Çöl sıcakları geliyor: Sıcaklık 8-10 derece artacak

Türkiye bugünden itibaren Cezayir sıcakları ve çöl tozunun etkisine girecek. Hava sıcaklığı yaklaşık 10 derece artacak. Sıcaklık artışı ile beraber toz taşınımı da bekleniyor.

Çöl sıcakları geliyor: Sıcaklık 8-10 derece artacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye bugünden itibaren sıcak hava dalgasının etkisine giriyor.Hava sıcaklıkları, mevsim normallerinin üzerine çıkacak.

Hava Tahmin Uzmanı Mehmet Özdemirci, "Hafta başına kadar sıcaklıklarda kademeli olarak artış gerçekleşecek. Özellikle ülkemizin batı ve iç kesimlerinde sıcaklıkların hafta sonuna kadar mevsim normallerinin 8 ila 10 derece üzerinde seyretmesini bekliyoruz" dedi.

Kuzey Afrika ve Cezayir üzerinden esen rüzgarlar, sıcaklığı artırmakla kalmayacak, çöl tozunu da taşıyacak.Özdemirci, "Rüzgarlarla birlikte gelecek olan toz taşınımının da yarın akşam saatlerinde Marmara ile Kuzey Ege'de hafif şekilde gerçekleşmesini bekliyoruz" diye konuştu.

İçinde birçok elementi barındıran çöl tozu, akciğer rahatsızlığı ve astım sorunu yaşayanlar için riskli durumlar yaratabilir.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nihal Başay konuyla ilgili şu uyarıları yaptı:"2,5 mikrondan küçük tozlar akciğerlerde, hava yollarında en uç noktalarına girer ve orada hasar yaparak, özellikle astım, bronşit hastaları için son derece zararlıdır."

Uzmanlar çöl tozu nedeniyle evleri havalandırırken dikkatli olunması gerektiğini söylüyor.