyecek şekilde güncellenme ihtiyacı kaçınılmaz olmuştur” dedi.

"ALIN TERİYLE ÇALIŞANLAR DESTEKLENMELİ"

Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan, asgari ücretin enflasyon oranı üzerinde artırılması, işletmelerin ise sürdürülebilirliğinin zarar görmemesi için vergiler başta olmak üzere girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini söyledi.

Başkan Arslan değerlendirmesinde, “Çok büyük bir kesimin büyük bir merakla beklediği 2022 asgari ücret zammı görüşmelerinde inanıyoruz ki tüm tarafları memnun edecek bir sonuç çıkacaktır. Emek, alın teriyle çalışanlar desteklenmelidir. Asgari ücretin enflasyon oranı üzerinde artırılmasının mümkün olduğunu ön görmekteyiz. Hem işveren hem de çalışanlar için Asgari ücrette verginin kaldırılması iş dünyası ve çalışanların ortak beklentisi. İşletmelerin de sürdürülebilirliğinin zarar görmemesi için, vergiler güncellenmeli, Asgari ücret desteği artırılmalı ve maliyetler düşürülmelidir” dedi.

"ENFLASYON KUR-FAİZ TARTIŞMALARI"

2021’in sonlarına yaklaştığımız bugünlerde enflasyon-kur-faiz tartışmalarının ekonomi gündeminin birinci maddesini oluşturduğuna işaret eden Arslan, “İş dünyası olarak bu göstergelerdeki değişimleri yakından takip etmeye çalışıyoruz.  İş dünyası başta olmak üzere vatandaşlarımız bizlere 1970’li yıllarda başlayan ve 1980, 1990’lı yıllarda ekonomimizin üzerine adeta bir kabus gibi çöken yüksek enflasyonlu günlere geri mi dönüyoruz sorusunu yöneltmekte ve endişelerini dile getirmektedir.

İlimiz iş dünyasının çatı örgütü olarak biz tüm bu sorulara, istikrarlı, nitelikli ve sürdürülebilir bir ekonomik büyüme için fiyat istikrarı ve güvenin önemini vurgulayarak, ülkemizin gücüne inandığımızı ve çok zor dönemleri dayanışma sayesinde geride bıraktığını ifade ediyoruz.

Bugün enflasyon-kur-faiz göstergelerindeki değişimler nedeniyle geleceğe yönelik öngörü yapmak sadece sanayinin sorunu değil, tüm ekonomik aktörler için bir açmaz olmaya aday konu haline gelmiş bulunuyor. Sürekli fiyat istikrarı ve finansal istikrara vurgu yapmamızın nedeni, enflasyonist bir büyüme yapısının nitelikli ve sürdürülebilir olamayacağının farkında olmamız.

Son 20 yıldır elde ettiğimiz kazanımların en kıymetlisi finansal istikrar ve bu iklimin yaratmayı başardığı düşük enflasyondur. Bundan asla vazgeçilmemesi gerektiğini düşünüyoruz. İsterse bunun bedeli yüksek büyümeden fedakarlık olsun. Çünkü yüksek enflasyonla büyümenin ülkemizin yararına olduğunu düşünmüyoruz.”

"İSTİKRARLI YATIRIM, İHRACAT VE ÜRETİMDEN YANAYIZ"

Başkan Arslan, yüksek döviz ve düşük TL ile ihracatın uzun vadede iş dünyasını ve ekonomiyi olumsuz etkileyeceğini belirterek, “Değeri düşen TL karşılığında oluşacak bir ihracat artışı ve buna bağlı bir büyüme anlayışı uzun vadeli ve sürdürülebilir olamaz.

Burada şunu özellikle vurgulamak isterim. 2021 Türkiye’sinde, finansal istikrardan uzaklaşıp devalüasyonlardan medet uman sanayici-ihracatçı olmak istemiyoruz. Bunu söylemeyi, sanayimizin bugününden ziyade geleceği adına üstlenmemiz geren bir sorumluluk olarak görüyoruz.

Elbette sanayicilerin temel beklentisi düşük faiz ortamında yatırımlarını yapmak, üretmek. Fakat hepimiz bunu ne kadar arzu etsek de serbest piyasa koşullarında gerçekleşen fiyatlamalar var. Belirsizliğin ortadan kalkmadığı, güven ve öngörülebilirliğin sağlanmadığı bir ortamda  düşük faizlerin olumlu etkileri kısa süreli olacak, orta vadede finansal istikrar riskleri artacaktır.”

"İÇ TİCARETİN CANLANMASI"

İç ticaretin canlanması için alım kolaylığı sağlamak adına taksit sayısı sınırlamasının artırılması gerektiğine değinen Başkan Arslan, “Bu yıl kredi kartına taksit sayısı mobilya ve beyaz eşyada 12 aydan 9 aya indirilmiş, TV alımında 5 bin TL ve üzerinde 4 ay taksit imkânı sağlanmıştı. Pandemi etkileri halen ülkemizde ve dünyada devam ederken, geçici olduğuna inandığımız ve güvendiğimiz kur fiyatlarındaki yükseliş, birçok ürün grubunda fiyatların da doğrudan artmasına neden oldu.

Kasım ayında birçok ürün grubunda, gerek e-ticaret gerek perakende dükkân satışlarında indirimler gerçekleşmesine rağmen fiyatlarda önemli bir artış oldu. Eşyasını yenilemek isteyen, hediye almak isteyen, yeni evlenecek olanlar gibi birçok vatandaşımız alacağını ertelemeden, daha kolay ödeme şekli sağlanmalı. Bu nedenle vatandaşlara daha kolaylaştırıcı bir adım atmak için bu taksit sayısı sınırlaması beyaz eşya, altın, mobilya, teknolojik ürünler, elektronik ürünlerde artırılmalı. Ekonomik anlamda daha uzun vadeye yayılan ödemeler her kesimi rahatlatacak, piyasalarda bir canlanma yaşanmasına vesile olacaktır” değerlendirmelerinde bulundu.