Elazığ turizmde büyük ivme yakaladı mı?
Elazığ İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Demirdağ, Elazığ'da Turizm ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında Son Dakika 23'e açıklamalarda bulundu.
"Evliyalar şehri" olarak nitelendirilen, 4 bin yıllık geçmişe sahip, 13 medeniyetin izini bünyesinde barındıran Elazığ, Tarihi, kültürü, ve son zamanlar da gündem de düşmeyen mühteşem doğası ile yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan Elazığ'ın turizmde yakaladığı ivme hakkında Elazığ İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Demirdağ açıklamalarda bulundu.
Önemli başlıklar!
- Tarihi Harput Mahallesinde süren kazı çalışmaları...
- Elazığ Hazar Gölü'nde su altında kalan "Batık Şehir" ile ilgili sürdürülen çalışmalar...
- Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım tarafından keşfedilen "Saklıkapı ve Karaleylek" kanyonlarının için yapılan projeler...
- Kış turizminin vazgeçilmez adreslerinden Hazarbaba Kayak Merkezi ile ilgili yapılacak projeler...
- Yapılacak olan Kent Müzesi ...
Elazığ'ın sahip olduğu bütün potansiyelelri gerekli destekler ile projelendirip turizme kazandırılacağını kaydeden Demirdağ, Elazığ'ı Türkiye ve dünyada önemli bir turizm merkezi haline getirmek için çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
İşte Demirdağ'ın Son Dakika 23 muhabirlerinden Emirhan Bak ile sohbet havasında geçen röportajı...
Tarihi Harput Mahallesinde devam eden kazı çalışmaları hakkında neler söyleyeceksiniz?
Harput bizim için önemli bir merkezdir. Burada yapılacak her çalışma kıymetlidir. Kale bölgesinde önemli çalışmalar yapıldı. Bakanlığımız özellikle kale surları restorasyonu konusunda önemli destekler verdi. Biten yerler oldu ama kale içi çalışmaları sürüyor. Bu kazılar bakanlığımız, valiliğimiz ve Fırat Üniversitesi destekleri ile devam ediyor.
Buranın turizme kazandırılması için herhangi bir çalışma var mı?
Yapılan kazı çalışmalarında tarihi ışık tutacak bulgular mevcut bundan sonraki süreçte tabi kazılar devam edecek. Bizim oradaki amacımız kazıdan çok meydana çıkan o tarihi mahalleyi hayata kazandırmak yani oranın restorasyonunu yaparak ziyarete kazandırmak çünkü kazı yapıyoruz. Üzerini çatılarla kapatılmış. Görsel olarak biraz olumsuz bir görsellik arz ediyor. Oranın biraz daha görsellik anlamda daha iyi bir şekle bürünmesi için bu yıl o yönde çalışmalarımızı yapacağız.
Harput Elazığ’da yaşayan her birey için çok önemli Elazığ’a gelen herkes ilk olarak Harput’u geziyor. Ama vatandaşlarımız çevre temizliği ve tarihi yapılara verdiği zarar ortada… Bu konu ile ilgili neler söylemek istersiniz?
Tarihi Harput Mahallesini koruma altına alınmadan önce bu tür olaylar bizi de üzüyordu. O tarihe yakışmayan kirlilik oluşuyordu. Etrafta içilen su şeylerin atılması çöplerin bırakılması yazıların yazılması yani düşünün tarihin üzerine siz yazı yazıyorsunuz. Yani bir bakıma tarihi katlediyorsunuz. Son bir kaş yıldır gerekli önlemleri aldık. Kalenin çevresinde şu an o tip sorunlar yaşamıyoruz. Özellikle kalenin çevresinde kale içinde güvenlik elemanları sürekli 24 saat bekledikleri için o bölgeyle ilgili çok ciddi sıkıntı yaşamıyoruz.
Biz ne kadar önlem alırsak alalım bu yeterli olmuyor. Halkında bu konuda duyarlı olması gerekiyor. Harput bizim gözbebeğimiz yani bizim öyle bir bakmamız lazım ki orayı gözümüz gibi kendi evimiz gibi kendi sokağımız gibi bakmak zorundayız. Son dönemlerde bu bilinç biraz daha artmış eskiye nazaran insanlar biraz daha tarihini, kültürel değerlerini daha ciddi daha olumlu şekilde yaklaşmaya başladı.Bu tip yerler korunaksız olduğu için özellikle define kazılarıyla, kaçak kazılarla veya işte bunun dışında dediğiniz gibi yazılar yazarak, çöplerini atarak istenmeyen görüntüler oluşuyordu. Ama son dönemlerde insanımız bu konuda biraz daha hassas duruma geldi.
Harput dışında Elazığ’ın farklı bir yerinde restorasyon çalışmalarınız var mı?
Elazığ içerisinde bize müracaatı yapılan bazı konaklar var bu konaklarla ilgili restorasyon çalışması hedefliyoruz. Tabi bu konaklar şahsa ait olduğu için şahıs konaklarında biz doğrudan müdahil olamıyoruz. Ancak şahıs gelip biz kendi konağımızı veya kendi tarihi eserimizi bu tescilli eserimizin restorasyonunu yapmak istiyoruz derse o konuda biz bakanlığa yazışmalarımızı yapıyoruz bakanlıkla ve vatandaşımızın bu talebini iletiyoruz vatandaşın talebi de bizim bakanlığımızca olumlu karşılanıyor. Verilen destekler ile çalışmaları yürütüyoruz. Bunun ile ilgili bir çok yerde çalışma yapılıyor.
Sivrice de Batık kentimiz var burası gizemini koruyor. Şimdiye kadar bura ile ilgili neler yapıldı? Şuanda ne gibi çalışmalar yapılıyor? Burası Elazığ’a ne gibi kazanımlar getirecek.?
Batıkkent ile ilgili biliyorsunuz son dönemlerde özellikle çok yakın dönemlerde bazı görüntüler medyada yer aldı. Batıkkentin içerisinde amorflara rastlandı. Yani eski tarihi değerlere eski kültürel değerlere rastlandı. Buda ulusal düzeydeki medyada çok önemli karşılık buldu bununda tabi biz mutlaka değerlendireceğiz şuan özellikle su altı arkeologlarla yani su altıyla ilgili hassasiyeti olan yada bu konuyla ilgili ihtisas yapan arkeologlar ve öğretim üyeleri ile şuan irtibat halindeyiz onlarla görüşüyoruz yani oraya nasıl bir proje yapabiliriz diye değerlendiriyoruz. Bizim aklımızda su altı arkeolojik park düşüncesi var. Düşünün suyun altında insanlar tarihi değerleri dalışlarla görücekler bunun yanı sıra tabi yine belki dijital ortamda buraların segilenmesi buraların ziyaret edilmesi insanlar belki bir gözlük takarak o efektleri de sağlayarak insanlar o suyun altında neler var neler yok biraz daha teknik olarak üst düzey çekimlerinin yapılması lazım bu çekimler yapıldıktan sonra bunlar işlene bilir yani hem dijital ortama aktarılabilir.
Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım tarafından keşfedilip tanıtımı yapılan Saklıkapı ve Karaleylek kanyonlarının turizme kazandırılması için neler yapılıyor?
Şimdi kanyonlarla ilgili biz bu hafta sonu sayın bakanımıza proje sunumumuzu yaptık. Kültür ve turizm bakanımıza bakanlığımızın üst düzey yöneticilerine orayla ilgili proje sunumumuzu yaptık kanyonlar bizim için biliyorsunuz yeni dönemin yani son dönemin en önemli tanıtım ve turizm unsurları o yüzden bizim burayla ilgili hassas bir çalışma yürütmemiz gerekiyor. Tabi sayın valimizin öncülüğünde şuan orada tabela çalışmalarımızı yaptık.
Bu tabela çalışmalarımızın Malatya valisinin açıklamalarına denk gelmesi biraz manidar oldu sürecin daha öncesi var mı yoksa sayın Malatya valisinin açıklamasından sonra mı harekete geçildi?
Açıkça söylemek gerekişe sayın valimizin öyle bir düşüncesi olmadı süreci ifade etmek gerekirse biz bu çalışmayı zaten yapıyorduk. Yani hem İl Kültür Müdürlüğümüz hem Baskil Kaymakamlığımız ile beraber biz kaç defa oraya gittik. Zaten biz orada yol tespitleri yaptık. Bunları yaparken medyaya çok bilgi vermedik açıkçası e tabi medya bunu bilmediği için sanki o döneme denk gelmiş gibi bir algı oluştu yoksa çalışmalarımız çok daha öncesine dayanıyor.
Özellikle konu buraya gelmişken şunu da ifade edeyim karaleylek kanyonuna araçla ulaşım sağlana biliyor ve çeşitli güzelliklere sahip manzaralar görünebiliyor. Fakat esas güzelliklerin büyüleyici kısmını görmek için tekne ile ulaşım yapılması gerekiyor. Tabi bu süreçte biraz uzun ve zorlu çünkü bizim oraya tekne için iskele koymamız gerekiyor. İskele olmadan tekne koyma veya iştirakçilerin yada özel kişilerin oraya tekne koyma şansı yok hem saklı kapı kanyonuna teknelerin yaklaşacağı bir iskelenin yapılması lazım hem kumlu tarla köyünden kalka bilecek bir teknelerin yanaşabileceği bir iskelenin yapılması lazım. Sayın valimizin daha farklı bir düşüncesi var bizde aynı şekilde bunun çalışmasını yapıyoruz yani Keban barajından başlayıp, kanyonlara kadar belki diğer taraftan Kömürhan köprüsünden başlayıp yine kanyonlara kadar hatta belki Keban barajına kadar uzanan bir güzergah da düşünüyoruz. Güzergah belirlendikten sonra ise hızlı sürat tekneleri kullanmayı düşünüyoruz.
Bu kanyonların ekonomik anlamda bir katkısı olacak mı?
Bizim temelde kanyonlarla ilgili şöyle bir düşüncemiz var. Tekneler kumlu tarla köyünden kalkacak kara leylek kanyonunda görsel şovu insanlar görecekler oradan saklı kapı kanyonuna gidecekler saklı kapı kanyonunun önünde güzel bir koy var yani o koyun sağına ve soluna orada biliyorsunuz alabalık çok ciddi anlamda üretime sahip yani o alabalığı da değerlendirmemiz lazım orada gerekirse ekmek arası gerekirse alabalık tesisleri alabalık lokantaları bunun yanı sıra dinlenme merkezleri ve hatta belki kamp yapma noktasında da hem saklı kapı kanyonunun tam tepesine manzara odaklı noktada bir çadır kampı düşünüyoruz. Aynı zamanda o dediğim koyun çevresinde ise bungalov tarzı evler olabilir İnsanların gerekirse orada konaklamalarını sağlamak kamp yapmalarını sağlamak hatta ileri aşamada daha ötesini söyleyeyim saklı kapı kanyonunun tepesinde çok ciddi bir yükselti var seyir terasları yapıla bilir bunun yanı sıra kanyonun bu tarafından karşı tarafa geçişini sağlamak için belki bir asma köprü düşünülebilir sadece insanların yürüye bildiği kırılma efektlerinin yer aldığı adrenalin arz eden köprüde düşünüle bilir. Yani orayla ilgili temel anlamda projemiz o, projemizi de biz bakanlığımıza açıkçası bütün yönleriyle sunduk.
Ama tabi henüz vücut bulmamış, değişkenlik göstere bilir, bakanlıktan değişim olabilir valimiz farklı bir karar alabilir. Bunların yanı sıra biz projelerimiz ile orada yaşayan vatandaşlarımızı da proje içerisine katarak ekonomik gelir elde etmesini ve istihdam şartlarını arttırmak istiyoruz, bu konuda kendi yöresel halk pazarımızı kurmak gündemimizde.
Hazarbaba Kayak Merkezi son günlerde gündemdeki yerini koruyor. Bura ile ilgili neler söylemek istersiniz?
Açıkçası bizim Hazarbaba ile ilgili bakanlığımıza sunmuş olduğumuz güzel bir projemiz var. Tabi Valiliğimiz öncülüğünde Fırat Kalkınma Ajansımız Özel İdaremiz bunula beraber Sivrice de ki paydaşlar orada bir yüksek irtifa kamp merkezi düşünülüyor. Orada yapılan macera parkı bitti, zipline hattı bitmek üzere yüksek dev salıncaklar kuruldu. O bölgede bir mesire alanı oluşturuldu. Biz Sivrice’yi bir bütün olarak düşünüyoruz. Özellikle göl kenarında önemli değerler ortaya çıkacaktır. Kayak merkezimizin göle doğru kayış manzarasını ön planda tutmayı istiyoruz. Çünkü bu özelliğe sahip ender kayak merkezlerinden biri. Bunun yanı sıra kayak merkezimizde tesisleşmeyi hedefleyerek uluslararası sporcularımızın konaklayıp spor yapabileceği bir yer haline çevirmeyi planlıyoruz.
Elazığ Emniyet Müdürlüğüne düzenlenen hain saldırı sonucu Müze de hasarlar oluşmuştu. Oranın son durumu hakkında bilgi alabilir miyiz?
Müzemiz şuan kapalı durumda. Bahsetmiş olduğumuz süreç sonrasında bakanlığımız gelip yerinde incelemede bulundu. Ve bu inceleme sonrası küçük iyileştirme sürecine girmektense daha güzel olması açısından buranın güçlendirilip, salonlarının yenilmesi ile ilgili proje ürettik. Bu proje kapsamında müzemizin güçlendirilmesi ile ilgili süreç bitti, bundan sonraki süreçte umuyorum 2020 de tamamlanacaktır. Yeri ise aynı yer yarısı tamamlanmış durumda güçlendirme bitti teşhir tanzim alanlarının ise daha modern bir görünüme sahip olması yapılanmasındayız. Tabi son dönemlerde ki ödenek yetersizliği de sürecin uzamasında etkili oldu.
Bizim bilmediğimiz Elazığlıları sevindirecek başka projeler var mı?
2020 yılı içerisinde eski hükümet konağımızı sayın valimizin öncülüğünde kent müzesi olarak bitirmiş olacağız ayrıca bunula beraber Harput’ ta Hünkar Konağı olarak adlandırdığımız yerimizi de yine belediyemiz öncülüğünde hem kürsü başı musiki müzesi hem de gastronomi alanında eksiklerimizi kapatacak örnek teşkil edecek Harput yöresel yemeklerinin yapıldığı bizi temsil eden yer haline gelecek.