Elazığ'dan kısa kısa
6 Mayıs 2016 Elazığ Haberleri
ELAZIĞ’DA YEMEN ŞEHİTLERİ ANILDI
Elazığ’da düzenlenen ‘Yemen Türküsü’ programıyla Yemen şehitleri anıldı.
Elazığ Belediyesi, Fırat Üniversitesi, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Elazığ Şubesi, Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Yardımlaşma Derneği ve Manas Yayıncılık ortak organizasyonuyla, Yemen şehitleri anısına 'Yemen Türküsü' konulu program düzenlendi.
Elazığ Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen programa, Belediye Başkan Yardımcısı Resul Şahin, Milli Eğitim Müdürü Ahmet Bağlıtaş, Fırat Üniversitesi öğretim görevlileri, dernek başkanları, STK temsilcileri, şehit aileleri ve gaziler katıldı. Yemen türküsünün büyük bir savaşı anlattığını belirten Belediye Başkan Yardımcısı Resul Şahin, “Bu türküyü kim yazarsa yazsın, kim söylerse söylesin hüsnü kabul görmüş ve herkes bu türküye sahip çıkmıştır. Bu türküde acımız, göz yaşımız, birliğimiz ve beraberliğimiz vardır. Burada redif alayları gönderirken çok ağlamışlardır. Ama o ağlayanlar kaderlerine ağlamışlardır. Anneler gönderdiği askerine ‘kesinlikle cepheden başarı elde etmeden kaçarak gelmeyesin. Ya şehit olursun yada gazi olursun’ diye söylemiştir. Ağlamalarının sebebi çocuklarını göndermelerinden değildir” dedi.
Şehitliğin kelime anlamını ve manasını açıklayan Şahin, “Herkes nerede bir şey olsa şehit diyor. Adamın İslam ile alakası yok, batıl uğruna ölüyor, ona da şehit diyor. Şehit Arapça bir kelimedir ve Kur-an’ı Kerim’de geçer. Kur-an’ı Kerim gelmeden önce şehit kelimesi bu anlamda asla kullanılmamıştır. Şehit kelimesinin aslı görmektir. Bizzat görmek, şahit olmak, tanık olmak denilen gözüyle görmesi lazımdır. Bir fiil görmek görmek anlamına gelir. Öldürülen birine Arapça'da maktul denir. Alimlerin çocuğunun görüşüne göre şehit olduğu an Allah ona cennetteki mekanını gösteriyor. Mekanının gördüğü için şehit ismini almıştır” diye konuştu.
Ardından Prof. Dr. Muhammet Beşir Aşan ve Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Harput kültüründe Yemen ve 1. Dünya Savaşı'nda Yemen cephesi konulu sunum yaptı. Sunumların ardından Naci Sönmezin şefliğini yaptığı Faslı Bahar Türk Müzik Korosu, Yemen türküleri ve ilahiler seslendirdi.
Program, Mustan Umut Bodur’un yönetmenliğini yaptığı Harput’tan Yemen’e adlı belgeselin izlenmesi ile son buldu.
TÜRK OBEZİTE CERRAHİSİ DERNEĞİNİN 1. BÖLGESEL TOPLANTISI YAPILDI
Türk Obezite Cerrahisi Derneği’nin 1. Bölgesel Toplantısı ve 2. Bahar Okulu, Fırat Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Elazığ’da yapıldı.
Fırat Üniversitesi Hastanesi Konferans Salonunda yapılan Rektör Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, Türk Obezite Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Taşkın, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kazez, Fırat Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Said Berilgen, Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yavuz Selim İlhan, hastane yöneticileri, öğretim üyeleri ile çeşitli illerden gelen çok sayıda genel cerrahi uzmanı katıldı.
Obezite konusunun son zamanlarda önemli problemlerden biri olduğunu belirten Rektör Demirdağ, “Halk sağlığı açısından önemli bir problem olmaya başladı. Eskiden gelişmiş ülkelerin problemi olan obezite bugün gelişmekte olan ülkelerin ana problemleri olmaya başladı. Verilere bakılacak olursa çok gelişmiş ülkelerde obezitenin azaldığı fakat gelişmekte olan ülkelerde ise bunun artarak devam ettiğini görüyoruz. Bunu tetikleyen önemli nedenlerden biride şehirleşme ve ekonomik yönden gelişmiş olmak gibi birçok faktör var. Obezite tedavisinin ana yolu doğal yollarla önlenmesidir. Doğal yollarla önlenmediği taktirde de çeşitli tedavi metotları var. Cerrahi yöntemi de son zamanlarda popüler yöntemlerinden biridir” dedi.
Türkiye de hızlı büyüyen Üniversitelerin başarılı çalışmalarıyla kendilerinden söz ettirdiğini aktaran Türk Obezite Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Taşkın, Türkiye de Fırat Üniversitesi, Konya Selçuk Üniversitesi ve benzeri üniversite hastanelerinde genel cerrahi alanında önemli cerrahi yöntemler uygulandığını söyledi.
Konuşmaların ardından toplantıya katılan doktorlar, obezite konusunda çeşitli sunumlar yaptı.
PALULU ÖĞRENCİLER SATRANÇ TURNUVASINDA YARIŞTI
Elazığ’ın Palu ilçesinde ortaokul ve lise öğrencileri satranç turnuvasında yarıştı.
Palu Kaymakamlığı, İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Türkiye Satranç Federasyonu Elazığ İl Temsilciliği’nin desteğiyle ortaokul ve liseler arası satranç turnuvası düzenlendi. Satranç turnuvasına ortaokul ve liselerden 128 öğrenci katıldı. Turnuvayı, Kaymakam Mehmet Öztürk, İlçe Emniyet Müdürü Timur Güçlü, İlçe Garnizon Komutanı Deniz Çezim, Belediye Başkan Vekili Cafer Bahçeci, öğretmenler, öğrenciler ve veliler izledi.
Öğrencilerin boş vakitlerinde kötü alışkanlıklardan uzaklaştırılarak spor etkinliklerine daha fazla yoğunlaşmalarını sağlamak amacıyla yapılan turnuvada dereceye girenlere ilçe protokolü tarafından madalyaları takılırken, bisiklette hediye edildi.
ELAZIĞ’DA HIDIRELLEZ KUTLANDI
Hıdırellez Bayramı, Elazığ'da çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Her yıl 5-6 Mayıs tarihlerinde Türkiye genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanan ve baharın gelişini müjdeleyen Hıdırellez, Elazığ’da da İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Zafran mesire alanında bulunan havuz başında gerçekleştirilen Hıdırellez etkinliğine Vali Yardımcısı Haluk Çakmak, Belediye Başkanı Yardımcısı Sedat Karataş, İl Kültür ve Turizm Müdürü Tahsin Öztürk’ün yanı sıra vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.
Hıdırellez’in mevsimlik bayram içerisinde önemli bir yeri olduğunu belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Tahsin Öztürk, halkın kendi arasında kışın sona ermesini ve bahar mevsiminin başlangıcı olarak kutlanan bir bayram olduğunu söyledi.
Hıdırellez’in kültür ve bahar bayramı adı altında bir şenlik havası içerisinde kutlandığını ifade eden Öztürk, "Hıdırellez geleneği yaklaşık 70-80 yıl önce unutulmaya başlanmıştır. Kültürümüz içerisin derin izleri olan Hıdırellez’in kent kültürü içerisinde yaşamı son derece önemlidir. Hıdırellez sözcüğü Hızır ve İlyas isimlerinin birleşmesiyle ortaya çıkmıştır. Hak inancına dayanan bir gelenektir. Hıdırellez inancına göre Ab-ı Hayat suyunu içerek ölümsüzlüğe ulaşmış Hızır ve İlyas iki kardeş darda kalan iyi insanların yardımına koşmak üzere birbirlerinden ayrılmışlar. Hızır karada, İlyas ise denizde bulunan iyi insanların yardımına koşarlar ve senede bir gün bir gül ağacının dibinde buluşurlar. İşte bu buluşma günü 6 Mayıs’tır” dedi.
Mehter takımının yer aldığı şenliklerde, katılanlar piknik yaparak bayramı kutladı.
ASAYİŞ VE GÜVENLİK HİZMETLERİ SEMİNERİ TAMAMLANDI
Elazığ’da 81 ilden vali yardımcıları ve kaymakamların katıldığı “Asayiş ve Güvenlik Hizmetleri Hizmet İçi Eğitim Semineri” sona erdi.
Türkiye genelinden 86 vali yardımcısı ve kaymakama yönelik Elazığ’da bir otelde 5 gün devam eden “Asayiş ve Güvenlik Hizmetleri Hizmet İçi Eğitim Semineri” tamamlandı. Seminere katılanlar için sertifika töreni düzenlendi. Törene Vali Murat Zorluoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Bilgin Pişkin ile davetliler katıldı.
İçişleri Bakanlığı Eğitim Dairesi Başkanlığı Şube Müdürü İbrahim Dündar, eğitim programını Elazığ’da gerçekleştirmekten dolayı mutlu olduklarını dile getirdi.
Hizmet içi eğitim seminerinin tamamlandığını belirten Vali Murat Zorluoğlu ise, “Seminerde mülki idare amirlerinin görev yaparken en çok sorunla karşılaştıkları emniyet ve asayiş hizmetleri ile ilgili çok kıymetli sunumlar yapıldı ve tartışmalar gerçekleştirildi. Seminerin güzel taraflarından biri de çok interaktif bir şekilde gerçekleşmiş olmasıdır. Mülki idare makamları ile adli makamlar arasındaki ilişkilere dair bölümün de çok faydalı olduğunu katılımcılar ifade ettiler. Elazığ’da ilk defa bu kadar mülki idare amirini bir arada ağırlamakta ve misafir etmektedir. Katılımcılar bakımından da farklı illeri görme, değişik kültürleri tanıma, başka bir şehirde nefes alma imkanı getirmektedir. Bu süre içerisinde Elazığ’da bazı güzellikleri görme ve yaşama imkanı bulduğunuzu umuyorum” dedi.
Program, Vali Zorluoğlu ve Cumhuriyet Başsavcısı Pişkin’in eğitime katılanlara sertifikalarını vermesiyle sona erdi.