Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Filistin'e bağımsızlık olmadan barış sağlanamaz'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Washington'da düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin ardından önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Filistin'e bağımsızlık olmadan barış sağlanamaz'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'nin Washington kentindeki Walter E. Convention Center'da gerçekleştirilen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin ardından düzenlediği basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

Zirvenin başarılı bir şekilde tamamlandığını belirten Erdoğan, misafirperverliklerinden dolayı ABD Başkanı Joe Biden ve ekibine, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve ekibine teşekkür etti.

Erdoğan, yaklaşık 2,5 yıldır devam eden Rusya-Ukrayna savaşı karşısında NATO müttefiklerinin uluslararası hukuktan yana duruş sergilediğini ve Ukrayna’ya güvenlik yardımı ve eğitim desteği verilmesini kararlaştırdıklarını söyledi. Türkiye’nin bu savaşı sona erdirmek için yoğun çaba sarf ettiğini ve adil bir barışın kaybedeninin olmayacağına inandığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO’nun Ukrayna’ya çok yıllı mali destek sağlanmasını ve Kiev’e NATO kıdemli temsilcisi atanmasını kararlaştırdıklarını açıkladı.

Erdoğan, Türkiye’nin savunma harcamalarında yüzde 2 hedef eşiğini aştığını ve ittifak harekât ve misyonlarına en fazla katkı sağlayan müttefiklerden biri olduğunu vurguladı.

Gazze'deki duruma da değinen Erdoğan, İsrail'in saldırıları sonucu 40 bine yakın masum insanın hayatını kaybettiğini ve 90 bine yakın kişinin yaralandığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İsrail’in, Filistin meselesine kalıcı çözüm getirmeden, küresel barış ve istikrardan bahsedilemeyeceğinin altını çizdim" dedi.

Filistinlilerin bağımsız ve egemen devletlerine sahip olma haklarının teslim edilmeden kalıcı bir barışın mümkün olmadığını vurgulayan Erdoğan, Türkiye’nin bu konuda her türlü inisiyatifi almaya hazır olduğunu ifade etti.

Erdoğan, NATO’nun terörizmle mücadele politikaları konusunda da müttefikler arasında daha fazla iş birliği gerektiğini belirtti ve bazı müttefiklerin PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD/YPG ile kurdukları ilişkiyi kabul etmediklerini yineledi.

Son olarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO'nun Ukrayna’daki savaşın tarafı haline getirilmesine asla izin verilmemesi gerektiğini, dengeli ve hakkaniyetli tavrı sürdüreceklerini belirtti. Bir sonraki NATO zirvesinin İstanbul'da yapılabileceğini de sözlerine ekledi.