Çocukları için dişini tırnağına taktı, hayalini kurduğu iş yerini açtı
Diyarbakırlı Yeter Urcan, henüz çocuk denecek yaşta evlenerek eğitim hayatını sonlandırıp çocuklarına annelik yapmaya başladı. Maddi imkansızlıklar baş gösterdiğinde, çocukluktan beri hayalini kurduğu cilt bakım salonunu açmak için kursa yazılan Urcan, eğitimini başarıyla tamamladıktan sonra salonunu açmayı başardı. Urcan'ın bundan sonraki hayali, daha büyük bir salon açıp işsiz kadınlara istihdam alanı oluşturmak.
Diyarbakırlı Yeter Urcan, henüz çocuk denecek yaşta evlenerek eğitim hayatını sonlandırıp çocuklarına annelik yapmaya başladı. Maddi imkansızlıklar baş gösterdiğinde, çocukluktan beri hayalini kurduğu cilt bakım salonunu açmak için kursa yazılan Urcan, eğitimini başarıyla tamamladıktan sonra salonunu açmayı başardı. Urcan’ın bundan sonraki hayali, daha büyük bir salon açıp işsiz kadınlara istihdam alanı oluşturmak.
Yeter Urcan, henüz 14 yaşındayken evlendi. Yaşıtlarının ip atlayıp oyun oynadığı ve okula gittiği Urcan, eğitim hayatını sonlandırıp çocuk bakmaya başladı. İlk çocuğunu kucağına aldığında artık kocaman bir anne olan Urcan ve ailesi, eşi daimi bir işte çalışmadığı için maddi zorluklar çekmeye başladı. Çeşitli işlerde çalışan Urcan çocukluktan beri hayalini kurduğu cilt bakım uzmanlığı için MEKSA Vakfı’nın açmış olduğu kursa yazılmaya karar verdi. MEKSA’nın özellikle dezavantajlı kadınlara yönelik açtığı kursları arkadaşlarından duyan Urcan, yazıldığı cilt bakım kursundan aldığı eğitimle hayatına yeni bir sayfa açtı. Kısa sürede kaptığı mesleği hayata dönüştüren Urcan, etrafından aldığı borçla kendine ait bayan kuaförü ve güzellik salonunu açtı. Maddi sorunlar nedeniyle şu anda yanında kimseyi çalıştıramayan Urcan’ın en büyük hayali, alacağı desteklerle daha büyük bir salon açıp kadınlara istihdam olanağı sağlamak.
Kızına ilham kaynağı oldu
Erken yaşta evlenip eğitimine ara vermek zorunda kalan Yeter Urcan, hayallerinden asla vazgeçmeyip, insanın isterse her şeyi başarabileceği atasözünün hakkını verdi. Çocukluktan beri istediği güzellik salonunu açan Yeter Urcan, bir yandan da eğitime zaman ayırdı. Girdiği sınavda başarılı olan Urcan, Açıköğretim Fakültesi Uluslararası İlişkiler bölümünü kazanarak, önce çocuk yapıp, sonra kariyer de yapılabileceğini gösterdi. Hayattaki en büyük varlıkları olan çocuklarına da iyi örnek olan Urcan, 19 yaşındaki kızının okuması için varını yoğunu ortaya koydu. Kendisi gibi küçük yaşta evlenmesini istemediği kızı, girdiği üniversite sınavında başarılı olarak tıpkı annesi gibi üniversite öğrencisi oldu.
“Kadınlara istihdam alanı oluşturmak istiyorum”
Yaşamı ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Urcan, 19 yıllık evli olduğunu ve iki çocuk annesi olduğunu söyledi. Evlendikten sonra çeşitli aralıklarla çalışmak zorunda kaldığını belirten Urcan, birçok yere giremediğini kaydetti. MEKSA Vakfı’nın açmış olduğu cilt bakımı kursunu duyduğunda bu kursa yazılmaya karar verdiğini aktaran Urcan, “Cilt bakımını çok seviyordum ve bu alanda kendimi geliştirmek istiyordum. MEKSA Vakfı’nın açmış olduğu kursa kaydoldum. Bu bana bir fırsat oldu. Burada cilt bakımlarının en ince ayrıntısına kadar eğitimlerimi aldım. Kursu tamamladıktan sonra kendime özgüvenim geldi ve iş yerimi açmaya karar verdim. Bunu bende yapabilirim dedikten sonra çevremden borç aldım. Benim kendime ait öz sermayem yoktu. Aile ve yakınlarımın desteği ile dükkanımı açtım. Şu anda işlerimiz çok iyi gidiyor. KOSGEB’e başvurmak istiyorum bana destek olurlarsa sevinirim bu benim için bir başlangıç, ufaktan başladım ve işimi büyütmek istiyorum. İleriki zamanlarda daha büyük bir salon açıp kadınlara istihdam olanağı oluşturmak istiyorum” dedi.
Önce çocuk sonra kariyer yaptı
19 yaşında bir kızının olduğunu ifade eden Urcan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Kızım bu sene üniversiteyi kazandı. Ben de açıköğretimden eğitimime devam ediyorum. Bir yandan çalışıyordum bir yandan da okul okuyordum. Okumayı çok seviyorum, her zaman içimde büyüttüm okuma isteğini. Ben 2014 yılında açıköğretimden uluslararası ilişkiler bölümünü kazandım ondan sonra kızıma ilham kaynağı oldum, o annem yaparsa ben de yaparım dedi ve girdiği sınavda başarılı olup üniversite öğrencisi oldu. Ben erken yaşta evlendim, kızımın böyle bir şey yaşamasını istemem bu nedenle kızımı okumaya teşvik ettim. Ben okuyarak kızıma örnek oldum. O da beni örnek aldı. Okumanın, kariyerin yaşı yoktur, insanlar kesinlikle inandığı şeylerin peşinden gitmeli. Ben inandığım için okumaya devam ettim. Herkes bana evlendiğimi okumamam gerektiğini söylerdi ben kimseyi dinlemedim ve amacıma ulaştım. İnsanlar önce kariyer sonra çocuk düşünüyor ben önce çocuk yaptım sonra kariyer yaptım. İnşallah kariyerimi daha da ileriye taşıyacağım. Kadınlara çağrım var, evde oturmasınlar. Her zaman istedikleri şeylerin peşinden gitsinler, isterlerse yapamayacakları şey yoktur.”