Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının başında son dönemde yaşanan trafik kazalarında hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yapılan soruşturmalar neticesinde failler hakkında gereken işlemler elbette yapılacaktır. Bununla kalmayacak, benzer kazaların bir daha yaşanmaması için trafik ve araç güvenliği başta olmak üzere her alanda ihtiyaç duyulan tedbirleri belirleyerek, süratle uygulamaya geçireceğiz. Attığı her adımı ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ ilkesine göre belirleyen bir ülke olarak önce insan anlayışı ile bu meselenin de üstesinden gelmekte kararlıyız. Araçta veya yaya olarak trafiğe çıkan vatandaşlarımızı bir kez daha kurallara harfiyen riayet etmeye, can ve mal güvenliğini tehlikeye atacak her türlü davranıştan uzak durmaya, davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

"(ABDÜLHAMİD HAN SONDAJ GEMİSİ) AKDENİZ’DEKİ HAKLARIMIZI VE ÇIKARLARIMIZI SAVUNMA İRADEMİZİN DE BİR SEMBOLÜ"

Nevşehir’de gerçekleştirdiği Hacı Bektaşi Veli ziyaretini de hatırlatan Erdoğan, “Türkiye’nin ve Türk milletinin ayrılmaz bir parçası olarak gördüğümüz ‘Can’larımız ile önümüzdeki dönemde daha yakın, hasbi ve ortak değerlerimize odaklı çalışmalar yürüteceğiz” şeklinde konuştu.

Daha sonrasında denize indirilen Abdülhamid Han sondaj gemisine de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dünyanın önde gelen deniz sondaj filosu sahibi bir ülke haline geldiğimizin somut örneklerinden olan Abdülhamid Han gemimizi 9 Ağustos’ta Mersin Taşucu’ndan Antalya Gazipaşa açıklarındaki görev yerine uğurladık. Karadeniz’de keşfettiğimiz 540 milyar metreküplük doğalgaz sevincimizi yeni müjdeler ile taçlandıracağımıza inandığımız bu sondaj gemimiz aynı zamanda Akdeniz’deki haklarımızı ve çıkarlarımızı savunma irademizin de bir sembolüdür” şeklinde konuştu.

"EYLÜL’ÜN İLK HAFTASINDA DA 3 ÜLKEYİ KAPSAYAN BİR BALKAN TURUNA ÇIKACAĞIZ"

Öte yandan Balkanlardaki yakın ilişkilerin artarak devam edeceğine de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Balkanlardaki dost ve kardeşlerimiz ile yakın ilişkilerimizi sürdürerek bilhassa bölgede kırılganlığın arttığı şu dönemde özel önem veriyoruz. Bu çerçevede 10 Ağustos’ta Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile bir araya geldik. İnşallah Eylül’ün ilk haftasında da 3 ülkeyi kapsayan bir balkan turuna çıkacağız. Aynı gün (10 Ağustos) Slovenya Cumhurbaşkanı Pahor’u ülkemizi resmi ziyareti vesilesiyle külliyemizde misafir ettik” açıklamasında bulundu.

"11 AĞUSTOS’TA 34 HİDROELEKTRİK BARAJINI DAHA HİZMETE ALARAK BU ALANDAKİ GÜCÜMÜZÜ DAHA DA ARTIRDIK"

Türkiye’nin sınırlı su kaynaklarını en etkin ve verimli şekilde kullanmak için baraj inşasına özel önem verdiklerinin altını çizen Erdoğan, “Son 20 yılda ülkemize kazandırdığımız 605 yeni hidroelektrik santrali ile baraj sayımızı 703’e çıkararak bu doğrultuda önemli mesafeler kat ettik. Sulama ve içme suyu amaçlı barajlar ile bu sayının 930’u bulduğunu da belirtmek isterim. Yaptığımız yatırımlar sayesinde ülkemizi hidroelektrik güç bakımından dünyada 9’uncu sıraya yükselttik. Su depolama kapasitemizi 180 milyar metreküpün üzerine çıkartarak hem kuraklığa hem de sel baskınlarına karşı önemli bir altyapı kurduk. 11 Ağustos’ta 34 hidroelektrik barajını daha hizmete alarak bu alandaki gücümüzü daha da artırdık. Resmen hizmete aldığımız barajlarımızın bir kez daha ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

"MAKİNE VE KİMYA ENDÜSTRİSİ ŞİRKETİMİZİN TEKNOLOJİ VE BİLGİ BİRİKİMİ DESTEĞİ İLE KURULAN TESİS HER ŞEYİYLE YÜZDE 100 YERLİ VE MİLLİ BİR ESER OLACAK"

Hafta sonu Çorum’da gerçekleştirilen il ziyaretine de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Önceki hafta sonunda il ziyaretimizin durağı Çorum’du. Burada hem yatırım bedeli 3 milyar 263 milyon lirayı bulan eser ve hizmetlerin resmi açılışını yaptık. Hem de Sungurlu Organize Sanayii Bölgesi’nde inşasına başlanan çok önemli bir savunma sanayii projesinin temelini attık. 3 ayrı fabrikadan oluşan ve ilk etabını 2023 Mayıs’ında hizmete almaya planladığımız 6 milyar liralık bu yatırım, yılda 2 milyar liralık katma değer üreterek cari açığımızın azalmasına 4 milyar lira katkıda bulunacaktır. Makine ve Kimya Endüstrisi şirketimizin teknoloji ve bilgi birikimi desteği ile kurulan tesis her şeyiyle yüzde 100 yerli ve milli bir eser olacaktır” dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: "TMO MISIR ALIM FİYATINI DESTEK HARİÇ, TON BAŞINA 5 BİN 700 LİRA OLARAK UYGULAYACAK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Artık hiç kimsenin sadece parasının değerinden endişe ederek dövize ve altına yönelmesi için sebep kalmamıştır. Tasarruflarını hala döviz ve altında tutan vatandaşlarımızı, buralardaki kazançlarını da garanti altına alan Türk Lirası mevduatlara dönmeye davet ediyorum. Kendi alın terimizle, kendi kaynaklarımız ile kazandığımız parayı dövizde tutarak, başkalarının değirmenine su taşımaya, altında tutarak hareketsiz bırakmaya hiçbirimizin hakkı olmadığına inanıyorum. Unutmayınız hepimiz aynı Türkiye gemisinin içerisindeyiz. Bu gemi hızla yol alırsa kazanan hepimiz olacağız. Bu gemi güvenlik gibi ekonomi üzerinden açılan deliklerden de su alarak batarsa hepimiz boğulacağız. Kamu ve finans kuruluşlarından iş dünyamızı ve vatandaşlarımızı desteklemek için verdiğimiz, düşük maliyetli Türk Lirasını götürüp dövize veya altına yatırmak, Türkiye gemisinde delik açmak demektir. Devletin üretim ve istihdamı teşvik etmek için sağladığı kolaylıkları amacı dışında kullanmak Türkiye gemisinde delik açmak demektir. Evine, arsasına, arabasına, stoktaki malına, verdiği hizmete, sattığı ürüne, enflasyonla ve girdi maliyetleri ile izahı olmayan fiyatlar koyarak piyasanın dengesini bozmak Türkiye gemisinde delik açmak demektir. Sırf paradan para kazanmak adına yapabileceği yatırımı yapmamak, çalıştırabileceği işçiyi çalıştırmamak, üretebileceği ürünü üretmemek, satabileceği malı satmamak Türkiye gemisinde delik açmak demektir. Biz görünen ve görünmeyen yönleri ile tüm bu gelişmeleri harfiyen takip ediyoruz. Tespit ettiğimiz sorunların çoğunun hukuki değil, ahlaki temelli olduğunu gördüğümüz için kimi yerde, kamunun alternatif imkanlarını kullanarak, kimi yerde ikazlarımızı yaparak çözüm yolları arıyoruz” ifadelerini kullandı.

"TMO MISIR ALIM FİYATINI DESTEK HARİÇ, TON BAŞINA 5 BİN 700 LİRA OLARAK UYGULAYACAK"

Piyasada denetimlerin sıklaştığına vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gıdadaki dengesiz fiyat artışlarına karşı kooperatif marketleri devreye soktuk. Dövize ve altına yönelen kredi akışlarının önünü kestik. Çay, fındık, buğday, arpa ve üzüm gibi tarım ürünlerine, üreticilerimizin alın terinin hakkı olan alım fiyatları verdik ve veriyoruz. Bu vesile ile mısır üreticilerimize de bir müjde vermek istiyorum. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) hasat dönemi yaklaşan mısır alım fiyatını destek hariç, ton başına 5 bin 700 lira olarak uygulayacaktır. Mısır alım fiyatının üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

"OTOMOBİL PİYASASINDAKİ OYUNLARI BOZACAK BAZI TEDBİRLERİ ALDIK VE GELİŞMELERE GÖRE YENİ TEDBİRLER ALACAĞIZ"

Sosyal Konut Projesi’nden ve otomobil fiyatlarındaki fahiş artışlara müdahaleden de bahseden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Düşük gelirli kesimlerin konut ihtiyacını karşılamak için 13 Eylül’de ayrıntılarını açıklayacağımız yeni bir atılımı da başlatıyoruz. Otomobil piyasasındaki oyunları bozacak bazı tedbirleri aldık. Gelişmelere göre yeni tedbirler alacağız. İstihdamı, temel işgücü eğitiminden uzmanlığa kadar her seviyede destekliyoruz. Kamu çalışanlarının ek gösterge meselesinden, sağlık çalışanlarının özlük hakları beklentilerine kadar da pek çok konuyu çözdük. Gençlerimizin umutlarını güçlendirecek her adımı atıyoruz” diye konuştu.

"VATANDAŞLARIMIZDAN SADECE SABIR VE DESTEK İSTİYORUZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hazine ve Maliye Bakanı ile ekibi başta olmak üzere, ekonomi ile ilgili tüm kurumlarımız güçlü bir koordinasyon içinde sorumluluklarını yerine getirmektedir. İnşallah önümüzdeki yılların ilk aylarından itibaren hayat pahalılığı ile mücadele başta olmak üzere, ekonomi programımızın olumlu etkileri daha ileriye götürülecek ve bu konuda kararlılığımız ispatlanacaktır. Vatandaşlarımızdan sadece sabır ve destek istiyoruz” açıklamasında bulundu.

"EŞ DURUMU VE BENZERİ TALEPLER İLE ÖZÜR TAYİNİNE MÜRACAAT EDEN ÖĞRETMENLERİMİZE, BAŞVURULARIN İSTİSNASIZ TAMAMININ KARŞILANDIĞI MÜJDESİNİ DE VERMEK İSTİYORUM"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eş durumu dolayısıyla tayin isteyen öğretmenlere de bir müjde verdiği konuşmasında, “Bu yaz yeni bir proje ile kapalı köy okullarını imar ederek, köy okulu, anaokulu, halk eğitim merkezini de içeren, Köy Yaşam Merkezleri haline getirdik. Okulların açıldığı tarihe kadar inşallah bin 500 köy yaşam merkezini faaliyete geçirmiş olacağız. Eş durumu ve benzeri talepler ile özür tayinine müracaat eden öğretmenlerimize, başvuruların istisnasız tamamının karşılandığı müjdesini de vermek istiyorum. Öğretmenlerimizin 60 yıllık büyük özlemi olan meslek kanunlarının çıkması ile birlikte uzman ve başöğretmenlik kadrolarına 614 bin 446 başvuru oldu. Bu öğretmenlerimizin büyük bölümü gerekli eğitimi tamamladılar. Yüksek lisans ve doktora yapmış olan 90 bine yakın öğretmenimiz yapılacak sınavdan zaten muaflar. Diğer öğretmenlerimize sınavı boykot çağrısı yapılmasını, en başta milli iradenin tecelligahı olan meclisimize saygısızlık olarak görüyoruz” şeklinde konuştu.

"HASTANELERİMİZİN HASTA YÜKÜNÜ AZALTAN AİLE HEKİMLERİMİZİN TEMEL ÜCRETLERİNİ DE YİNE HASTA YÜKÜNE ORANTILI BİR MODEL İLE YENİDEN DÜZENLEDİK"

Sağlık sisteminde en radikal dönüşümlerin gerçekleştiği hükümet olduklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu alanda atılan son adımlara da değindiği açıklamasında, “Mesleki Sorumluluk Kurulu oluşturularak hekimlerin mağduriyetine yol açan malpraktis sorunu çözüldü. Döner sermaye ek ödemesi uygulaması, üniversite hastaneleri dahil tüm sağlık kuruluşlarına teşmil ediliyor. Hekimlerin emekliliklerinde hak kaybına yol açan, bordro sistemindeki düzenlemeyi 2008 sonrasını kapsayacak şekilde tamamladık. Sağlık kuruluşlarındaki uzman hekimlerimizin hastalara daha fazla vakit ayırabilmeleri ve daha kaliteli hizmet sunabilmeleri amacıyla, 85 bin yardımcı personel kadrosu açtık. Son olarak hastanelerimizin hasta yükünü azaltan aile hekimlerimizin temel ücretlerini de yine hasta yüküne orantılı bir model ile yeniden düzenledik” ifadelerini kullandı.

"(KIRSAL KALKINMA PROGRAMI) DESTEK İÇİN GEREKEN PUAN SEVİYESİNİ 65’TEN 30’A DÜŞÜRÜYORUZ"

Kırsal kalkınma desteklerinden faydalanan vatandaşlara da müjde veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bilindiği gibi Kırsal Kalkınma Programının 11’inci çağrısı için projeler alınmaya devam ediyor. Programın kalan bütçesinden faydalanacak üretici sayısını artırmak amacıyla destek için gereken puan seviyesini 65’ten 30’a düşürüyoruz. Böylece 4 binin altında kalan desteklenecek proje sayısını 7 bin 714’e, yatırım tutarını da 5 buçuk milyar lirası hibe olmak üzere 10 milyar liraya yükselttik” açıklamasında bulundu.