DSÖ Direktörü'nden 'aşıya dirençli virüs' açıklaması

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Ghebreyesus, Oxford-AstraZeneca aşısının Güney Afrika'da görülen mutasyonlu türe karşı etkisinin az olmasını 'endişe verici' olarak nitelendirdi.

DSÖ Direktörü'nden 'aşıya dirençli virüs' açıklaması
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ghebreyesus, düzenlediği basın toplantısında, Oxford-AstraZeneca aşılarının Güney Afrika Cumhuriyeti'nde görülen ve B.1.351 adı verilen mutasyonlu COVID-19 türüne karşı etkisinin "minimum düzeyde" olduğunun açıklandığını anımsattı.

"Bu açıkçası endişe verici bir haber. Bununla beraber bazı önemli şerhler var." diyen Ghebreyesus, aşı için kesin yargıya varmak için erken olduğuna işaret etti.

Ghebreyesus, AstraZeneca-Oxford aşısının mutasyonlu COVID-19 türüne karşı denemelerine sınırlı kişinin katıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Katılımcıların daha genç ve daha sağlıklı profili göz önüne alındığında, aşının daha şiddetli hastalıkları önlemede etkili olup olmadığını belirlemek önemlidir. Bu sonuçlar, kanıtlanmış halk sağlığı önlemleriyle virüsün dolaşımını azaltmak için elimizden gelen her şeyi yapmamız gerektiğini hatırlatıyor."

Oxford-AstraZeneca'nın COVID-19 aşısının acil kullanımına ilişkin birkaç gün içinde karar vereceklerini duyuran Ghebreyesus, acil kullanıma onay vermeleri durumunda aşıların Hindistan ve Güney Kore'deki iki tesiste COVID-19 Aşıları Küresel Erişim Programı (COVAX) için üretileceğini aktardı.

Ghebreyesus, "Bu değerlendirmeleri yapmak için mevcut tüm verileri kullanmayı taahhüt ediyoruz." dedi.