Başkan Özer Macit: Elazığ deprem kredilerinin dışında bırakıldı

Ak Hazar Esnaf ve Sanatkarlar ve Kredi Kefalet Kooeratifi Başkanı Özer Macit, önemli açıklamalarda bulundu.

Başkan Özer Macit: Elazığ deprem kredilerinin dışında bırakıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Başkan Özer Macit, Son Dakika 23 YouTube kanalına konuk oldu ve deprem kredilerinin esnafa tekrar verilmesi konusunda yetkililere seslendi.

BUGÜNE KADAR VERİLEN KREDİ YAKLAŞIK 70 MİLYON

Başkan Macit, Ak Hazar Esnaf ve Sanatkarlar ve Kredi Kefalet Kooeratifi olarak 23 Mart 2023 tarihinden bugüne kadar Elazığ esnafına yaklaşık 70 milyon civarında kredi verdiklerini ve vermeye de devam edeceklerini söyledi.

ELAZIĞ DEPREM KREDİLERİNİN DIŞINDA BIRAKILDI

Başkan Özer Macit, Elazığ esnafının şikayetlerine değinerek kredi limitleri 500 bin TL'ydi şimdi 300 bin TL’ye düştü. 11 deprem ilinde 500 bin TL artı 250 bin TL deprem kredisi vardı. Bu 250 bin TL deprem kredisi çok cazipti, çok güzeldi. Neyi güzeldi? Krediyi aldığı günden itibaren bir yıl ödemiyor bir yıldan sonra dört yılda ödeyip krediyi bitiriyordu fakat yayınlanan bir genelge ile Elazığ, bu deprem kredisinin dışında bırakıldı ama diğer on ilde deprem kredisi verilemeye devam ettiğini belirtti.

ESNAFLA KARŞI KARŞIYA GELİYORUZ

Başkan Macit, “Esnafımız deprem kredileri için bize teminat verdi. Bir ipotek masrafı beş altı bin lirayı buluyor. Biz bu ipotekleri aldık. Deprem kredisi geldi, ödenecek, Bankada dosyalarımız, genelge çıktı ve durduruldu. Durdurulunca otomatikman şimdi esnafla karşı karşıya geliyoruz. Esnaf diyor ki hani Başkanım ben sana bu ipoteği verdim, gerçekleştirdiniz. Benim bankada dosyam. Bana vurmaması gerekirken ama ne hikmetse bu bana da vurdu. Şimdi 500 bin TL olan limit 300 bin’e düştü. Deprem kredisi de kaldırıldı. Benim kooperatife gelen en üst limit 300 bin TL çekebiliyor.” dedi.

ESNAF GÖZETİMİ YAPILARAK KREDİ VERİLECEK

Başkan Macit, Bir genelge daha yayınlandığını ve bu genelgenin de esnaf gözetimi yapılarak kredinin verileceğini söyledi.

Başkan Macit, “Bu nasıl bir genelge şimdi örnek veriyorum, bir kıraathane ya da çayevi 200 bin TL'den fazla bir kredi çekemiyor ya da bir bayan kuaförü 250 binden fazla kredi çekemiyor. Kooperatifin üst limiti isterse 1 milyon olsun. Bu mesleklere tahsis edilen krediler işte bayan kuaförüne 250 bin çay ocağına 200 bin, erkek kuaförü 200 bin, kuyumcu 100 bin. En yüksek 300 ile 500 bin arası değişiyor bunlar da gıda sektörüne yönelik meslekler. Hizmet sektörü genelde biraz düştü, işte bu genelge devam edecek mi? Tabii ki genelgenin devam edeceği ya da kaldırılacağı yazmıyor. Şu anda devam ediyor. Ne kadar devam edecek bu hep böyle mi gidecek yoksa yıl sonunda değişecek mi? Bu açıdan da bayağı zorluk çekiyoruz.” dedi.

SİYASİLERE BİLGİLENDİRMEYİ YAPTIK

Başkan Özer Macit, birinci sıra milletvekilimiz Prof. Dr. Erol Keleş’e, kendisine bu konuyu ilettim. "Görüşmelerimizi yapmışız bu sorun ortadan kalkacak." dedi. Siyasilere bilgilendirmeyi yaptık bekliyoruz. İnşallah umutluyuz esnaf adına bu sıkıntılardan da bu sorunlardan da hep beraber kurtulacağız diye düşünüyoruz, dedi.

FAİZ ORANIMIZI YÜKSELTTİLER

Başkan Macit, 15-20 gün önce yine bir genelge yayınlandı. 7,5 olan faiz oranımız 15 gün önce yükseltilerek 12 buçuğa çıkarıldı yani 100 bin TL alan bir kişi bir yılda öderse 112.500 bin TL olarak geri ödeyeceğini belirtti.

ESNAFIN BANKASI KOOPERATİFLERDİR

Ak Hazar Esnaf ve Sanatkarlar ve Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Özer Macit, “Biz esnafımızın yanında yer alıyoruz. Her zaman da yanındayız. Ben buradan esnafımıza sesleniyorum. Kesinlikle bankaları tercih etmeyin. Esnafın Bankası her programda her röportajda bunu dile getiriyorum. Esnafın bankası kooperatiflerdir. Kooperatiflere müracaat edin, kooperatiflerden kredilerinizi alın. Çünkü çok düşük gerçekten. Devletimizin bu konuda çok büyük bir özverisi var. Esnafımıza destek oluyor. Bu desteklerden yararlanın. Bankalar aylık %4, %5, %6'lara kadar faiz alıyor. Burada yıllık şu anda yüzde 12 buçuk. Gelsinler esnafımız bizi veya diğer kooperatifleri tercih etsinler. Dediğim gibi biz sonuna kadar esnafın yanındayız ve onlara yardımcı da olacağız. Eğer orada o makamlarda isek biz esnafın sayesinde geldik.” şeklinde konuştu.