Benzin ve motorine zam geliyor

Akaryakıt fiyatlarına yeni bir zam geliyor! Benzin 38 lirayı, motorin 40 lirayı aşacak.

Benzin ve motorine zam geliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Akaryakıt fiyatlarına yönelik artışlar devam ediyor. 13 Eylül Çarşamba gününden itibaren motorin litre fiyatı 1,50 lira, benzin litre fiyatı ise 1 lira artacak. Bu zam sonrasında benzinin litre fiyatı 38 lirayı, motorinin litre fiyatı ise 40 lirayı aşacak.

Döviz kurları ve petrol fiyatlarının dalgalanması, akaryakıt fiyatlarını sürekli olarak değiştiriyor. Son dönemdeki artışların ardından, akaryakıta yeni bir zammın gelmesi bekleniyor. 13 Eylül Çarşamba gününden itibaren motorin litre fiyatı 1,50 lira, benzin litre fiyatı ise 1 lira artacak.

Zam sonrasında İstanbul'da motorin litre fiyatı 39 lira 50 kuruşa, Ankara'da 40 lira 4 kuruşa, İzmir'de ise 40 lira 22 kuruşa yükselecek. Benzin litre fiyatı ise İstanbul'da 37 lira 78 kuruşa, Ankara'da 38 lira 45 kuruşa, İzmir'de 39 lira 5 kuruşa çıkacak.

Son 4 ay içinde akaryakıt fiyatlarında yaşanan artışlar dikkat çekiyor. Mayıs ayında benzin litre fiyatı 19 lira civarındayken, motorin litre fiyatı 18 lira civarındaydı. Bu dönemde akaryakıt fiyatları 2 katından fazla bir artış gösterdi.

Akaryakıt fiyatları, gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle hesaplanıyor ve KDV hariç rafineri satış fiyatını ortaya koyuyor. Gümrüksüz rafineri fiyatı hesaplanırken, Akdeniz-İtalyan piyasasındaki CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru dikkate alınarak belirli bir fiyat değişim farkından gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı oluşturuluyor. Bu hesaplamalar sonucunda dağıtım firmaları, rekabet ve serbesti nedeniyle fiyatları kent ve şirketlere göre küçük farklılıklar gösterebiliyor.