Elazığ'ın ilk valisi kimdir?

Elazığ'ın ilk valisi Hilmi Bey'i hep birlikte tanıyalım...

Elazığ'ın ilk valisi kimdir?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Son Dakika 23'ün İnstagram sosyal medya hesabından yaptığı 'Elazığ'ı ne kadar tanıyorsun' anketinde Elazığ'ın ilk valisinin kim olduğu sorulmuştu. Cevap şıklarında ise eskiden Elazığ'da valilik görevi yürütmüş olan; Cemal Bardakcı, Fahri Bey, Tevfik Sırrı Gür ve Hilmi Bey yer almıştı.

Elazığ'ın ilk valisi resmi verilere göre '05.05.1923 - 25.02.1925 tarihleri arasında görev yapmış olan Hilmi Bey' olmasına rağmen vatandaşlarımızın cevaplarına göre 'Fahri Bey' şıklarda en yüksek oy oranını almıştı. 

İLK VALİMİZ HİLMİ BEY KİMDİR? 

Elazığ'da '05.05.1923 - 25.02.1925 tarihleri arasında valilik görevini yürütmüştür. Görev süresi boyunca Cumhuriyet tarihinde yer alan önemli olaylara denk gelmiştir. Bu önemli olaylardan biri merkezi yönetime karşı çıkan Şeyh Said İsyanı'dır. O dönem şehirde sıkı yönetim ilan ettikten sonra isyancıların bastırması ile vazife başından ayrılmıştır.

Bu durum üzerine Hilmi Bey'in isyan varken vazifesini bırakması üzerine Mustafa Kemal Paşa'ya bildirilerek, görevden alınmasına sebep olmuştur. Hilmi Bey'den sonra vekaleten atanan valilik görevini Beyzade Hacı Mehmet Nuri Efendi yürütmüştür.