Diyarbakır'da üniversite öğrencisi sayısı hızla artıyor
Türkiye'nin en ücra köşelerinde hizmet vermeye başlayan Açıköğretim Fakültesinde eğitim görenlerin sayısı 3 milyonu geçti. 1 milyon öğrencinin aktif olduğu üniversitede Diyarbakır'dan eğitim alan kişi sayısı da 50 binin üzerine çıktı.
Türkiye’nin en ücra köşelerinde hizmet vermeye başlayan Açıköğretim Fakültesinde eğitim görenlerin sayısı 3 milyonu geçti. 1 milyon öğrencinin aktif olduğu üniversitede Diyarbakır’dan eğitim alan kişi sayısı da 50 binin üzerine çıktı.
Özellikle ikinci üniversite okumak için tercih edilen Açıköğretim Fakültesinde öğrenci sayısı her geçen yıl artış göstermeye devam ediyor. Açıldığı ilk dönemlerde 30 bin öğrenciye hizmet veren üniversiteye şu an 3 milyondan fazla öğrenci kayıt yapmış durumda. Aktif öğrenci sayısının 1 milyonu bulduğu üniversite, Türkiye’nin en ücra köşelerine büro açarken, dünya genelinde 9 ülkede temsilcilik açtı. Örgün eğitim veren üniversitelerle arasında hiçbir fark bulunmayan üniversitede öğrencilerin en gözde tercihi ise adalet bölümü oldu.
Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Şube Müdürü Dicle Bürosu yöneticisi Davut Turhan, Açıköğretim Fakültesinin 1982 yılında kurulduğunu ve ilk başlarda 30 bin öğrencinin üniversiteye kaydını yaptırdığını söyledi. Günümüzde 3 milyonun üzerinde kayıtlı öğrencinin bulunduğunu aktaran Turhan, 22 büro ve 8 sınav merkezi ile hizmet vermeye başladıkları ilk dönemden, 81 ilde 105, yurtdışında da 9 büro ve 107 sınav merkezine çıktıklarını söyledi. İkinci üniversite kapsamında öğrencilerin özellikle adalet ve ilahiyat bölümüne rağbet gösterdiğine değinen Turhan, şöyle konuştu:
“Şu anda kamu kurumunda çalışan yaklaşık olarak sistemimize kayıtlı 840 bin öğrencimiz var. Ayrıca cezaevlerinde hükümlü olan 5 bin öğrencimiz var. 6 bin civarında da engelli öğrencimiz bulunmakta. Bu vatandaşlarla sınav merkezlerinde özel salon veriliyor. Şu anda sistemimizde 1 milyonun üzerinde aktif öğrenci bulunmaktadır, 50 binin üzerinde öğrenci Diyarbakır’dan bu güzel bir rakam inşallah bu dönem bu rakamın üzerine çıkmayı düşünüyoruz. Birçok kamu kurumunda mülki idare, akademisyen, doktor gibi çeşitli dallarda çok sayıda öğrencimiz var. Kendisini başka bir alanda geliştirmek isteyen kişiler buraya gelip kayıt yapabiliyor. A üniversitesinde işletme fakültesinden mezun olan bir öğrenci ile Açıköğretim sisteminden mezun olan öğrenci arasında hiçbir fark yok. Açıköğretim mezunları da diğer öğrenciler gibi normal şartlarda KPSS’ye girip yeteri puanı aldığında ilgili kuruma yerleşebiliyorlar. Bütün öğrencilerimizi, Diyarbakır’da bulunan lisansta, ön lisansta okuyan, mezun olan bütün öğrencilerimizi ikinci üniversite kapsamında kayıt yapmak için bürolarımıza bekliyoruz. Açıköğretim Fakültesi Türkiye’nin en ücra köşesine bu hizmetleri götürmekle birlikte dünyanın birçok ülkesine hizmeti götürmektedir. En son büromuzu Amerika’da açtık, bu öğretim yılında da Suudi Arabistan’da büromuzu açacağız, buradaki Türk vatandaşlarına hizmetlerimizi götürmeye çalışacağız.”