DÜ'de 'Organ Bağışı Sempozyumu' yapıldı
Organ Bağışı bilincinin artırılması amacıyla her yıl 3-9 Kasım günleri arasında yapılan Organ Bağışı Haftası nedeniyle Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Hastaneleri Organ Merkezi tarafından, 5. Hayata Bağış konulu sempozyum düzenlendi.
Organ Bağışı bilincinin artırılması amacıyla her yıl 3-9 Kasım günleri arasında yapılan Organ Bağışı Haftası nedeniyle Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Hastaneleri Organ Merkezi tarafından, "5. Hayata Bağış" konulu sempozyum düzenlendi.
DÜ Kalp Hastanesi Konferans Salonunda düzenlenen sempozyuma İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Emin Yılmaz, Rektör Yardımcısı ve Başhekim Prof. Dr. Ali Kemal Kadiroğlu, İl Sağlık Müdürü Sait Avar, İl Müftüsü Burhan İşleyen, organ nakli yapılmış hastalar, personel ve vatandaşlar katıldı. Sempozyuma başkanlık yapan İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yılmaz, sempozyumun bir farkındalık oluşturmak ve organ bağışının önemini vurgulamak için yapıldığını belirterek, “Hepimizin bir hayat çizgisi vardır. Hayata yürürken iki insanla karşılaşırız. Hayata yürürken hekimle, ebediyete giderken de imamla buluşuruz. Her iki kesimden de medet umuyoruz. Her iki kesiminde bu sempozyumda görüşünü alacağız” dedi.
Başhekim Prof. Dr. Ali Kemal Kadiroğlu, organ naklinde canlıdan çok kadavradan yapılan nakilin önem arz ettiğini belirterek, “Dünyadaki nakillerin yüzde 80’ni kadavradan, yüzde 20’si canlıdan yapılırken, ülkemizde bunun tam tersi bir durum mevcuttur. Yani Ülkemizde organ nakillerin yüzde 80’ i canlıdan, yüzde 20’si de kadavradan yapılmaktadır. Bu konuda vatandaşların duyarlı olması için organ bağışı bilincinin geliştirilmesi gerekir” diye konuştu.
“İnsanların manen ikna edilmesi lazım”
İl Müftüsü Burhan İşleyen ise, “Bir insana can veren tüm insanlara can vermiş gibidir. Bölgemizde Seydaların halkı organ bağışı konusunda ikna etmeleri önem arz etmektedir. Bu konuda halkın ikna olmaması durumunda başarı elde edilemez. İnsanları manen ikna edemezseniz organ bağışında çok başarılı olamazsınız. Bunun için de din adamlarına büyük görev düşüyor. Ruh benden çıktıktan sonra organlarının bir başkasına bağışlanması durumunda onun işlediği günah ona yazılmaz” ifadelerinde bulundu.
Başkanlığını Prof. Dr. Emin Yılmaz’ın yaptığı sempozyumda Prof. Dr. Orhan Ayyıldız, İl Sağlık Müdürü Sait Avar, Doç. Dr. Veysi Bahadır, Doç. Dr. Yaşar Yıldırım, Doç. Dr. Uğur Çevik birer konuşma yaptı. Konuşmacılar, organ naklinin tarihçesi, beyin ölümünün tanısı, organ nakli bağışında cerrahi bakış, konularında bilgi verdi.