'Çalışanlar, enflasyona ezdirilmemeli'
HAK-İŞ, 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü'nü, deremde en çok hasar gören illerden olan Kahramanmaraş'ta düzenlediği törenle kutladı.
Depremzede kardeşlerimiz, üyelerimizle, emekçilerimizle yaralarımızı birlikte sarmak, kucaklaşmak ve birlikte yeniden ayağa kalkmak, birlikte mücadele etmek, için bu yıl törenlerini Kahramanmaraş’ta yaptıklarını ifade eden Hak-İş Konfederasyonu Elazığ İl Başkanı ve Hizmet İş Sendikası Elazığ Şube Başkanı Mustafa Bahçeci şunları söyledi:
“Pandemi sebebiyle ara vermek durumunda kaldığımız kitlesel 1 Mayıs programlarımızı, Kahramanmaraş’ta yeniden başlattık. HAK-İŞ ve hizmet iş olarak; sağlığımız, işimiz, ekmeğimiz, güvenli ve güvenceli istihdam, refah dolu yarınlar ve güçlü gelecek için taleplerimizi yine meydanlardan yüksek sesle haykırdık.
Emeğin, alın terinin, dayanışma ve yardımlaşmanın gücüne inanan Konfederasyonumuz, deprem bölgesindeki üyelerimiz başta olmak üzere tüm vatandaşlarımıza destek oldu, yaraların sarılmasında önemli katkılar sundu.”
Ülkemizin birlik ve dayanışma ruhuna en çok ihtiyacı olduğu bu zor zamanlarda ülkemizin geleceği ve istikrarı için üretmeye ve çalışmaya devam ettiklerini dile getiren Hak-İş Elazığ İl Temsilcisi ve Hizmet-İş Sendikası Şube başkanı Mustafa Bahçeci, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“Ülkemizin birliği, bütünlüğü ve emeğimizin geleceği için HAK-İŞ olarak sendikalarımız ve tüm teşkilatımızla omuz omuza mücadele veriyoruz. Bütün çalışanları ve toplu sözleşme düzenini koruyacak, çalışanların aileleri ile birlikte insanca yaşamasına imkan tanıyacak ücret düzenlemelerinin yapılmasını talep ediyoruz. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısının katılımcı bir anlayışla yeniden belirlenmesini istiyoruz. Milli gelirden, ekonomik büyümeden ve refah artışından hak ettiğimiz payı almak istiyoruz. İnsanı merkeze alan daha adil ve sürdürülebilir bir ekonomi istiyoruz. Emekli aylığı alt sınırının asgari ücret düzeyine yükseltilmesini talep ediyoruz. Tüm emekçilerin ücretlerinin enflasyona karşı korunmasını talep ediyoruz. Vergi oranlarının düzenlenmesini, kriz sürecinde tüm ücretlilerden alınan vergi oranının %10 olarak belirlenmesini talep ediyoruz. Kapsam dışında kalan işçilerin kadroya alınabilmesine imkân sağlayacak bir düzenlemenin yapılmasını, kadroya geçen işçilerin tayin, becayiş haklarının verilmesini istiyoruz. Bütün kamu çalışanlarının Kamu Çerçeve Protokolü’ne dahil edildiği bir model talep ediyoruz. 6772 sayılı kanun uyarınca ilave tediye alamayan belediye şirketlerinde çalışanların da kamu işçilerinin kapsamına da dahil edilmesini istiyoruz.”