Bingöl'ün 'Özel' çocukları sosyalleşiyor
Bingöl Eğitim İş Uygulama Merkezi Okulu'nda eğitim gören 130 özel çocuk, el becerilerinden müziğe, spordan resime kadar birçok alanda eğitim görerek sosyalleşiyor.
Bingöl Eğitim İş Uygulama Merkezi Okulu’nda eğitim gören 130 özel çocuk, el becerilerinden müziğe, spordan resime kadar birçok alanda eğitim görerek sosyalleşiyor.
Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı Bingöl Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi Okulu, 3 kademeli olarak özel çocukları hayata hazırlıyor. Rehberlik Araştırma Merkezi’ndeki işlemlerin ardından okula kabul edilen özel çocuklar, ana sınıfından lise düzeyine kadar eğitim alıyor. 130 öğrencisi bulunan okulda, özel olarak seçilen deneyimli öğretmen kadrosu, birçok alanda açılan uygulama merkezlerinde birbirinden farklı engelleri bulunan öğrencilere eğitim vererek, engellerinin engel olmadığını onlara gösteriyor.
Hem eğleniyor hem öğreniyorlar
Ders öncesi servislerle evden alınan öğrenciler okula getiriliyor. Burada okul yönetimi ve öğretmenlere emanet edilen çocuklar, engel durumuna göre uygulama merkezlerinde günlerini geçiriyor. Okuma yazma eğitiminin yanı sıra ahşap, el sanatları, müzik, spor gibi farklı dallarda eğitim alan çocuklar, hem eğleniyor hem de öğrenerek sosyal hayata hazırlanıyor.
Okul Müdürü Mehmet Tokuş, öğrencileri sosyalleştirmek ve onları bir birey olarak topluma kazandırmak amacıyla hizmet verdiklerini söyledi.
Okulun uygulama evi olduğunu aktaran Tokuş, "Ahşap, el sanatları, resim ve müzik, beden eğitimi atölyemiz bulunmaktadır. Çocuklarımız burada günlerini öğretmenlerimiz eşliğinde geçiriyor. Ana sınıfından lise son sınıfına kadar öğrencilerimiz bulunuyor. Burada çocuklarımıza akademik eğitimden ziyade daha çok öz bakım becerilerini kazandırmak, sosyalleştirmek ve bir birey olarak farklılıklarını ortaya koyarak topluma kazandırmayı amaç edinmişiz.Günlerimiz mutlu geçiyor, öğretmenlerimiz çok fedakarca davranıyor. Eğitimlerdeki asıl amacımız çocukların motor kaslarının gelişmesini sağlamak ve onları daha dirençli hale getirmek” dedi.
Öğrencilerin okulda aldığı eğitimle kendi özel ihtiyaçlarını daha iyi karşılama becerisi elde ettiğini belirten teknoloji tasarım öğretmeni Ayşe Karataş ise “Ahşap atölyemizde deneyimli öğretmenlerimizle çalışmalar yürütüyoruz. Ahşap zımparalama, kesme ve boyama işlemlerini yapıyoruz. Üçüncü sınıf üçüncü kademe öğrencileriyle birlikte çalışıyoruz. Lise kademesi olarak geçiyor. Tabi bu sınıfımızda özel bireyler eğitim alması gereken bireyler var. Burada görülen eğitimle çocukların motor kas becerileri gelişiyor” diye konuştu.