Çedene kahvemizi de kaptırdık!

Orcik, ve çok sayıda yöresel ürünlerimizin zamanında alamadığımız kaçırdığımız coğrafi işaret tescilinden biri daha elimizden uçtu.

Çedene kahvemizi de kaptırdık!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Özel Haber | İlimizde bol miktarda yetişen menengiç ağacının çekirdeklerin döğülerek yağının çıkartılması ile elde edilen çedene kahvemizi de Gaziantep’e kaptırdık.

Menengiç kahvesinin gastronomi kentine ait olduğu tescillendi.

Gastronominin başkenti Gaziantep’in birçok lezzetinden sonra, Elazığ’da yıllardan beri üretilen ve sağlığa olan faydaları sebebiyle sevilerek tüketilen menengiç kahvesi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleriyle Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret alarak tescillendi.

Yeni tescille beraber 37 coğrafi işaret ve 1 geleneksel ürün ile Türkiye’de en fazla tescilli ürüne sahip il haline geldi.

Gastronomi dalında 2015 yılında UNESCO Kreatif Şehirler Ağına dahil olan Gaziantep Mutfağı eşsiz lezzetleriyle ulusal ve uluslararası alanda adından sıkça söz ettirmeye devam ediyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Türk Patent ve Marka Kurumu’na menengiç kahvesi için 2017 yılında yaptığı coğrafi işaret başvurusu sonuçlandı. Kurum menengiç kahvesini Gaziantep adına tescilledi. Menengiç kahvesinin adını Dünya’ya duyurmak adına Avrupa Birliği’nden de tescil alınması için çalışma başlatıldı. Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler ve Gıda Daire Başkanlığı’nca alınan yeni tescille birlikte Gaziantep, 37 coğrafi işaret ve 1 geleneksel ürün olmak üzere toplam 38 ürünle Türkiye’de en fazla tescilli ürüne sahip olan şehir oldu. Büyükşehir, Gaziantep Mutfağı’na ait özel lezzetlerin korunması amacıyla yapılan çalışmalar son hızıyla devam ederken 2020 yılı içerisinde yöresel lezzetlerin tescili ve markalaşması adına 30 ürünün daha coğrafi işaret tescili için hazırlıklar yapılarak başvuru sürecine geçildi.

Özellikle kış aylarında tüketilen ve şehrimizin önemli yöresel ürünleri arasında yer alan menengiç kahvesi, şehrin dağlık kesiminde yabani olarak yetişen ürünün toplanıp öğütülmesiyle macun haline getiriliyor. Süt ile pişirilen menengiç kahvesi, kahve olarak adlandırılmasına rağmen kafein içermezken, başta astım olmak üzere birçok göğüs hastalığına iyi geldiği biliniyor.