Bunu söylerken iki kere düşünün
Dr.Fevzi Özgönül, kilo probleminin kişide çok ağır travmalara yol açabilen bir hastalık olduğunu belirterek, Sadece bazı hastalıkların habercisi ve nedeni olmasının yanında kişinin tüm sosyal yaşantısını da etkileyebilen bir durumdur. Bu yalnızlığa mahkum edebilir. Hatta hayata küsmeye kadar götürebilir dedi.
Dr.Fevzi Özgönül, kilo probleminin kişide çok ağır travmalara yol açabilen bir hastalık olduğunu belirterek, “Sadece bazı hastalıkların habercisi ve nedeni olmasının yanında kişinin tüm sosyal yaşantısını da etkileyebilen bir durumdur. Bu yalnızlığa mahkum edebilir. Hatta hayata küsmeye kadar götürebilir” dedi.
“Kilo vermeye çalışan veya bu yönde çaba sarf eden kişilere iyi niyetle yardımcı olmaya çalıştığımızda onları daha büyük bir hayal kırıklığına ve yanlışa yönlendirdiğimizi de unutmayalım” diyen Dr.Fevzi Özgönül açıklamalarını şöyle sürdürdü;
“İki hanım karşılaşsa birbirine söyledikleri ilk kelime, ’sen kilomu aldın’ veya ’sen kilo mu verdin’ oluyor. Aslında her iki hanımda birbirinin kilosunun değişip değişmediğini bilmiyorlar. Sadece eskiden havalar da soğudu artık kışlıkları çıkartmamız lazım derken veya dün pazara gittim kış sebzeleri çıkmış ama ne pahalı demek yerine direk konuya sen kilomu verdin diye başlayabiliyorlar.
Eğer karşılaşmaktan hoşlanmadığı birisi varsa sen kilo mu aldın demeyi tercih ediyorlar.
Aslında kilomu aldın derken de, kilomu verdin derken de bunu gerçekten hissettikleri veya öyle düşündükleri için değil tamamen sadece havadan sudan bahseder gibi söylüyorlar.
Bu sözler aslında çok kolay geçiştiriliyor. Kilo takıntısı olmayan birisi ’sana öyle gelmiş’ diyerek konuyu kapatabiliyor. Fakat en çok zararı bin bir güçlükle kilo vermeye çalışanlar görüyor. Düşünün siz o kadar uğraşmışsınız kilo vermek için günleriniz geçmiş ,bir tanıdığınız geliyor ve merhaba bile demeden o can acıtıcı kelimeyi yüzünüze söyleyiveriyor.”
Dr.Fevzi Özgönül, ’’Bu konuya neden girdim, aslında merhaba gibi kullandığımız bazı sözcüklerin bizim için belki önemi yoktur fakat karşımızda ki kişiyi çok acıtabilir. Hele karşımızdaki bu konuda bir çaba sarf etmeye başladıysa onu çok daha fazla acıtabilir.’’ dedi ve sözlerini şöyle devam etti;
“Sadece sohbet için ’kilo aldın mı’ demek belki de büyük bir hevesle başladığı çabaları yıkmanız demektir. Onu büyük bir mutsuzluğa sürükleyebilirsiniz. Sadece sohbet için ’sen biraz kilo’ mu verdin dediğinizde de aslında kötülük yapmış olabilirsiniz. Tam sizin söylediğiniz dönemde kilo aldırıcı bir çok zararlı davranışı yapmış birisine ’sen biraz kilo mu verdin’ demek bu zararlı davranışlara davet etmek demektir. Böyle olunca da onun belki frenlemesi gereken davranışları körüklemiş ona cesaret vermiş ve bu davranışlara devam etmesini sağlayarak İleride hasta olasına neden olmuş olabilirsiniz.
Sohbetlerimizde artık kilolardan bahsetmeyelim ancak gerçekten bir şey hissettiysek uyarmamız kişinin yararına olabilir. Fakat sadece karşı tarafı mutlu etmek adına ’kilomu verdin’ demek veya sadece kızdığımız için ’kilo mu aldın’ demek ona verilebilecek en büyük zarar olduğunu unutmayalım.” dedi.