Elazığ'da orman yangınlarına karşı yeni tedbirler

Elazığ'da orman yangınlarını önlemek amacıyla belirli ormanlık alanlara girişler ve çeşitli aktiviteler yasaklandı.

Elazığ'da orman yangınlarına karşı yeni tedbirler
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman başkanlığında gerçekleştirilen Orman Yangınlarının Önlenmesi Hakkındaki Komisyon Toplantısı sonucunda, orman yangınlarını önlemek ve ormanlık alanlara girişleri düzenlemek amacıyla bir dizi karar alındı.

Elazığ'da orman yangınlarıyla mücadele kapsamında, il sınırları içindeki belirli ormanlık alanlara 04 Temmuz 2024 - 30 Eylül 2024 tarihleri arasında görevliler ve izin alanlar dışında girişler yasaklandı. Yasak, 6831 sayılı Orman Kanunu'nun 74. maddesi ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 9. ve 66. maddeleri uyarınca uygulanacak.

Alınan kararlar doğrultusunda, tüm ormanların çevresinde ve içinden geçen yollarda orman kenarında mola vermek, piknik yapmak, mangal, semaver ve ateş yakmak yasaklandı. Kamping işletmeleri haricinde ormanlık alanlarda kamp yapılması ve çadır kurulması da yasaklar arasında yer aldı.

İlimizde meydana gelen yangınların bir kısmının biçerdöver ve balya makinası gibi tarımsal araçlardan kaynaklanması nedeniyle, bu araçları kullanan operatörlerin ve köy/muhtarlık yetkililerinin dikkatli olmaları gerektiği belirtildi. Özellikle hasat döneminde köy muhtarlıkları tarafından İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Jandarma veya Orman İşletme Müdürlüklerine bilgi verilmesi zorunlu hale getirildi.

Her biçerdöver ve balya makinasında, kolay ulaşılabilir yerlerde 2 adet 6'şar kilogramlık yangın söndürme tüpünün bulundurulması gerekmektedir. Ormanlık alanlara ve anayol kenarlarına bitişik parsellerde, hasat bitiminde en az 5-10 metrelik mesafede sürüm yapılarak tampon alan oluşturulacaktır. Ayrıca, hasat alanlarında su tankları dolu olarak hazır bulundurulacaktır.

Orman alanlarına 4 kilometre mesafedeki tesisler ve sanayi kuruluşları, yangın riskine karşı önleyici tedbirler alacaklardır. Aynı mesafedeki düğün ve benzeri organizasyonlarda havai fişek ve dilek balonu gibi yanıcı maddeler kullanılamayacaktır. Enerji nakil hatlarının yapım ve bakımı ile ilgili kuruluşlar, özellikle ormanlık alanlardan geçen hatların bakımını yaparak yangın riskine karşı her türlü tedbiri alacaktır.

Belediyeler, orman içi ve kenarındaki çöp toplama alanları çevresinde koruma bandı oluşturacak ve yangın riskine karşı gerekli iş makinelerini hazır bulunduracaktır. İlçe Kaymakamlıkları ve Orman Bölge Müdürlüğü koordinasyonunda oluşturulan denetim ekipleri etkin gözetim ve denetim yapacaktır.

Bu kararlar, Elazığ Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü aracılığıyla halka duyurulacaktır. Belirtilen önlemlere aykırı hareket edenler hakkında yasal işlem yapılacaktır.