Bingöl'de 'Tekstil Kent' bin kişiye istihdam sağlayacak

Bingöl'de kurulan Tekstil Kent projesi yaklaşık bin kişinin istihdam edilmesini sağlayacağı ve yatırımcıların 10 yıl sigorta primi ödemeden vergilerini yüzde 90 indirimli ödeyeceği bildirildi.

Bingöl'de 'Tekstil Kent' bin kişiye istihdam sağlayacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bingöl’de kurulan "Tekstil Kent" projesi yaklaşık bin kişinin istihdam edilmesini sağlayacağı ve yatırımcıların 10 yıl sigorta primi ödemeden vergilerini yüzde 90 indirimli ödeyeceği bildirildi.

Bingöl’de Yeni Teşvik Sistemiyle Fırat Kalkınma Ajansı, Bingöl Belediyesi, İl Özel İdaresi ve Bingöl Ticaret Sanayi Odasının ortaklaşa yürüttüğü "Tekstil Kent" projesi tamamlandı.11 milyon liraya maliyetli olan ve 1 Kasım’da yatırımcılar için ihaleye çıkacak olan projede yaklaşık bin kişinin istihdamı sağlanması hedeflenirken, iş verenlerin 10 yıl sigorta primi ödemeyeceği aktarıldı.

Yatırımcıların yüzünü Doğu Anadolu Bölgesi’ne çevirmesi için yapılan projenin tamamlandığını belirten Fırat Kalkınma Ajansı (FKA) Bingöl Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü İsa Telimen, “Yeni teşvik sistemi kapsamında tekstil yatırımcıları yüzünü doğuya çevirmeye başladı. 6 bölgeye ayrılan Türkiye’de, en avantajlı bölge burası seçildi. Bu gölge illerinden biride Bingöl’dür. Bu yatırımcıların bir kısmını ilimize çekmek adına Tekstil Kent, binaları yapmak gibi bir proje oluştu. Amaç bu fabrika binalarını hazır halde yatırımcılarımızın hizmetine sunmak" dedi.

3 adet yeni bina yapımını tamamladıklarını ve 1 Kasım tarihiyle ihale çıkacaklarını aktaran Telimen, "Binalarımız tekstil üretimine uygun şekilde tasarlandı. Yemekhanesinden sığınak odasına, kesimhane, ütüleme bölümü, paketleme alanı, kalite kontrol alanları, idari personele yönelik alanlar, engelli asansörü, engelliler göre dizayn edilmiş lavabolara kadar her şeyi ile hazır durumda” ifadelerini kullandı.

Projenin bedeli 11 milyon TL

Yaklaşık 11 Milyon TL’ye mal olan projede, bin kişinin istihdam edilmesini planladıklarını belirten Telimen, “Toplamda 11 Milyon Türk Lirası’na yakın bir maliyet ile gerçekleştirildi bu proje ve yaklaşık bin kişinin istihdam edilmesini planlıyoruz. İlimize istihdam anlamında, sanayi ve fabrika anlamında önemli bir yatırımı kazandırmış olacağız. Bu proje özellikle engelli, genç ve kadınlara yönelik istihdam amaçlanıyor. Bu anlamda hem engelli asansörü hem de engelliler yönelik lavabolar, üretim anlamın da yatırımcılarımız engellileri de kolaylıkla istihdam edebilecek. Bu sektörde öncelikli olarak gençler ve kadınlar istihdam ediliyor. Ön gördüğümüz bin kişilik istihdamın önemli bir kısmını gençler, kadınlar ve engeliler ile toplumun dezavantajlı dediğimiz kesimleri oluşturacak” diye bilgi verdi.

10 yıllık sigorta muafiyeti

Yatırımcıların düşük maliyetle projede yer alacağını aktaran Telimen, "Hem düşük kira maliyetinden dolayı hem de teşvik sistemi kapsamında 10 yıl boyunca sigorta primlerini ödemeyecekler. Şuan kişi başına düşen 700 Türk Lirası kadar bir sigorta primi var ama dediğimiz gibi yatırımcılarımız 10 yıl boyunca ödeme yapmayacak. Bunun haricinde makinelerde KDV ve gümrük vergisi muafiyeti söz konusu olacak. Vergilerini yüzde 90 indirimli olarak ödeyecekler” diye konuştu.