Elazığ TÜGVA'dan Son Dakika 23'e özel açıklamalar

Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Elazığ İl Temsilcisi Mustafa Şerifoğulları, TÜGVA'nın çalışmaları hakkında Son Dakika 23'e özel açıklamalarda bulundu.

Elazığ TÜGVA'dan Son Dakika 23'e özel açıklamalar
TAKİP ET Google News ile Takip Et

"Gençliğin Geleceği,  Geleceğin Gençliği" sloganıyla 2014'te kurulan TÜGVA’nın çalışmaları ve gençliğe katkıları hakkında Emirhan Bak’a açıklamalarda bulunan Şerifoğulları, Elazığ TÜGVA temsilciliği tarafından yürütülen projeler hakkında bilgi verdi.

Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Elazığ İl Temsilcisi Mustafa Şerifoğulları, Son Dakika 23 editörü Emirhan Bak’a verdiği samimi röportaj şöyle:

Dışarıdan bir birey ile sohbet ederken TÜGVA’yı nasıl anlatabiliriz?

Bizim medeniyetimizde, yani Osmanlı da vakıfçılık sistemi Devletin en önemli temel taşlarından bir tanesidir. Vakıfların toplum açısından önemli işlevleri bulunmaktaydı. Vakıfçılık toplum tabakalarının bir araya gelip kaynaşmasını da sağlıyordu. Ayrıca toplum yararına oluşturulacak eğitim, din, sağlık, kültür gibi sosyal tüm işlerde vakıfların öncülüğünde gerçekleşiyordu.  Şimdi bizlerde aynı anlayış içerisinde bu işlerde gönüllü, dünya üzerinde iyi ve güzele dair ne varsa savunan, her daim hakkın ve adaletin tarafında olan bir nesil yetiştirme amacıyla kurulmuş yeni nesil bir gençlik vakfıyız. Bizlerle beraber olan insanların muhakkak ki bizde dahil olmak üzere kendi hayatımız,  ailemiz, iş hayatımız, öğrenim hayatımız var. Bizler bu olguların yanında birde burada vakıf hayatımızı da çalışmalar yaparak değerlendiriyoruz.  Bura da ki her insanın asli bir görevi var. Zaten tüm vakıf arkadaşlarımız da bu hususun farkındalar. Bizim vakfımız 81 ilde amaçları doğrultusunda güzel işler yapan ve asla tabela vakıfçılığı yapmayan bir oluşumdur. TÜGVA Türkiye de büyük bir güçtür.

Güç kelimesi kullandınız nasıl bir güçten bahsediyoruz?

TÜGVA şuan da 81 ilde teşkilatlanmış 450 ilçede aynı şekilde teşkilatlanması bitirmiş, 61’e yakın yurdu olan bir vakıftır. Gücümüz, bizle beraber güzel işlerin içinde olan ve vakfımız içerisinde yer almak isteyen insanların samimiyetinin gücüdür.  TÜGVA Türkiye de zaman içinde büyüyen bir yapı haline geldi. Bu yapının büyümesindeki asıl güç insanlarımızın samimi içten ve gerçekçi düşünce gücüdür. Biz güç kelimesini kullanırken bunları ifade etmeye çalışıyoruz. Vakfımızda gerçek anlamda emek harcayan bir ekip var. Biz gençlik nerede varsa onlara hizmet edebilmek için oradayız. TÜGVA gençlerin gelişimine katkı sağlamak için çalışıyor. Asıl amaçlarından biri de burada 35 yaşına kadar her türlü gence hizmet etmek .

Teşkilat yapısından bahsedebilir misiniz?

TÜGVA şuanda dediğimiz gibi 81 ilde teşkilatlanmış 450 ilçede teşkilatlanması olmuş ki Elazığ’da Alacakaya haricinde bütün ilçelerimiz de teşkilatlanmalarımızı bitirdik. Merkez ilçe teşkilatlanmamızı atadık. Türkiye de 6. Bölge olarak doğu Anadolu bölgesi geçmekte, ki bizde bu bölgenin en iyisi olma teveccühüne ulaşmış, tüm gayretimiz ile de Elazığ Tügva olarak her zaman en iyi iller arasında olmayı hedefliyoruz. Ortaokuldan başlatıp, Lise, Üniversite ekiplerimiz mevcut. Bu ekiplerimizin amaçları tabi ki  TÜGVA’nın burada gençlere sahip çıkması, sorgulayan bir gençlik olması, tribünde oturup sadece alkış tutup tezahürat eden gençlik yada dolgu malzemesi olarak kullanılan bir gençlik değil de sürekli  araştıran,sorgulayan bir gençliğe ulaşmak için burada bütün koordinatörlerimiz çalışıyorlar.

Elazığ’da TÜGVA’nın faaliyete geçme süresi tam olarak ne kadar sürdü? Ve bu süreç içerisinde TÜGVA neler yaptı?

Elazığ’da 2015 yılının Ocak ayında TÜGVA Elazığ İl Temsilciliği görevini aldık. 5 yıldır da Hizmet veriyoruz. 2 yılda bir kongre yapıyoruz. Başarılı olanlar devam ediyor.

Yaşımız genç daha çok çalışmak istiyoruz ve devam etmek istiyoruz. Elhamdulillah Türkiye de ilk beşe girmiş bir teşkilatız yani bunlar sayısal değerler ile mevcuttur. İlk beşin içerisinde İstanbul gibi Bursa, Kocaeli gibi çok büyük illerin teşkilatları bulunmakta ve altıncı bölgenin de en iyi illerinden biriyiz.  Bizde beş senedir bu görevi devam ettiriyoruz.

Bu süreçte TÜGVA neler yaptı?

Bu süreçte bizim yapmak istediğimiz bütün projeler aslında gençlere dokunmak için oluşturulan projeler eğitim akademisi projemiz vardı. Toplamda on beş hafta sürecek bir projeydi. Eğitim akademisi projesini oluşturduk. Üniversite öğrencilerine yönelik bir projeydi burada üniversite öğrencileri geldiler başvurularını yaptılar 250 tane başvurumuz vardı sonra biz bu arkadaşlarımızın mülakatlarını yaptık. 50 kişi ile beraber eğitim akademisini başlattık.

Genel itibari ile konuşmalarınız da hep gençler vurgusu yapıyorsunuz, TÜGVA’nın faaliyetlerinde çalışmalarında bir yaş kıstası var mı? Yoksa her birey TÜGVA’ya gelip bu imkanlardan yararlana bilir mi ?

TÜGVA gönüllüsü herkes bu kapıdan içeriye girebilir. Fakat projelerimiz gençlere yönelik yani bir yaş kısıtlaması olduğunu söyleyebiliriz yaş kısıtlamaları projelerin içeriğine göre değişiklik göstere biliyor.

35 yaşına kadarda yönetim kurulumuz içerisinde, kadın aile koordinatörlüğümüz içerisinde ve buna benzer oluşumlarımızda yer alabilirler. 35 yaşından sonra resmi bir görev alamadığımızın altını çizmek isterim.

TÜGVA içerisinde bulunan koordinatörlükler hakkında bilgi alabilir miyiz?

Medya iletişim, Üniversite, Orta Okul Koordinatörlüğü, Lise Koordinatörlüğü, Kadın Aile Koordinatörlüğü, Çalışan gençlik Koordinatörlüğü, Dış İlişkiler Koordinatörlüğü, Eğitim Koordinatörlüğü, İdari ve Hukuk İşleri Koordinatörlüğü, Kültür Sanat Koordinatörlüğü, Mali İşler ve Kaynak Geliştirme Koordinatörlüğü, Spor Koordinatörlüğü, Strateji Geliştirme Koordinatörlüğü, Yurt Koordinatörlüğü bulunmaktadır. Her Koordinatörlüğümüzün de zorunlu çalışmaları söz konusu. Koordinatörlüğümüzün yapmış olduğu projeler de söz konusu.

Bu projelerle ilgili kısa dönemde yapılan çalışmalarla alakalı bilgi alabilir miyiz?

Şuan da ortaokul koordinatörlüğümüzde kitap kurdu yarışmamız çok kısa içerisinde başlayacak, Çizimlerle kırk hadis projemiz vardı bu proje kapsamında genç kardeşlerimiz hadisi çiziyor ve bunu TÜGVA’ya gönderiyor. TÜGVA da bunlar arasından birinci ikinci üçüncüleri seçip ödül dağıtıyor. Yani şuan da yarışmamıza yüz tane kardeşimiz katıldı. Bunların içinde çok güzel çizimler vardı. Daha önce Türkiye de birinci olan kardeşimizde vardı. Bu şekil de her koordinatörlüğümüzün yürüttüğü birçok projemiz mevcut. Ayrıca müzik okulumuzda yeni açıldı. Bura da kardeşlerimiz keman, saz, gitar dersi de alabiliyorlar ve bu konuyla ilgili bir koro oluşturma fikrimiz var.

Peki buraya gelen yöneticilerin aidiyet duygusu hakkında neler söylemek istersiniz ?

Elbette buraya gelen her yöneticinin bir aidiet duygusuna sahip olması gerekiyor ki bizde bu kavrama çok önem veriyoruz. Hatta aylık belirli ücretler toplayıp vakfımızın elektrik faturasını ve belirli ödemelerini yapan kişiler var bunlar aidiet duygusun sahip çıkmanın örneği olarak söylene bilecek şeyler.

Birazda Yurtlarla ilgili konuşmak istiyorum. TÜGVA da yurtların son durumu nedir kaç kişi konaklamakta konaklama ücreti nasıl biraz bahsede bilir misiniz?

Yeni yurdumuz çok kapsamlı ve şehrimizin gerçek anlamda en iyi yurtlarından biri diyebiliriz. 340 tl ye yurdumuz hizmet vermekteyiz. Tabi yurdumuzun eksikleri neler diye soracak olursanız biz istiyoruz ki gençler daha iyi hizmetlerden faydalansınlar yani spor salonu olsun içeride sohbet odalarımız fazlalaşsın, dinlenme odalarımız fazlalaşsın aynı zamanda mescit alanları daha iyi olsun buradaki kardeşlerimizin kütüphanesi daha iyi olsun buradaki kardeşlerimizin ders haricinde yurdun içerisinde sosyal aktivite olarak zaman geçire bilecekleri alanların daha iyi olmasını istiyoruz.  Yani normal yurtlarda bulunan tüm imkanlarda TÜGVA’da mevcut. Fakat biz yurdumuzun sosyal alanlarının daha fazla olmasını istiyoruz. Bu farklılıkları ve fazlalıkları şuan eksiklik olarak gördüğümüz için yurdumuzu daha iyi bir duruma getirmeyi hedefliyoruz.

Yurt kapasitenizi tam olarak öğrene bilir miyim?

Şuanda 256 öğrencimize tam kapasite hizmet vermekteyiz.

İlçelerinizde yurt açma düşünceniz var mı?

Şuan böyle bir düşüncemiz yok çünkü genel merkezimizden bizlere öncelikle böyle bir talep gelmesi lazım birde bu noktada şuan açılma ihtimali olsa Kovancılar da açabiliriz bunun sebebi de orada ki öğrenci kardeşlerimizin fazla olması.

TÜGVA’nın siyasi bir bağlantısı var mı?

TÜGVA siyasi bir yer değildir. Buradaki beklenti  gençlerin yetişmesidir. Bizler bu beklentiyi karşılamak için çalışmaya gayret gösteriyoruz. Gençlere sahip çıkmaya ve onların gelişimlerini sağlamak amacıyla efor sarfediyoruz. Bu çalışmalarımızı yakından takip eden Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’nında TÜGVA’ya  çok ama çok büyük destekleri vardır. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Elazığ’a her geldiğinde kendisini karşılamaya gideririz. Bize hep sorduğu soru şu olmuştur. Gençlerimizle okuma gruplarınız arttı mı ? , Sohbetler nasıl gidiyor? , Yurtlarda durum nasıl, kaç kişi var ? şeklinde olmuştur. Bizden istenen  bu gençleri siz İslami olarak, dindar olarak yetiştirilmesidir. Bunu biz yetiştire bilirmiyiz? TÜGVA da ki gençlik olarak yetişe bileceğimiz noktalar var yetişemeyeceğimiz noktalarda da bizim büyüklerimiz, hocalarımız var. Diyanetimiz bize bu noktada hep destek vermiştir. Buralarda yıllardır hizmet eden büyüklerimiz var ve o büyüklerimize gidiyoruz. TÜGVA da bir şeyler anlatmalarını istiyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da bizden ilk günden beri bunu istemiştir.

TÜGVA’nın kurucu başkanısınız. Bir yapının kuruculuğunu yapmak zor mudur?

Biz aile olarak her zaman zora talip olduk. Babam Ak Parti Elazığ İl Başkanlığının kurucu başkanlığını yapmıştır. Kuruculuğunu yapmış olduğu partiye 7 yıl hizmet etmiştir. Bende TÜGVA’nın kurucu il temsilcisiyim. Babam, ağabeylerim ve ben her zaman hizmet işlerinde en önde olmuşuzdur. Maddi ve manevi bu hareketlerin hep içerisinde olduk. TÜGVA’yı da  ilk kurduğumuz zaman kimse TÜGVA’nın ne olduğunu bilmiyordu, insanların da bilmediği gibi kurumlarda bilmiyordu. Biz bunları dokuya dokuya gidip onlara her seferinde aslında TÜGVA böyle bir yer amacı bu anlata anlata bir şekilde bu noktaya kadar getire bildik. Tabi TÜGVA da Türkiye geneli büyük projeler yaptı. Yapınca da artık kurumlar TÜGVA’nın iyi niyetini görmüş oldu.

Öğrenciler için TÜGVA’nın vermiş olduğu burslar var mı peki?

TÜGVA burs programı veriyor ama burs verirken Türkiye geneli teşkilat çalışıp burs buluyor. Ondan sonra diyor ki benim elimde burs var ve bursu vereyim. Bu süreçte başvurular geliyor gerekirse aile sosyal politikalar bakanlığına diyoruz ki bu arkadaşlarımızın durumu nedir? Bu çocuğumuzun ihtiyacı var mı? Ailesininn durumu hakkında karşılık alabiliyorsak bu kardeşimin maddi durumuna bakıp ona göre burs veriyoruz. Yoksa TÜGVA bir yerlerden sürekli para kaynağı aktarılıp para dağıtan bir yer asla değil burada tüm maddi kaynağı bulan biziz.

Burs dönemleri hakkında bilgi alabilir miyiz?

Okulun açıldığı ilk günlere tekabül etiğini ifade edebilirim. Genel merkez tugva.org takip ederlerse süreç hakkında bilgi sahibi olabilirler.

Abiniz Şahin Şerifoğulları, şuanda Elazığ Belediye Başkanı sizde TÜGVA Elazığ başkanısınız bu konuyla ilgili sizin düşünceleriniz nedir?

Ben 2015 yılında TÜGVA Elazığ Kurucu İl Temsilcisi olarak bu görevi devraldım. Abimde 2010 yılından beri  Elazığ Amatör Spor Kulüpleri Federasyon Başkanıydı. İkimizde STK’larda görevler alıp memleketimize hizmet etmeye çalıştık. Belediye Başkanımız Spor camiasının içinden gelen, her zaman gençlerle bir arada olmayı isteyen bir kişiliğe sahip. Gerek amatör evinin yapımında, gerek lisans kolaylığı sağlanmasında, gerek tüm amatör kulüplere malzeme yardımı noktasında çok değerli hizmetleri olmuştur. Elazığ’lı hemşerilerimizin takdiriyle de 2019 yılında belediye başkanı olmuştur. Kendisinin siyasete girme planı vardı. Bizimde aile olarak siyaset yüzümüzün Şahin Şerifoğulları olması noktasında görüş birliğimiz oldu. Kendisi mütevaziliğiyle , güler yüzlülüğüyle halkın teveccühünü kazandı. Önceki belediye başkanlarımız ile vakfımızın gerçekleştirdiği tüm iş birlikleri için, desteği için kendisine gideceğiz. Bizim vakıf olarak amacımız şehrimizin tüm ileri gelenleri ile beraber gençliğe hizmet etmektir.

Gençler için siz neler öneriyorsunuz?

TÜGVA çok zor zamanlar atlatmıştır. Bunlardan biri kendini Türkiye de kabul ettirmek olmuştur. Ve niyeti Türkiye’nin gençlik STK’sı faaliyetler olarak yaptığı çalışmalarla olması için belli bir süre kendini Türkiye’ye kabul ettirmeye çalıştı. Bugün Şırnak’ta da varız İzmir de de varız Elazığ’da da varız.

Bizler gençlerin sadece gelişimi ile ilgileniyoruz. Onların gelişim noktasında mücadele ediyoruz. Gençler gelsinler bizi tanısınlar vakfımıza uğrasınlar. Vakıfta kullanılacak her alan onlar için açılmıştır.

Her görüşten gençlere kapınızın açık olduğunu anlıyorum bu cümlelerle?

Kesinlikle öyle vatanını seven her gence kapımız açık daha önce de ifade ettiğim gibi TÜGVA siyasi bir yapıya sahip değil ve olmayacak.