Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan aşı açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Amerika ve Çin'den sonra COVİD-19 konusunda en çok aşı projesi yürüten üçüncü ülke durumundayız 'dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan aşı açıklaması
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2020 TÜBA - TÜBİTAK Bilim Ödülleri Töreninde konuştu. Bu yıl TÜBİTAK Ödüllerinde 18 bilim insanına, TÜBA ödüllerinde ise 43 bilim insanına ödül verileceğini bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bilim ve teknoloji alanında yaptıkları özverili çalışmalarla 2020 yılında ödül almaya hak kazanan bilim insanlarını tebrik etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, başarılı bilim insanlarının diğer bilim insanlarını teşvik edeceğini ifade etti.

Türkiye'nin 18 yılda ortaya koyduğu başarıları ilim ve irfan medeniyetine sahip çıkmasına borçlu olduğunu belirten Erdoğan, "Bu başarının mimarları hiç şüphesiz çocuklarının eğitimi üzerine titreyen anne babalar ve insanlık için gece gündüz demeden katma değer üreten bilim insanlarıdır. Sizlerin ortaya koyduğu her yeni çalışma bilim dünyasında Türkiye'nin varlığını kadim medeniyetimizin gücünü ifade ediyor. Keşfetmeye üretmeye devam eden her bilim insanımızın yanında olarak üzerimize düşen yapmaya çalışıyoruz ”dedi.
Eğitim alanında Türkiye'de önemli bir mesafe kat edildiğini ifade eden Erdoğan, ilk ve orta öğretimde gerekse yükseköğretim seviyesinde gerçekleşen reformlarla kendini geliştirip yetiştirmek isteyen her öğrenciye imkan sağlandığını belirtti. Erdoğan, "Bizden önce kısır ideolojik bakış açısıyla eğitim öğretim sistemi üzerinde kurulan bariyerleri kaldırdık. Lise seviyesinde okullaşma oranını yüzde 100'e yaklaştırdık. Öğretmen başına düşen öğrenci sayımızı ilk okul düzeyinde 28'den 17'ye ortaöğretimde ise 18'den 11'e indirdik. En büyük atılımlarımızdan birini ise yükseköğretimde gerçekleştirdik. Üniversite sayımızı 76'dan 207'e çıkardık. Okullaşma oranını yükseköğretim seviyesinde yüzde 15'ten yüzde 44'e çıkardık. Ortaöğretim ve yükseköğretim seviyesindeki okullaşma oranımız artık OECD ortalamasını yakalamış durumdayız. Şimdi okul öncesi eğitime odaklandık. Biz geldiğimizde yüzde 10 civarında olan okul öncesi eğitim oranını 5 yaş gurubunda yüzde 75'lere kadar yükselttik. Hedefimiz inşallah bu oranı kısa sürede yüzde yüze taşımaktır" açıklamasında bulundu.

"Eğitim alanında yapılan yatırımların meyveleri verdikçe önümüzdeki yıllarda çok daha büyük kazanımlar elde edeceğimize inanıyorum" diyen Erdoğan, "Bu süreçte bilim insanlarımızı, çocuklarımıza rol modelleri olarak gösteriyoruz. Düzenlediğimiz araştırma projesi yarışmaları, ulusal ve uluslararası bilim olimpiyatları ile çocuklarımızı bilim insanı olma ve girişimcilik konusunda geleceğe hazırlıyoruz. TEKNOFEST yarışmaları ile gençlerimizi büyük bir heyecanla buluş peşinde koşmaya teşvik ediyoruz. Dene - Yap Teknoloji atölyelerinde genç yeteneklerimizi, geleceğin mucit adayları olarak yükselen teknolojilerle buluşturuyoruz. Nitekim son 2 yılda 159 öğrencimiz uluslararası ve bölgesel bilim olimpiyatlarından 144 madalya ve 8 mansiyon derecesiyle döndü. Yeni stajyer araştırmacı programı ile bin 500 lisans öğrencimizi AR-GE ve yenilik süreçlerine dahil ettik. TÜBİTAK Sanayi Doktora programı ile 1162 doktora öğrencisi yetiştirdik. TÜBA'nın genç bilim insanlarına yönelik ödüllerini bu açıdan çok önemli görüyorum. Üstün yetenekli genç bilim insanlarının ödüllendirilmesi gelecekteki çığır açıcı çalışmalara kapı açacaktır. Hiç şüphesiz bilim ve teknoloji insanlığın faydasına kullanılabildiği, başkalarına aktarılabildiği ölçüde kıymetlidir" dedi.

Dünyanın koronavirüs ile boğuştuğu bir dönemde bilim insanlarının aşı ile yaptığı çalışmaların yakından takip edildiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, kurulan COVİD- 19 platformu ile bir bilim seferberliği başlatıldığını kaydetti. Bu platformdaki 436 araştırmacının aşı ve ilaç geliştirme odaklı 17 proje yürüttüğünü aktardı. Erdoğan, "Platformun en önemli yanının araştırmacıların çalışmalarını ve tecrübelerini bir birleriyle paylaşarak birlikte geliştirme modelini dünyaya örnek olacak şekilde kullanmasıdır. Şu anda 3 yenilikçi aşı adayımız faz çalışmalarına başlama arefesindedir. Hocalarımızın çalışması, kendin kategorilerinde dünyada klinik aşamaya geçen üçüncü aşı adayı olma potansiyeline sahiptir. Ayrıca mevcut in aktif aşılardan daha etkin olma potansiyeline sahip bir aşımız ile 2'nci nesil bir aşımızın çalışmaları hızla devam ediyor. Yenilikçi aşı adaylarının yerli ve milli üretimi konusunda özel sektör kuruluşlarımızı seferber ettik. Üretim onayı almış firmalarımız yenilikçi yerli aşılarımızın, üretim süreçlerine dahil oldular. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre; Amerika ev Çin'den sonra COVİD- 19 konusunda en çok aşı projesi yürüten üçüncü ülke durumundayız. Bu alana yaptığımız yatırımlar, sadece salgın dönemi ile sınırlı değildir. İnşallah kendi aşısını tasarlayan, geliştiren ve üreten bir ülke olarak uzun yıllardır ihmal edilmiş bu alanda uluslararası arenada önde gelen bir oyuncu konumuna geleceğiz" şeklinde konuştu.