Başkan Turanlı'dan tütün açıklaması

Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, tütün ile ilgili açıklamada bulundu.

Başkan Turanlı'dan tütün açıklaması
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, tütün ile ilgili açıklamada bulundu.

Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, Adıyaman’ın Kahta, Besni, Samsat ilçelerinde 2017 yılında yetiştirilen tütün üretimi hasadının tamamlandığını söyledi.

Bölgede 6 bine yakın üretici 12 bin hektarda 7 bin 600 ton sözleşmeli Ege tütünü üretiminin beklenildiğini kaydeden Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, “İlçemizde yaklaşık 10 yıldır Tütün Üst Kurumunun izni ile çiftçilerimizin üretmiş oldukları Ege tütünlerini Tütün Ticaret Belgesi olan beş şirket tarafından satın alınmaktadır. Bu şirketler, çiftçilerimizle yapmış oldukları sözleşme miktarları kadar yabancı sigara üreten şirketlere taahhütte bulunarak, yatırım yapmıştır. Şirketler sözleşme miktarı kadar tütünü çiftçiden teslim almak ve taahhütte bulunduğu sigara firmalarına teslim etmek zorundadır. Teslim edilmeyen taahhütler yerine getirilmediğinde, güvensizlik ortaya çıkar ve sözleşmeli üretim biter.Bu firmaların bölgemizden çekilmesi sonucu üreticilerimiz büyük zarar görecektir. Bu sebeplerden dolayı sözleşme yapılan miktar kadar tütünlerinizi şirketlere teslim edelim. Sözleşmesiz tütünlerin alım satım ve taşımaları, yasadışı olarak anılmaktadır. Bu yasadışı adlandırılan bu işlemleri yapanlara cezai hüküm ve tazminatlar uygulanmaktadır. Bölgemizde gelir kaybı önlenmesi, üreticilerin ve sektörün zarara uğramaması için tütünlerimizi sözleşmeli üretip, Ticaret Belgeli Şirketlere satılmasını çiftçilerimize tavsiye ediyoruz” dedi.

Turanlı, “Çiftçilerimiz tekelin özelleştirilmesinden dolayı köylerimiz tamamen boşalmıştır. Siyasilerin, Türkiye Ziraat Odası Genel Başkanımızın ve oda başkanlarımızın gayretleriyle bu beş firmayla görüşüp bölgemizde tütün üretimi yapılması için çalışmalarda bulundu. Ege menşeli tütün sayesinde genç çiftçilerimiz köye dönüş yaparak ekonomilerine katkı sağlamıştır. Aksi taktirde bu beş firmayla sözleşme yapan çiftçilerimiz sözleşme miktarı kadar ürettikleri tütünleri bu mevcut firmalara vermedikleri taktirde, Adıyaman tütün üreticilerimizi kötü günler bekleyecektir. Çünkü tüccar istediğini temin edemediği zaman Adıyaman ve ilçelerinde çekilip başka illere gidecekler” ifadelerini kullandı.