Çermikli üreticiye 'fıstık' gibi gelir
Diyarbakır'ın Çermik ilçesinde dağlık alanlarda doğal olarak yetişen ve hiçbir ekonomik getirisi olmayan menengiç ve bıttım ağaçlarının aşılarla fıstığa dönüştürülmesiyle fıstık bereketi yaşanıyor. Bu yıl 25 kırsal mahallelerde yaklaşık 600 ton fıstık üretildi.
Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde dağlık alanlarda doğal olarak yetişen ve hiçbir ekonomik getirisi olmayan menengiç ve bıttım ağaçlarının aşılarla fıstığa dönüştürülmesiyle fıstık bereketi yaşanıyor. Bu yıl 25 kırsal mahallelerde yaklaşık 600 ton fıstık üretildi.
Çermik ilçesinde dağlık alanlarda doğal olarak yetişen ve hiçbir ekonomik getirisi olmayan menengiç ve bıttım ağaçlarının aşılarla fıstığa dönüştürülmesiyle ilçede fıstık bereketi yaşanıyor. İlçede yetişen menengiç ve bıttım ağaçlarını daha önceki yıllarda fıstık ağacına dönüştüren Tarım ve Orman ilçe Müdürlüğü, ilçeyi fıstık üretim merkezi haline getirmeyi hedefliyor. İlçede önemli fıstık üreticilerinden Tacettin Baran, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, doğada kendiliğinden yetişen ve hiçbir ekonomik getirisi olmayan bıttım ve menengiç ağaçlarına fıstık aşısı yaptıklarını söyledi. Baran, bu çalışmadan çiftçilerin önemli gelir elde ettiğini belirterek, "Çermik’te yaklaşık 500 bin ile 600 bin arasında menengiç ve bıttım ağacı mevcuttur. Bu ağaçlar Antep fıstığıyla aynı familyadan olduğu için, bunların üzerine aşılama yapılabilmektedir. Menengiç ve bıttım ağaçları daha çok ilçenin kırsal mahallelerinde mevcuttur. İlçe genelinde bu yıl yaklaşık 600 ton Antep fıstığı üretimi gerçekleştirildi. Buda ilçenin ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır” dedi.