Boyunda oluşan kırıklar ameliyatsız tedavi edilebiliyor

Boyun bölgesinde meydana gelen kırıkların vücutta oluşan diğer kırıklara göre çok daha önemli olduğunu belirten Beyin ve Sinir Cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Mehmet Tatlı, , Çünkü o bölgede beyin ile vücut arasındaki iletişimi sağlayan önemli yolların geçtiği bir kavşak bulunuyor ve kırıklar bu iletişimi etkileyip, vücutta çok ciddi sorunlara neden olabiliyor dedi.

Boyunda oluşan kırıklar ameliyatsız tedavi edilebiliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Boyun bölgesinde meydana gelen kırıkların vücutta oluşan diğer kırıklara göre çok daha önemli olduğunu belirten Beyin ve Sinir Cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Mehmet Tatlı, , "Çünkü o bölgede beyin ile vücut arasındaki iletişimi sağlayan önemli yolların geçtiği bir kavşak bulunuyor ve kırıklar bu iletişimi etkileyip, vücutta çok ciddi sorunlara neden olabiliyor" dedi.

Memorial Diyarbakır Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Mehmet Tatlı, boyun kırıklarında uygulanan ameliyatsız tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi. Boyun kırığı olan hastanın saniyeler içinde hastaneye ulaştırılması gerektiğini belirten Tatlı, boyun kırıklarının birçok nedenle oluşabileceğini dile getirdi. Tatlı, "Yüksekten düşme, yüzerken suya balıklama atlama, trafik kazaları ve silahlı yaralanma başlıca nedenler arasındadır. Boyun kırığı şüphesi olan kişi, mümkün olduğu kadar az hareket ettirilmeli ve vakit kaybetmeden en yakın hastaneye ulaştırılmalıdır. Hastanın sedye üzerine doğru şekilde yerleştirildikten sonra doktor eşliğinde kıpırdatılmadan hastaneye yetiştirilmesi, yaşamsal önem taşır. Boyun kırığı olan hasta için saniyeler bile çok önemli olduğundan, hastanede bir an önce müdahale edilip gerekli tedavi yapılmalıdır" dedi.

"Kırık belirtilerine dikkat edilmeli"

Beyin ve Sinir Cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Mehmet Tatlı, herhangi bir sebepten dolayı boyun kırığı oluşan kişilerde şiddetli ağrı, kas spazmları, kollarda ve bacaklarda uyuşukluk, kollarda ya da bacaklarda hissizlik, güç kaybı, idrar veya büyük abdest kaçırma ya da yapmakta zorlanma gibi bazı belirtiler görülebileceğini söyledi. Tatlı, böyle durumdaki bir hastanın bilinçsizce hareket ettirilmemesi ve durumu sabit şekilde korunarak ambulans beklenmesi gerektiğini kaydetti. Tatlı, "Boyun kırıkları tedavisinin geciktiği ya da tedavi edilmediği durumlarda hastanın yaşam kalitesini etkileyecek ve hatta yaşamını tehdit edebilecek bir sorun olduğu unutulmamalıdır. Hastada diyafram adı verilen solunum kası felci meydana gelebilir. Boyun kırığı olan hastaların felç olma riski de bulunmaktadır. Çünkü boyundan aşağısının bütün hareketlerini sağlayan sinir sistemi boyun bölgesine dağılmaktadır. Boyun kırıklarının neden olduğu hasarlar, yaşam kaybı ile de sonuçlanabilir" şeklinde konuştu.

Ameliyatsız tedaviler ile hasta konforu

Boyunda oluşan kırıkların ameliyatsız tedavi edilebileceğini belirten Prof. Dr. Mehmet Tatlı açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Boyun kırıklarında hastanede uygulanan tedavi yöntemleri, yaralanmanın şekline, kırığın meydana geldiği bölgeye, örneğin; üst, orta ve alt servikal, kırığın tipine ve hasarın şiddetine göre farklılık gösterir. Uygun hastalara Halo Ceket (Halo-Vest Traksiyon) denilen tedavi yöntemi uygulanabilir. Yaklaşık 12 hafta süren ve yatak istirahati gerektirmeyen bu tedavi yöntemi çok iyi sonuçlar vermektedir. En önemlisi hasta yatağa bağlı kalmadan, günlük ihtiyaçlarını karşılayabilir ve yürüyebilir. Bu yöntemde Halo cihazının özel uçları kafa kemiğine vidalar ile tutturulur, hastanın vücut ölçülerine göre hazırlanan ceket kısmı da bele takılır. Hastaya uygun pozisyon verildikten sonra cihazın bölümleri birleştirilerek boynun hareket etmesi engellenir. Böylece kırığın iyileşmesi çoğu hastada sağlanır. Kırık iyileştikten sonra kafatasına sabitlenen vidalar çıkartılır. Hasta hızlı bir şekilde günlük yaşıma motive olabilir. Bu yöntem her yaş ve kilodaki çocuk veya erişkin hastaya uygulanabilir. Ameliyatsız tedaviler için uygun olmayan hastalarda ise cerrahi yöntemlere başvurulur. Cerrahi tedavide plak ile hastanın kırılan boynu vidalar ile birbirine sabitlenir. Hasta, iyileştikten sonra vidalar vücudundan çıkartılmadan normal yaşantısına geri dönebilir".