DÜ'de çocuklara ücretsiz ve randevusuz hizmet veriliyor
Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesinin çocuk psikiyatri bölümünde, 0-18 yaş aralığındaki çocuklara ücretsiz ve randevusuz hizmet veriliyor.
Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesinin çocuk psikiyatri bölümünde, 0-18 yaş aralığındaki çocuklara ücretsiz ve randevusuz hizmet veriliyor.
DÜ Tıp Fakültesi Hastaneleri bünyesindeki Çocuk ve Ergen Psikiyatri Bölümü’nde 0-18 yaş aralığındaki çocuklara ücretsiz ve randevusuz hizmet veriliyor. Bölümde koruyucu önlemlerin alındığını, tanı ve tedavi aşamalarının uygulandığını belirten Çocuk Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tuğba Yüksel, Dicle Üniversitesi Çocuk Psikiyatri Anabilim Dalı’nın 2011 yılından bu yana hizmet verdiğini söyledi. Ana bilim dalında aktif olarak 2 öğretim üyesi ve 8 araştırma görevlisi ile çalışmaların sürdüğünü ifade eden Yüksel, “Hastalar randevu almaksızın polikliniklere geldiği andan itibaren doktorlardan sağlık hizmetini alabiliyor. Çocuk Psikiyatri polikliniğimizde sıklıkla dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, disleksi, otizm, kekemelik, okul fobisi, travma, davranış bozuklukları, alt ıslatma, konuşma geriliği, bilişsel gerilikler, kaygı bozuklukları ve benzeri konularda randevusuz olarak psikiyatrik destek verilmektedir” dedi.
“Diyarbakır’da Çocuk Psikiyatrisine İhtiyaç Var”
Diyarbakır’da çocuk psikiyatrisine ihtiyaç olduğunu, bu ihtiyacın da hastanelerinde vatandaşlarla yapılan görüşmelerde dış paydaş kurumlarla ve personelleriyle yaptıkları görüşmelerde dile getirildiğini vurgulayan Yüksel, “Özellikle okullarımızda psikiyatristlik problemleri olan öğrencilerimizin il dışına sevk edilmeleri ve sonra ortaya çıkan yolculuk zorlukları, randevu alma, gidilen ilde konaklama ve tekrar, tekrar kontrole gitmelerden dolayı derslerinin aksaması hem çocuğa hem de ailesine büyük sorun ve maddi külfet oluşturmaktadır. Polikliniğimizde bebeklik, okul öncesi, okul çağı ve ergenlik dönemlerine ait gelişimsel ve psikiyatrik bozukluklarla ilgili koruyucu ruh sağlığı hizmeti verilmektedir” diye konuştu.
“Ailelerin kendini çaresiz hissettiği durumlar oluşabiliyor”
Ailelerde, çocuklarının yaşadıkları ruhsal sorunlar karşısında kendilerini çaresiz hissettikleri, ne yapacaklarını bilemedikleri durumlar oluşabileceğine dikkat çeken Yüksel, şunları kaydetti:
“Çocukluk-Ergenlik döneminde başlayan veya çok erken dönemde fark edilen çocukların konuşamama, göz teması kuramama, çevreye karşı ilgisiz olma gibi durumlar da dahil olmak üzere çocuklarıyla ilgili her tür ruhsal sorunda bir çocuk psikiyatri hekimine başvurmaları gerekmektedir.”