Elazığ'dan kısa kısa
24 Mayıs 2016 Elazığ Haberleri
HARPUT’TA TARİHİ MİRASIN KORUNMASI VE RESTORASYONU SEMPOZYUMU
Harput’un binlerce yıllık tarihi mirasının korunması ve geleceğe taşınması çalışmalarına ışık tutmak amacıyla “Harput’ta Tarihi Mirasın Korunması ve Restorasyonu Sempozyumu” düzenleniyor.
Sempozyum, Elazığ Valiliği, Elazığ Belediyesi, Fırat Üniversitesi, ELMÜTDER, Ticaret ve Sanayi Odası, Mimarlar Odası işbirliğiyle, 25-26 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek.
Kültür Park Mamurat-ül Aziz Konferans Salonu’nda, 25 Mayıs Çarşamba günü, saat 09.30’da açılış konuşmalarıyla başlayacak sempozyuma, alanında uzman ve akademisyenler konuşmacı olarak katılacak. Sempozyumda, tarihi yapıların korunması noktasında sanat tarihi, mimarlık, restorasyon ve mühendislik açılarından değerlendirmeler gerçekleştirilerek, Harput’ta yakın dönemde gerçekleştirilen ve gerçekleştirilecek koruma projeleri masaya yatırılacak.
ELAZIĞ’DA ‘NAMAZLA DİRİLİŞ’ KOFERANSI VERİLDİ
Elazığ’ın Kovancılar ilçesinde “Namazla Diriliş” konferansı verildi.
Kovancılar İlçe Halk Kütüphanesi tarafından organize edilen ve Yazar Hasan Hafızoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı “Namazla Diriliş” konferansı Kütüphane Kültür Merkezi ve ile okullarda verildi. Yoğun ilgi gören konferansta Yazar Hasan Hafızoğlu, vücudu ayakta tutan omurganın namaz olduğunu söyledi. Dinin, imanın ayakta kalışının namaz olduğunu kaydeden Hafızoğlu, “Namaz müminin dik duruşu, esas duruşu demektir. Namazı kılmak ayrı, ikame etmek ayrıdır. Önce ibadetin, namazın maksadı içeriği nedir onu hissetmek onunla gönlümüzün titremesi önemlidir. Çünkü namazda Rabbimize söz veriyoruz. O’nun huzuruna duruyoruz, O’nun emirlerini tekrar ediyoruz. Namazın çeşitli anlamları vardır. Davet, din, dua, istek, destek, arzu, dik duruş, direniş gibi. Namaz bize aynı zamanda Kur’an okumanın talimidir. Çünkü orada Allah ile konuşma var. Peygamberimizin hayatı ile namazı çelişmiyordu. Çünkü okuduğunu yaşıyordu. Bizler namazı dirilttiğimiz gün, namazı hayatımıza aktardığımızda, namazsız, huzursuz insanlar bize imrenecek, o zaman haydi camiye gelin demeye bile gerek kalmayacaktır” dedi.
Konferansın ardından Yazar Hafızoğlu, gençlerin sorularını da yanıtladı.
ELAZIĞ’DA AHİLİK HAFTASI ETKİNLİKLERİ
Elazığ’da Ahilik Haftası kapsamında çeşitli etkinlikler düzenlendi.
Esnaf ve Sanatkrlar Odaları Birliği tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başlayan etkinlikler Sıdıka Avar Kız meslek Lisesi Konferans salonunda devam etti. Programa Vali Yardımcısı Üzeyir Yılmaz, Belediye Başkan Yardımcısı Masar Ayas, Milli Eğitim Müdürü Ahmet Bağlıtaş, oda başkanları ve sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri katıldı. Elazığ Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Cemil Erdem, Ahilik Haftası ile ilgili katılımcılara bilgiler verdi.
Daha sonra, “Tarihimizde Ahilik” konulu konferans veren Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Araştırma Görevlisi Fatih Özçelik, Ahilik Haftası’nın önemine değinerek, ahilik teşkilatının en önemli özelliğinin öğüt vermesi olduğunu söyledi. Ahiliğin esnaf topluluğunun temsili olduğuna dikkat çeken Özçelik, “Ahiliğin doğuşuna baktığımızda bir eğitim kurumudur. Kişinin mesleki eğitimi ile birlikte ahlaki eğitiminin verildiği bir yerdir. Hepimiz duymuşuzdur, bir nevi toplumsal öğüttür. ‘Eline beline ve diline sahip ol’ sözünü hepiniz duymuşsunuzdur. Bu toplum tarafından kabul edilen bir erdemdir. Bu erdemin ise kurumsal karşılığı ahilik teşkilatıdır” dedi.
Yılın Ahisi seçilen Yılmaz Doğa'nın rahatsızlığı nedeniyle gelemediği programda Doğan adına kaftanı Mehmet Yurtoğlu’na giydirildi.
Öte yandan, Elazığ Belediyesi tarafından İzzetpaşa Meydanı’nda vatandaşlara pilav ikram edildi. Protokol üyeleri tarafından ikramlar yapılırken, Mehter Takımı da kısa bir gösteri yaptı.
KOVANCILAR’DA ‘MEVLANA VE AŞK’ KONFERANSI
Elazığ’ın Kovancılar ilçesinde “Mevlana ve Aşk” konulu konferans düzenlendi.
Kovancılar İlçe Halk Kütüphanesi tarafından “Mevlana ve Aşk” konulu konferans düzenledi. Kütüphane kültür merkezinde yapılan konferansı İlçe Kaymakamı Hasan Gündoğdu ile birlikte öğrenciler ve çok sayıda davetli izledi. Konferansa konuşmacı olarak katılan Araştırmacı-Yazar Dursun Ali Taşçı, insanın kendini yabancı hissettiği yerde mutlu olamayacağını belirterek, “Vatan aslında bizi kucaklayan, yabancılıktan kurtaran yerdir. İnsan dünyada yabancıdır. Çünkü asıl vatanımız dünya değil. Hz. Mevlana, ‘Yabancı kimdir’ diye soruyor ve bu sorusuna kendisi, ‘Yabancı, senin topraktan yaratılmış bedenindir’ diye cevap veriyor. Senin topraktan yaratılmış bedenin, derde, gama, eleme düşmen, perişan olman hep onun yüzündendir. Sen bedenini tatlı ve yağlı besinlerle besledikçe asıl varlığını, ruhunu, cevherini kendi gerçek hakikatini bulamazsın. Bedenin miskler içinde olsa da ölüm gününde onun tuz kokusu meydana çıkar. İç dünyamızda özlediğimiz güce ulaşmamız Mevlana'nın dediği gibi ‘Herkes kendi merdiveniyle gökyüzüne çıkar’ özüyle olur” diye konuştu.
Kütüphane Müdürü Selami Demir, Mevlana ve Aşk konulu programdaki yoğun ilgi nedeniyle ileriki günlerde belirli periyotlarla Mevlana’yı Anlama programları düzenleyeceklerini ifade etti.