Elazığ'da balık müzesi kuruldu
21 ilin bağlı bulunduğu Elazığ Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü tarafından 120 balık türünün yer aldığı balık müzesi kuruldu.
Elazığ'da aralarında cam göz köpek balığından, sadece Hazar Gölü'nde bulunan noktalı inci balığı ile Fırat Nehri'nde bulunan dikenli yılan balıklarının da yer aldığı 120 çeşit balık türünün olduğu 'Balık Müzesi' kuruldu.
21 ilin bağlı bulunduğu Elazığ Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü tarafından 120 balık türünün yer aldığı balık müzesi kuruldu. Elazığ Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nün 1998 yılında kurulmuş doğrudan bakanlığa bağlı bir kuruluş olduğunu kaydeden Elazığ Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürü Hakan Aygün, bugüne kadar yaptıkları Ar-Ge çalışmalarının yanı sıra 3 aylık çalışma sonucunda balık müzesini de kurduklarını söyledi. Balık Müzesi'nin bilim camiası ile Ar-Ge çalışmalarına katkı sağlayacağını kaydeden Aygün, "Müzemizi ülkemizin değişik havzalarına iç su ve denizlerden temin edilen 120 balık türü ile 5 tane de kabuklu su ürünleri canlısını formaliyet içerisinde muhafaza ederek oluşturduk. Bu sayede halkımızın görmesini ve öğrencilerimizin balık bilinci oluşmasını, balıkları tanımalarını sağlamış olacağız. Bunun yanı sıra üniversite ve araştırma kuruluşlarımızın yapacağı sistematik çalışmalara katkı sunmasını amaç edindik" dedi.
Müzede muhafaza edilen 120 balık türünün 80’nin denizlerden temin edildiğine de vurgu yapan Aygün, şöyle devam etti:
"Özellikle belgesellerde halkımızın görmeye alışık olduğu balık türlerini getirdik. Bunlardan birisi de cam göz köpek balığıdır. Bu yaklaşık 10 metre uzunluğu olabilen ve 4 ton ağırlığa ulaşabilen bir türdür. Yine bir ahtapotu denizden temin ederek getirdik. Halkımızın ve sistematik çalışma yapanların ahtapotu görüp tanımasını istedik. Elazığ bölgesine has olan ve Fırat nehrinde bulunan dikenli yılan balığı ile sadece Hazar gölünde bulunan noktalı inci balığını da müzemizde bulunuyor."
Yaptıkları çalışmada Keban Baraj Gölü'nde 27, Karakaya Baraj Gölü'nde 26 ve Atatürk Baraj Gölü'nde ise 25 farklı balık türünün yaşadığını ifade eden Aygün, "Doğu Anadolu Bölgesi'nin kuzeyinde Ardahan hariç, Güneydoğu ve Güneybatısı'nda da Gaziantep ve Kilis hariç olmak üzere bu bölgeleri içine alacak şekilde 21 ilden sorumluyuz. Bu bölgelerle ilgili Ar-Ge çalışmalarımız da devam etmektedir" diye konuştu.