Elazığ'da Uluslararası 11. Kamu Yönetimi Sempozyumu

Elazığ'da, 'Uluslararası 11. Kamu Yönetimi Sempozyumu' düzenlendi.

Elazığ'da Uluslararası 11. Kamu Yönetimi Sempozyumu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Fırat Üniversitesi (FÜ)İktisadi ve İdari Bilimler Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü tarafından, Uluslararası 11. Kamu Yönetimi Sempozyumunda, Uluslar arası Göç ve Mülteci Sorunun Çözümünde Kamu Yönetiminin Rolü konusu konuşuldu. Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Dünyada birçok medeniyetin göçler üzerine kurulduğunu belirten Vali Çetin Oktay Kaldırım, “İslam medeniyeti bir göç medeniyetidir. Mekke’den Medine’ye göç ile birlikte şekillenip dünyanın her köşesine değer götürmüş bir medeniyettir. Bunun dışında bizim coğrafyamızda özellikle icra ettiğimiz kadim medeniyetimiz yine bir göç medeniyetidir. Göçler, medeniyetlerin oluşmasında, insanlığın şekillenmesinde ve bunların kurumsallaşıp bir kamu yönetimi anlayışına dönüşmesinde etkisi çok büyüktür. Göç tarihi itibariyle Hz. Adem’den başlayıp günümüze kadar bütün toplumsal yapıları, olguları, sosyolojiyi ve onun üst yapısı olan devlet şeklini etkilemiştir” dedi.

Göçün sadece Türkiye’nin değil dünyanın problemi olduğunu aktaran Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, “Hiç kimse kendi yaşadığı yerden isteyerek çıkıp başka yere gitmez. Kendi köyünde uzakta yaşayan herkesin toprağım diye hasret duyduğu yer doğup büyüdüğü yerdir. O yaşadığı yeri her zaman özler. Ancak bir kısım gelişen olaylar insanların bulunduğu mekandan başka bir mekana göç etmek zorunda bırakmıştır” ifadelerini kullandı.

Göçün insanlık tarihi kadar eski olan bir olgu olduğunu dile getiren FÜ Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirbağ, “Göç savaş, doğal afet, sürgünler nedeniyle ortaya çıksa da daha çok iyi yaşam koşullarına ulaşmak amacıyla gönüllü birey ve gruplar halinde dünya üzerinde olmaktadır. Günümüzde uluslar arası göç çok önemli boyutlara ulaşmış olup farklı kültürlerin birlikte çalışmasını, dolayısıyla da farklı kültürlerde gelen bireylerin kültürel uyum sorunlarını da beraberinde getirmiş bulunmaktadır” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından program Uluslararası 11. Kamu Yönetimi Sempozyumu ile devam etti.

Programa, Vali Çetin Oktay Kaldırım, Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, FÜ Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirbağ, akademisyenler ve davetliler katıldı.