Elazığ'daki üreticilere destek müjdesi

Tarım Kredi Kooperatifleri Malatya Bölge Birliği tarafından dane mısır, yağlık ayçiçeği ve çeltik üreticilerine müjde verildi.

Elazığ'daki üreticilere destek müjdesi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tarım Kredi Kooperatifleri Malatya Bölge Birliği faaliyet alanı içindeki Elazığ, Malatya, Tunceli, Diyarbakır, Bingöl, Bitlis, Muş, Hakkari ve Van'da dane mısır, yağlık ayçiçeği ve çeltik üreticilerine prim ödemeli sözleşmeli üretim desteği ile ürün alım garantisi verileceği ve 31.12.2020 öncesi vadesi geçen borçlar için borç yapılandırması sağlanacağı bildirildi.

Tarım Kredi Kooperatifleri Malatya Bölge Birliği Müdürü Yusuf Karabatak, yaptığı açıklamada, "prim esaslı sözleşmeli üretim" modeli ile tarımsal üretimin artması ve her türlü tarımsal girdinin kaliteli ve uygun fiyattan karşılanması için çalışmaların sürdürüleceği belirtti.

Bölge Müdürlüğüne bağlı kooperatiflerde 2022 yılı ekiliş sezonunda destek verileceğini ifade eden Karabatak "Sözleşmeli üretim modelinin yaygınlaşmasına katkı sağlanması, ortaklarımızın ekonomik menfaatlerinin korunması, dengeli piyasa fiyatlarının üretici lehine oluşmasına katkı sağlanması, bölgemizde ekilebilir tarım alanlarının değerlendirilmesi amacıyla; dane Mısır, yağlık ayçiçeği ve çeltik ürünlerinde prim esaslı sözleşmeli üretim yapılacaktır. Sözleşme yapılan ortaklarımızın ürün alım fiyatlarına ilaveten, dane mısırda ton başına 130 lira, yağlık ayçiçeğinde ton başına 300 lira, çeltikte ise ton başına 130 lira prim ödemesi yapılarak ortaklarımıza ek katkı sağlanacaktır." ifadelerini kullanıldı.

Karabatak, ayrıca 31.12.2020 tarihi ve öncesinde vadeli kredi borcu bulunan ortaklara defaten veya taksitlendirme suretiyle yapılandırma imkanı sağlanacağı belirterek, şunlar kaydetti:

"Yapılandırma kapsamında ortaklarımızın borçlarını defaten ödemesi halinde 31 Aralık 2020 ve daha eski vadeli kredi borçlarının birikmiş temerrüt faizinin tamamı silinecektir. Yapılandırma ile taksitlendirmeden yararlananların ise 2017 ve daha eski vadeye ait kredi alacaklarındaki temerrüt faizinin tamamı silinecek ve bu kapsamda hesaplanacak yeni borç tutarı, hiç peşinat ödenmeksizin 24 aya kadar, yüzde 10 oranında peşinat ödenmesi halinde 36 aya kadar, yüzde 20 oranında peşinat ödenmesi halinde 48 aya kadar, yüzde 30 oranında peşinat ödenmesi halinde ise 60 aya kadar taksitlendirilecektir. 2018-2020 vadeli kredi borçlarının taksitlendirilmesi halinde, yapılandırma tarihindeki borç tutarı, yüzde 10 oranında peşinat ödenmesi halinde 36 aya kadar, yüzde 20 oranında peşinat ödenmesi halinde 48 aya kadar, yüzde 30 oranında peşinat ödenmesi halinde ise 60 aya kadar taksitlendirilecektir."

Açıklamada, yapılandırmadan yararlanacak kişilerin 30 Eylül'e kadar kooperatiflere başvurulması gerektiği belirtildi.