Elazığ'da kritik toplantı
Denetimli Serbestlik 20. Yıl Bölge Toplantıları Elazığ'da düzenlendi.
Fırat Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıda, cezasızlık algısı, suç oranları ve denetimli serbestlik sisteminin önemi gündeme alındı.
Program kapsamında, suçluların topluma kazandırılması ve rehabilitasyon süreçleriyle ilgili önemli değerlendirmeler yapıldı.
Adalet Bakan Yardımcısı Ramazan Can, toplumda ve sosyal medyada cezasızlık algısının yaygın olmasına rağmen bunun gerçekle örtüşmediğini ifade ederek, “Ceza infaz sistemimizde 380 bin mahkum ve tutuklu ile 600 bine yakın denetimli serbestlikten yararlanan bulunuyor. Bu rakamlar, cezasızlık algısının bir sosyal medya dezenformasyonu olduğunu ortaya koyuyor. Günlük yaklaşık 400 kişi cezaevine giriyor ve çıkıyor. Bu rakamlar dikkate alındığında, cezaların uygulanmasıyla ilgili bir boşluk olmadığını net bir şekilde görüyoruz” dedi.
Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım ise denetimli serbestliğin bir ceza yöntemi değil, rehabilitasyon süreci olduğuna dikkat çekerek, “Denetimli serbestlik, özgürlük ile cezaevi arasındaki bir geçiş dönemidir. Bu süreçte suçlular, topluma yeniden kazandırılmak üzere sosyal hayata entegre edilmeye çalışılmaktadır. Denetimli serbestlik, suç işleyen bireyin affedildiği bir sistem değildir, aksine rehabilitasyon ve denetim odaklı bir süreçtir” ifadelerini kullandı.
Programda, Fırat Üniversitesi ile Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü arasında “Model Çocuk Eğitimevi” iş birliği protokolü imzalandı. Toplantıya Vali Numan Hatipoğlu, AK Parti Elazığ Milletvekilleri Prof. Dr. Erol Keleş ve Ejder Açıkkapı, Cumhuriyet Başsavcısı Aşkın Yeğin, Baro Başkanı Melih Efe, FÜ Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş ve çok sayıda davetli katıldı.