Çevre sorununa dikkat çekti!

DEVA Partisi İl Yerel Yönetimler Şehircilik, Doğa Hakları ve Çevre İşleri Başkanı Nihan Yeşilgül Çelik, '18 Eylül Dünya Temizlik Günü'nde çevre sorununa dikkat çekerek önerilerde bulundu.

Çevre sorununa dikkat çekti!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Başkan Nihan Yeşilgül Çelik, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “DEVA Partisi olarak vizyonumuzu oluşturan temellerden bir tanesinde çevreye karşı duyarlılık ve gelecek nesillere temiz bir çevrenin miras bırakılması konusudur. Çevrenin korunması ve toplumumuzda farkındalığın oluşması amacı ile 18 Eylül Dünya Temizlik gününde ilimizde bir çevre sorunu olarak devam eden ve çözüme kavuşturulması gereken konulara dikkat çekmek istiyoruz.

Elazığ Şehri'nde, hızlı göç olması, sonucu şehirde toprak, su ve hava kirliliği artmaktadır. Özellikle hızlı kentleşme ve köyden kente göç ile tarımsal araziler özelliklerini kaybetmiştir ve geleceği düşünülmeden yapılan imar planları plansız çarpık kentleşmeyi doğurmuştur. Bütün bunların sonucu olarak çevre, su, hava kirliliği ortalığa cıkmıştır. Aynı zamanda ilimizde bulunan tarihi ve kültürel alanlar zarar görmektedir.

Çöp toplama alanlarının yerlerinin özellikle şehir merkezine yakın olması bölgedeki tarım ve hayvancılık sektörünü olumsuz etkilemektedir. Bölgede çiftçilikle uğraşan insanların en büyük problemlerinden biri çöp toplama alanlarındaki çöplerin tarlalara dağılması sebebi ile hasatlarına zarar vermektedir. Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar ise çöplerin etrafa dağılması sonucunda hayvanların bu çöpleri yemesi sebebi ile hastalanıp telef olmasından şikayetçilerdir.

Kentteki hava kirliliğinin en önemli etkeni ise çimento fabrikasının şehir merkezinde olması ve yeterli derecede önlem alınmamasıdır. Ayrıca araç trafiğinin yoğun olması egzoz gazlarının dışarı verilmesi, daha ziyade kenar mahallelerde ve köylerde soba ile ısıtılan evlerin dumanının havaya karışmasıdır. Kalitesiz yakıt kullanımı da bu durumu etkilemektedir. Ayrıca yapılan binaların rüzgar yönü dikkate alınmadan yapılması da hava kirliliğini etkilemektedir.

Hızlı göçün bir sonucu olarak yetersiz imar planları ve hızla artan nüfus artışını sağlayan yeterli kanalizayon ve içme suyu bulunmamaktadır. Salıbaba, gümüşkavak gibi mahallelerde foseptik çukurların bulunması su kirliliğinin başlıca nedenlerinden biridir. Yapılan tahliller sonucu Elazığ'ın içme suyunun içilmeye uygun olmadığı belirtilmiştir.

Toprak kirliliği ise sanayi tesislerinden çıkan artıkların toprağa ve yer altı sularına karışması sonucu ortaya çıkmaktadır. Aynı zamanda halkın daha iyi verim alacağı gibi yanlış düşüncesiyle hasattan kalan kısımları yakması hem toprağa hem de topraktaki mikroorganizmalara zarar vermektedir.

NİHAN YEŞİLGÜL ÇELİK, ÖNERİLERİLERDE BULUNDU

Kentte yeşil alanlar parklar arttırılmalı rekreasyon alanları oluşturulmalı, çarpık kentleşmeyi engelleyecek imar planlarından sakınılmalıdır. Çimento fabrikası, ve sanayi tesisleri şehir merkezinden uzaklaştırılmalıdır. Kırsal alandaki göçlerin durdurulması gerekli bunun içİnde tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımıza gerekli destekler sağlanmalıdır. Göçlerden kaynaklı su sıkıntısı yaşanmaya başlamıştır. Yeni su kaynakları bulunmalıdır. Kanalizasyonlar yeterli derecede yapılmalıdır. Şehrin kenar mahallelerinin bulunduğu doğu aksı geliştirilmeli ve yeni konut alanları oluşturulmalıdır.”