Duman: 'Mali Müşavir ve Muhasebeciler Ülke Ekonomisine Değer Katıyor'
Erzincan Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Adem Duman, Toplumdaki defter tutan ve beyanname veren iş insanı algısını değiştirerek, verdiğimiz hizmetlerin mali danışmanlık ve denetim çerçevesinde güvenilir işletme danışmanı misyonuyla ekonomimizin önemli bir paydaşı olduğumuzu daha çok hissettirmek istiyoruz. dedi.
Erzincan Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Adem Duman, "Toplumdaki defter tutan ve beyanname veren iş insanı algısını değiştirerek, verdiğimiz hizmetlerin mali danışmanlık ve denetim çerçevesinde güvenilir işletme danışmanı misyonuyla ekonomimizin önemli bir paydaşı olduğumuzu daha çok hissettirmek istiyoruz." dedi.
Duman, 1-7 Mart Muhasebe Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, serbest muhasebeci mali müşavirlik ve yeminli mali müşavirlik mesleğinin toplumun tüm kesimlerine tanıtılması, ülke ekonomisine ve iş dünyasına sunduğu değer ve faydaya ilişkin farkındalığın artırılması amacıyla söz konusu haftanın kutlandığını belirtti.
Türkiye genelinde 105 bini aşan serbest muhasebeci mali müşavir ve yeminli mali müşavirin faaliyet gösterdiğine işaret eden Duman, muhasebe ve mali müşavirlik hizmetlerinin, ülke ekonomisine ve işletmelere değer kattığını ifade etti.
Mesleki sorunlara da değinen Duman, bazı dönemlerde beyanname gönderme sürelerinin uzatılması konusunda odalardan yoğun talep geldiğini, talepler üzerine beyanname gönderme sürelerinin uzatıldığını ancak buna ilişkin duyuruların genellikle sürenin son günü ve son saatlerde yapıldığını kaydetti.
Duman, süre uzatımlarının beklenilen amaca hizmet edebilmesi için sürenin son gününden birkaç gün evvel yapılması gerektiğini, bu yolla meslek mensuplarının iş motivasyonlarının artacağı ve hizmetin en az hata ile yerine getirileceğini savundu.
"Bazı Düzenlemelerde Birliğin de Görüşü Alınmalı"
Duman, yasal düzenlemeye gerek olmaksızın ivedi olarak çözülebilecek sorunları da şöyle sıraladı: "Beyanname imzalatma zorunluluğu kapsamı dışında bırakılan mükelleflerin beyannamelerinin de imzalatma kapsamına dahil edilmesi, kurumlar arası bilgi paylaşımının yetersizliği ile ilgili sorunların çözümü için kurumlar arasında ortak bilgi havuzunun oluşturulması, düzeltme amacıyla verilen Ba-Bs formları için özel usulsüzlük cezası uygulanmaması, meslek mensuplarına yüklenilen müteselsil sorumluluk hükümlerinin yeniden gözden geçirilmesi, mücbir sebep hallerine meslek mensupları ile ilgili düzenleme yapılması."