Bebeklerde huzursuzluk pişik habercisi olabilir

Uzm. Dr. Seda Özer, bebeklerde sık görülen pişik sorunu hakkında konuştu.

Bebeklerde huzursuzluk pişik habercisi olabilir
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Pişik olan bebekte huzursuzluk gözlendiğini belirten Uzm. Dr. Özer, ailelere uyarılarda bulundu. Pişiğin, bebeklik döneminin en sık karşılaşılan sağlık problemlerinden biri olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Seda Özer, "1 yaş altı bebekler, en az bir kez pişik sorunu yaşar. Pişik, derinin koruyucu bariyerinin bozulması yani derinin tahriş olmasından kaynaklanır. Bu tahrişin sebebi, bölgenin fazla nemli kalması ve bez bölgesindeki deriye temas eden kimyasal içerikli ıslak mendiller, sert sabunlar, doğrudan idrar ya da dışkının içerdiği maddeler olarak sıralayabiliriz" dedi.

"BESLENME DÜZENİNDEKİ DEĞİŞİKLİKLER DE SEBEP OLABİLİR"

Alt temizliğinde bebeğin cildine uygun olmayan ürünlerin kullanılmasının sakıncalarından bahseden Uzm. Dr. Seda Özer, "Islak mendiller, sert sabunlar ve deterjanlar gibi kimyasal içerikli hijyen maddeleri pişiğe sebep olmaktadır. Ayrıca bebeğin alt bezinin sık değiştirilmemesi, beslenme düzenindeki değişiklikler, ishal hali, anne sütünden mamaya ya da ek gıdalara geçiş dönemi, idrar ve dışkının yapısında değişiklikler de pişiğe yol açabilir" şeklinde konuştu.

"TEDAVİ EDİLMEYEN PİŞİKLERDE MANTAR ENFEKSİYONU OLABİLİR"

Pişik olan bebekte huzursuzluk gözlendiğini belirten Uzm. Dr. Özer, "Pişik bölgesindeki yanma ve kaşıntı hissi bebekte huzursuzluğa sebep olabilir. Bebeğin altının, genellikle bezinin temas ettiği bölgelerle ve daha yoğun olarak idrar ve dışkı temasının olduğu alanlarla sınırlı olmak üzere kızarıklık görülür. Tedavi edilmeyen pişiklerde ikincil bakteriyel ya da mantar enfeksiyonları gelişimi çok sık olur ve pişik görüntü değiştirir" ifadelerini kullandı.

PİŞİKTEN KORUMA ÖNERİLERİ

Bebekleri pişikten korumak için ebeveynlere önerilerde bulunan Uzm. Dr. Özer, "Bebek cildi, tahriş edici kimyasal maddelere maruz bırakılmamalı, bebeğin alt temizliği mümkün olduğunca suyla yıkanarak yapılmalıdır. Yıkama esnasında bebek cildine uygun sabun kullanılmalıdır. Bebeğin altı, gerekli sıklıkta değiştirilerek, kuru kalması sağlanmalıdır. Bebeğin kilosuna uygun bez seçilmeli ve cilde sürtünmeyi artırması engellenmelidir" dedi.

İSHAL PİŞİĞİ ARTTIRABİLİR

İshal durumlarında pişiğin arttığını söyleyen Uzm. Dr. Seda Özer, "Mümkün olduğunca tek kullanımlık, emiciliği yüksek hijyenik bezler tercih edilmelidir. Bebeğin bez bölgesinin doğrudan güneşle teması önlenmelidir. Enfeksiyondan ya da antibiyotik kullanımından kaynaklanan ishal durumlarında pişik artacağından; bu tür enfeksiyonlara karşı dikkatli olunmalı, enfeksiyon belirtileri fark edildiğinde doktora başvurulmalıdır" diye konuştu.

SIK BEZ DEĞİŞİMİ ÖNEMLİ

Pişik tedavisi için önerilerde bulunan Uzm. Dr. Özer, pişik tedavisinde sık bez değişiminin ana kural olduğunu hatırlatarak bebeğin altının açık tutulması ve cildin havayla temasının pişik iyileşmesini hızlandırdığını söyledi. Uzm. Dr. Özer sözlerini şöyle tamamladı:

"Pişikten korunmak için her alt değişiminde cildi koruyucu özelliği bulunan pişik önleyici kremlerden kullanılmalıdır. Bu kremler içinde en güvenilirleri çinko ve vazelin içerikli olanlardır."