Elazığ'dan kısa kısa

11 Nisan 2017 - Elazığ Haberleri

Elazığ'dan kısa kısa
TAKİP ET Google News ile Takip Et

ÖĞRENCİLER, CAMİDE BİR ARAYA GELDİ

Elazığ'ın Kovancılar ilçesinde öğrenciler, camide bir araya geldi.

Kovancılar Merkez Camisi İmamı Nurullah Çolak, Çok Programlı lise öğrencileriyle  bir araya geldi. İmam Çolak tarafından öğrencilere İslam ve caminin anlamı aktarıldı.

Namazı sevdirmek amacıyla böyle bir etkinlik yaptıklarını belirten imam Çolak, gençlerin kötü alışkanlıklardan korunması için de çeşitli tavsiyelerde bulundu.


ELAZIĞ'A YATIRIM FIRSATLARI ALMANYA’DA ANLATILDI

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası (Elazığ TSO)  tarafından kentin yatırım fırsatları, Almanya’da iş adamlarına anlatıldı.

Elazığ TSO tarafından Elazığ Yatırım Fırsatları, Cazibe Merkezleri Programı ve ilde uygulanan diğer devlet desteklerinin tanıtımı amacıyla Avrupa Birliği ülkelerinde başlatılan tanıtım ve bilgilendirme organizasyonun ikincisi Almanya’nın Frankfurt kentinde iki ayrı toplantı ile yapıldı.

Frankfurt bölgesinde iş adamlarına yönelik yapılan bilgilendirme toplantısının ilki MÜSİAD HES Bölge Başkanı Musa Aydın’ın ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıya katılan iş adamlarına Cazibe Merkezleri Programıyla ilgili ayrıntılı bir şekilde bilgilendirildi.

Frankfurt'ta gerçekleştiren ikinci bilgilendirme toplantısına Elazığ TSO Başkanı İdris Alan, Hanau Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Salih Taşdirek, UETO Wiesbaen Şube Başkanı Gürbüz Yıldız, HESSEA Kadın Kolları Başkanı Refika İğdeli  ile çok sayıda STK temsilcisi ve iş adamı katıldı.

İş adamlarını sadece Elazığ’a yatırım yapmaya değil, kazanmaya davet ettiklerini ifade eden Elazığ TSO Başkanı İdris Alan, oda olarak yatırımcılara her zaman destek vermeye ve gönüllü danışmanlık yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Cumhuriyet tarihinin en önemli desteklerinin sağlandığı Cazibe Merkezleri Programı ve 6. Bölge desteklerinden iş adamlarının istifade etmesi gerektiğini belirten Başkan Alan, “Bilgi ve sermaye birikiminizi, kendi öz yurdunuzda kalıcı eserlere dönüştürme, sanayileşme ve büyüme sürecinizi hızlandırma aynı zamanda gelecek nesillerinizin kuracağınız bu düzen üzerine inşa edilmesi noktasında, tarihi bir fırsat yakalamış bulunuyoruz. Bedelsiz arsadan makine teçhizata, işletme sermayesinden fizibilite raporuna kadar bir çok desteği içerin bu program 10 yıl boyunca uygulanacaktır. Doğunun huzur ve güven adası olan Elazığ, ulaşım imkanları, organize sanayi bölgeleri, gelişmiş sanayi siteleri, üniversitesi, yer altı kaynakları, su potansiyeli, yetişmiş insan gücü, tarım ve hayvancılık avantajları,jeopolitik konumu ile tüm yatırımcılara çok önemli fırsatlar sunmaktadır” dedi.

Her iki toplantının ardından  Fırat Kalkınma Ajansı Elazığ Yatırım ve Destek Ofisi Koordinatörü Abdulvahap Yoğunlu  sunum yaparak, yatırım fırsatları, cazibe merkezleri ve devlet destekleri konularında detaylı bilgiler verdi.


KANATLI HAYVAN ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ GENEL KURUL TOPLANTISI

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu  (TKDK) Elazığ İl Koordinatörlüğü ev sahipliğinde Elazığ Kanatlı Hayvan Üreticileri Birliği Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıda, kurum ve sektör temsilcileri ile üreticiler kanatlı üretiminin son dönemlerdeki gelişimini ve gelecekle ilgili yapılması gerekenleri istişare etti.

Türkiye Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Hasan Ünalan, Bakanlığın ve TKDK'nın son dönemlerdeki destekleri ile ülkede kanatlı sektörün büyük bir gelişme gösterdiğini söyledi.

Kanatlı sektöründe aktif üretim yapan yaklaşık 9 bin civarında üretici olduğunu ve sektöre yeni imkanları ile yeni teknolojilerin kazandırılmasıyla bu rakamın daha da artabileceğini vurgulayan Ünalan, ''Türkiye olarak 3 milyon ton tavuk üretimi gerçekleştiriyoruz. Bunun yüzde 50'sini ihraç ediyoruz, yüzde 50'sini de iç piyasada tüketiyoruz.'' diye konuştu.

Elazığ Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği Başkanı Tekin Genyüz de dünyada artan gıda ihtiyacı ile tavuk etinin besleyiciliği ve üretim potansiyelinin yüksek olması bakımından öneminin giderek arttığını kaydetti.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Turan Karahan ise Elazığ'da kanatlı sektörünün geçmişten gelen bir alt yapıya sahip olduğunu belirterek, son dönemlerdeki yatırımlarla birlikte daha hızlı bir gelişim sürecine girdiğini söyledi.

Bakanlığın üreticiye vermiş olduğu destekler ile birlikte TKDK'nın yüzde 65'e varan hibe desteklerinin kentteki işletme sayısında önemli artış sağladığını ifade eden Karahan, şunları söyledi:

''Bakanlık olarak bütün sektörlere eşit mesafedeyiz. Tüm sektörlerin canlanması, gelişmesi ve üreticilerin bu sektörlerden para kazanmaları en büyük hedefimiz ve gayemizdir. İlimiz açısından cazibeli olan ve son dönemde ciddi gelişme gösteren kanatlı sektörünün daha da gelişmesi için elimizden gelen gayreti göstereceğiz.''

TKDK Elazığ İl Koordinatörü Ülkü Altundiş Yıldız ise genel kurul toplantısına ev sahipliği yapmaktan dolayı mutluluk duyduklarını dile getirdi.

Kurum olarak diğer sektörler ile birlikte kanatlı sektörüne de önemli destekler sağladıklarını vurgulayan Yıldız, ''Koordinatörlük olarak 2012 yılından bugüne kadar 103 tane projeye 70 milyon liralık bir yatırım tutarıyla desteklemelerimiz olmuş. Yeni çağrı döneminde 17 kanatlı hayvan üreticisinin projeleri geçmiş durumda. Bunun toplam yatırım tutarı da 21 milyon liradır.'' ifadelerini kullandı.


BAŞKAN YANILMAZ: “MANEVİYAT MERKEZLERİMİZE ULAŞIMI KOLAYLAŞTIRIYORUZ”

Elazığ Belediyesi ile Palu Belediyesi arasında imzalanan bir protokolle, ilimiz ve Türkiye genelinden yılda 150 bin ziyaretçisi olan ve şehrimizin manevi hamurunu yoğuran Şeyh Ali Sebti Hazretleri’nin Palu ilçesinde bulunan türbesinin yol yapım çalışmalarının yapımı kararlaştırıldı.

Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz ile Palu Belediye Başkanı Mehmet Sait Dağoğlu’nun imzaladığı protokol törenine, Palu Ak Parti İlçe Başkanı Abdulkadir Şaştım, Ak Parti Palu İl Genel Meclis Üyesi Hüseyin Saylan ve meclis üyeleri de katıldı.

İmza töreninde konuşan Palu Belediye Başkanı Mehmet Sait Dağoğlu, Palu’nun ilmi ve manevi açıdan önemli bir değeri olan Şeyh Ali Sebti Hazretleri’nin türbesine giden yolun ulaşım probleminin çözülecek olmasından dolayı duydukları memnuniyeti dile getirerek böylesine önemli bir çalışmayı üstlenen Başkan Yanılmaz ve ekibine teşekkür ettiğini ifade etti.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ MANTIĞIYLA ÇALIŞIYORUZ

Sadece Elâzığ’ın değil bütün ilçelerin ihtiyaçlarını gidermek için çalıştıklarını ve ilçeler ile olan bağlantılarının kuvvetli olduğunu söyleyen Başkan Yanılmaz, “İmzaladığımız bu protokol, ilçelerimize olan hizmet sevdamızın bir yansımasıdır. Çünkü bizler merkez odaklı değil şehir odaklı çalışıyoruz” dedi.

Şehrimizin manevi hamurunu yoğuran ve ilmi ile bilgisi ile birçok gencin eğitimine katkı sunan Şeyh Ali Sebti Hazretleri’nin gelecek nesillere tanıtılması için çalıştıklarını belirten Başkan Yanılmaz, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Binlerce insan her yıl gelip Şeyh Ali Hazretleri’ni ziyaret ediyor. Dolayısıyla kabristanına giden yolunda bu ziyaretlere uygun bir şekilde yapılması ve ulaşımının rahatlatılması lazım. Bu çerçevede bizler de Palu Belediyesi ile birlikte bir protokol imzalıyoruz ve bu protokol çerçevesinde Elazığ Belediyesi olarak buradaki yolun yapımını ve kullanılabilir hale getirilmesinde gerekli olan bütün işlemleri yapmayı üstleniyoruz. Rabbim bu gibi hayırlı hizmetlerde gücümüzü, kuvvetimizi, birlik ve beraberliğimizi artırsın. İlimize ve bölgemize hayırlı olsun” dedi.


KEBAN’DA GENÇ ÇİFTÇİLERE HİBE DESTEĞİ

Keban’da genç çiftçilere verilecek hibe destekler konusunda bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde düzenlenen toplantıda, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik elemanı Sena Metin, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ziyaddin Seçkin, Keban Genç Çiftçi Proje Yürütme Birim sorumlusu Fazilet Ünlübay, genç çiftçilere verilecek destekler konusunda bilgi verdi.

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seçkin, burada yaptığı konuşmada, 2016'da Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında ilçede 120 genç çiftçinin kendilerine müracaat ettiğini söyledi.

Seçkin, "İlçede 5 çiftçiye arı, 9 çiftçiye büyükbaş hayvan, 2 çiftçiye küçükbaş hayvan,1 çiftçiye kanatlı hayvan, 3 çiftçiye de Kapama Meyve Bahçesi olmak üzere toplam 20 çiftçimiz desteklerden faydalanmış olup, kişi başı 30 bin lira olmak üzere 600 bin lira hibe ödemesi yapılmıştır." diye konuştu.


ŞAVAK AŞİRETİ ‘EVET’ DİYECEK

Elazığ’da Şavak aşireti, 16 Nisan da yapılacak halk oylamasında  ‘Evet’ diyeceğini açıkladı.

Şavak aşiretinin kanaat önderi ve Şavaklılar Derneği Başkanı Naim Doğan, düzenlediği basın toplantısında 16 Nisan’da yapılacak anayasa değişikliği referandumunda 'Evet' oyu kullanacaklarını söyledi.

Hiç bir siyasi parti veya oluşumun güdümünde olmadıklarını belirten Doğan,"Türkiye’deki aşiret mensuplarını da 'Evet' demeye davet ediyorum.Bu referandumun iki seçenekli olduğunu ancak milletimizin geçirdiği badireler göz önüne alındığında, iki seçeneğe sığdırılamayacak kadar hayati bir öneme haiz olduğunun farkında ve bilincindeyiz. Bu ülke o kadar acılar çektik ki bu günler geçmişin acıları üzerine kurulmuş aydınlık günlerden oluşmaktadır. Cumhuriyet tarihine bir baktığımızda 1960'tan bu yana anayasalar ülkede yaşayan vatandaşlarımızı etnik köken, inanç ve mezhep temelinde ayrıştırmış, ötekileştirmiş ve kamplaştırmıştır"dedi.

Bu girişimlerin aslında hükümetlere değil, ülkenin geleceğine ve aydınlık yarınlara koyulan engeller olduğunu ifade eden Doğan, “Tüm bu gerçekler ışığında Doğu ve Güneydoğu'nun en büyük aşiretlerinden olan başta Elazığ, Erzincan ve Tunceli olmak üzere 81 vilayetteki her bir mensubumuza  buradan seslenmek istiyoruz. Eğer ki bugün 27 Mayıs’la birlikte Menderes’in boynuna ip takanlar, 28 Şubat’ı gerçekleştirenler , 15 Temmuz’u bu millete yaşatanlar, ülkemizin bekasına silah doğrultmuş tüm terör örgütleri hayır diyorsa  büyük Türkiye, geleceğimiz, çocuklarımız, aydınlık yarınlarımız ve istikrarlı bir yürüyüş için, her bir ferdimizi 16 Nisan'ın evetçileri  olmaya davet ediyorum”diyerek sözlerini tamamladı.