Elazığ'dan kısa kısa

25 Mayıs 2016 Elazığ Haberleri

Elazığ'dan kısa kısa
TAKİP ET Google News ile Takip Et

ELAZIĞ’DA, ‘HARPUT’TA TARİHİ MİRASIN KORUNMASI VE RESTORASYONU’ SEMPOZYUMU DÜZENLENDİ
Elazığ’da, “Harput’ta Tarihi Mirasın Korunması ve Restorasyonu” adlı sempozyum düzenlendi.

Elazığ Valiliği ve Belediyesi öncülüğünde Fırat Üniversitesi, Ticaret ve Sanayi Odası ile Mimarlar Odası işbirliğinde Harput’taki tarihi mirası korumak ve restorasyonlara dikkat çekmek amacıyla, “Harput’ta Tarihi Mirasın Korunması ve Restorasyonu” adlı sempozyum düzenlendi. Kültür Park Mamürat’ül Aziz Konferans Salonu’nda düzenlenen sempozyuma, Vali yardımcısı Haluk Çakmak, Belediye Başkan Yardımcısı Karahan Çelik, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbedddin Demirdağ, Elazığ TSO Başkanı İdris Alan, AK Parti Elazığ İl Başkanı Ramazan Gürgöze, mimarlar ve çok sayıda davetli katıldı.
Toplumsal gelişim sürecinde kültürün, ekonomik ve politik tercihlerle tam bütünleşmesi sağlayacak ulusal kültür politikasına ihtiyaç duyulduğunu belirten Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbedddin Demirdağ, “Kültürel mirasın korunmasında ve gelecek kuşaklara aktarılmasında evrensel değerleri olan demokrasi ve insan hakları gibi değerlere katkıda bulunacak stratejilerin geliştirilmesi gerekmektedir. Küreselleşmenin getirdiği kültür erozyonuna karşı somut olmayan kültürel mirasın en önemli kimliği koruma amaçlarından biri olduğu unutulmamalıdır. Günümüzde kültür turizmi en çok kazanç getiren ekonomik kazançlardan biridir. Fırat Üniversitesi olarak fakülte ve bölümlerimizde kültürümüze ve tarihimize sahip çıkıyoruz” dedi.

Bugüne kadar çok önemli çalışmalara imza attıklarını ifade eden Belediye Başkan Yardımcısı Karahan Çelik, “Söz konusu Harput olunca Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz göreve geldiği ilk günden bu yana Harput’la ilgili gerçekten çok önemli çalışmalara imza atmıştır.

Bunlardan biride Koruma Uygulama ve Denetleme Kurulu’nun (KUDEV) faaliyete geçirilmesi ve şuan ki mevcut faaliyetlerin başında çok daha etkin bir şekilde Harput’la ilgili yapılacak olan faaliyetleri yürütmesidir. KUDEV Harput’la ilgi yıllardır konuşulan ama uygulamaya yönelik adımlar atılmaya geldiğinde bürokrasi karmaşası neticesinde adım atılamayan adımların atılmasına vesile olmuştur. Harput’la ilgili sadece oradaki yapıların korunması değil, Harput’la ilgili mevcut bir manevi kültürün korunması önemlidir. Belediye olarak bizler bu kültürel mirasın korunması içinde çeşitli adımlar attık ve atmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Ardından başkanlığını Doç. Dr. İsmail Aytaç’ın yaptığı oturumda, Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Önge, Ömer Dabanlı, Dr. Olcay Aydemir, Kadir Atıcı katılımcılara mimari mirasın korunması, restorasyon uygulamalarındaki yöntemler gibi konularda bilgi verdi. 


GAZETECİLERE ‘SAYFA TASARIMI’ EĞİTİMİ
Elazığ’da medya sektörüne yönelik alanında uzman olan Kocaeli Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hasan Fehmi Ketenci tarafından “sayfa tasarımı” eğitimi verilmeye başlandı.

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası ile Basın İlan Kurumu’nun işbirliği içerisinde “sayfa tasarımı” eğitim programı hazırlandı. Elazığ TSO Eğitim Salonu’nda bugün başlayan ve 3 gün sürecek olan program, Kocaeli Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hasan Fehmi Ketenci tarafından veriliyor.
Eğitim programının açılışına BİK Elazığ Şube Müdürü Murat Yürekli, Elazığ TSO Başkanı İdris Alan, gazete sahipleri, medya çalışanları katıldı.

“ÖNEMLİ BİR EĞİTİM PROGRAMI”
Bugün anlamlı bir eğitim sürecini başlattıklarını ifade eden BİK Elazığ Şube Müdürü Murat Yürekli, “Ticaret ve Sanayi odamızın desteği ile kentteki yerel gazete ve yayınlarımızın sayfa tasarımı üzerine önemli bir eğitim programı gerçekleştiriyoruz. Yerel gazetelerimiz kendi yağıyla kavrulan, yoğun bir emek veren ve karşılığında da maddi geliri fazla olmayan, basın ilan kurumu üzerinden dağıtılan ilanlar üzerine yaşamını sürdüren bir kimliğe sahip. Bugün gelinen noktada kendin kalkınmasında önemli ayaklardan biri de hiç şüphesiz yerel basındır” dedi.

Teknolojik bir entegrasyona uyum noktasında görselliğin ön planda olduğuna vurgu yapan Yürekli, bugün burada gazetelerin vatandaşlar tarafından daha iyi algılanması adına önemli bir eğitim programı gerçekleştirdiklerini kaydetti.

“MEDYAYA HER ZAMAN DESTEK VERİLMELİ”
Kentte ilk olarak “Yerel Gazetemi Okuyorum” kampanyası kendilerinin başlattığını ve yayıldığını aktaran Elazığ TSO Başkanı İdris Alan,” Elazığ medyasının çok önemli birikimi ve tarihi geçmişi bulunmaktadır. Ancak buna rağmen tüm Anadolu medyasının içerisinde bulunduğu çeşitli zorluklar ve sıkıntıları yaşadığı söz konusudur. Biz oda olarak ilimizin kalkınma ve gelişmesinde çok önemli bir yeri olan medya kuruluşlarımıza her zaman destek verilmesinden yanayız. Bugün yapılan eğitimlerle de medya sektöründe ve bu konuya ilgi duyanlara katkı sağlamayı hedefliyoruz” diye konuştu.

“GAZETECİLİK ÖZEL BİR MESLEK”
35 yıllık gazetecilik yaşamında, gazeteciliği çok sevdiği için devam ettiğini aktaran Kocaeli Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hasan Fehmi Ketenci ise, “Aslında ben Türkiye’nin çok önemli iç mimarlarından biriyim. Ama asla işimi yapmadım. Çünkü gazetecilik çok özel bir meslek ve  iştir. Bu işi yaparken kendinizi verirseniz, gazetecilik ilkelerine sadık kalırsanız hayattaki en keyifli işi yaptığınızı anlarsınız. Burada 3 gün boyunca çok özel, güzel şeyler yapacağız, göreceğiz. Tasarım konusu üzerinde duracağız ve gazeteler üzerinde çalışmalar yapacağız” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından eğitim programı başladı.


MAHKUMLARA MADDE BAĞIMLILIĞI SEMİNERİ VERİLDİ
Elazığ'da E Tipi Cezaevinde kalan hükümlü ve tutuklulara yönelik “Uyuşturucu ve Madde Bağımlılığı” konusunda seminer verildi.

Elazığ E Tipi Ceza İnfaz Kurumu mahkumlarına yönelik, “Uyuşturucu ve Madde Bağımlılığı” semineri düzenlendi. İnfaz kurumunun, Halk Sağlığı Müdürlüğü ile ortak sosyal sorumluluk projeleri kapsamında düzenlediği seminerde konuşmacı olarak Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Psikologu İbrahim Tunç yer aldı. Tunç, “İnsanlarda sakinleştirici, keyif veren veya uyarıcı etkileri olan, giderek daha fazla alma isteği doğuran, bırakıldığında yoksunluk belirtileri doğuran kimyasal maddelere ve ilaçlara uyuşturucu madde adı verilir. Zararlı etkileri bilindiği halde uyuşturucu maddelere karşı duyulan sürekli alma isteğinin engellenememesine uyuşturucu madde bağımlılığı denir” dedi.

Dünyada hızla alkol ve uyuşturucu madde alım oranlarının arttığına dikkat çeken Tunç,” Maddeye başlama yaşları tüyler ürpertici bir şekilde gittikçe düşmektedir. Kişinin bedensel, ruhsal ve sosyal hayatını yok eden, insanı insan olmaktan çıkaran uyuşturucu maddelerle mücadele etmek, geleceğimiz olan çocuklarımızı bu maddelerden korumak ancak iyi bir koruyucu halk sağlığı yaklaşımıyla olabilecektir. Ancak koruyamadığımız ve bir şekilde maddeyle karşılaşmış kişilerin maddeden kurtarılması için iyi bir psikiyatrik tedavi protokolünün olması zorunludur. Bu kişilerin iyileşebileceğine, maddeden kurtulabileceğine öncelikle biz sağlıkçıların inanması gerekmektedir. Madde tedavisini ya tutarsa mantığıyla karşılamak ve kişilere bu mantıkla yaklaşmak tabii ki başarı şansını daha baştan azaltacaktır. Haliyle psikiyatr, psikolog, sosyal hizmet uzmanları, rehber öğretmenler, aileler, yakın arkadaşlar ve bağımlı kişiler işbirliği içinde olmalı, bir ekip çalışması halinde sorunun üzerine gitmelidir” diye konuştu. 


ELAZIĞ'DA BEBEK ÖLÜMLERİNİ ÖNLEME ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ
Elazığ Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından “Bebek Ölümlerini Önleme Çalıştayı” düzenlendi.

Bir otelin toplantı salonunda gerçekleşen programa, Vali Yardımcısı Mehmet Fevzi Dönmez, İl Sağlık ve Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. İbrahim Halil Akkuş ve davetliler katıldı. Bebek ölümleri ile ilgili Sağlık Bakanlığının son yıllarda ciddi politikalar geliştirdiğini vurgulayan İl Sağlık ve Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. İbrahim Halil Akkuş, "Biz bunun faydasını son 5 yılda gördük. Elazığ'da bundan nasibini aldı. Özellikle 2012 yılı itibariyle bizde bu düşüş ivmesinde yer aldık. 2015 yılı değerlerimize baktığımızda bebek ölümünde Türkiye ortalamasının altındayız" dedi.

Türkiye'nin son 10 yılda bebek ölümü hızı konusunda ciddi bir ilerleme sağladığını söyleyen Vali Yardımcısı Mehmet Fevzi Dönmez, "Son 10 yılda bebek ölüm hızı binde 29'dan binde 7,5 oranına inmiş. Bu kadar doğum oranın yüksek olduğu bir ülkede bu ciddi bir başarıdır. Buda sağlık çalışanlarının gayretleriyle olan bir şeydir. Bebek ölüm hızının bu seviyelere düşürülmesi devletimizin bu konuya verdiği önemi, sağlık çalışanlarımızın emeği sayesinde olmuştur" ifadelerini kullandı.

Daha sonra program, bebek ölümlerinin önleme çalıştayının yapılması ile sona erdi. 


ELAZIĞ BELEDİYESİ’NDEN PERSONELE MEVZUAT EĞİTİMİ
Elazığ Belediyesi Yazı İşleri Müdürlüğü, Kalite Yönetim Birimi tarafından personele yönelik mevzuat eğitimi verildi.

Elazığ Belediyesi personelin donanımının artırılması ve daha kaliteli hizmet sunulması amacıyla düzenlediği hizmet içi eğitim seminerlerini sürdürüyor.

Yazı İşleri Müdürlüğü, Kalite Yönetim Birimi tarafından düzenlenen personele yönelik mevzuat eğitimi, yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Belediye Kültür Merkezinde düzenlenen seminere, Çankırı Karatekin Üniversitesi Genel sekreter Yardımcısı Fahri Gündoğdu konuşmacı olarak katıldı. Gündoğdu, Elazığ Belediyesi bünyesinde görev yapan personele, görev ve sorumlulukları ile mevzuata ilişkin bilgi aktarımında bulundu.