Elektrik ve doğal gaz faturalarına afet ertelemesi

24 Ocak 2020 tarihinde Elazığ merkezli meydana gelen 6,8 şiddetindeki deprem felaketinin ardından Elazığ TSO öncülüğünde İldeki STK'ların katılımı ile hazırlanan ve 14 maddeden oluşan taleplerden biri olan elektrik ve doğalgaz faturalarının ertelenmesi talebi 10 Haziran 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı.

Elektrik ve doğal gaz faturalarına afet ertelemesi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan, alınan kararın yerinde ve doğru olduğunu ifade ederek, “İlimizde yaşanan deprem felaketinin ardından gerek iş dünyası gerekse tüm toplumun hayatını normalleştirecek adımları 14 madde de, Elazığ TSO, Elazığ Ticaret Borsası, Elazığ Esnaf ve Sanatkarları Birliği, Elazığ Esnaf ve Kefalet Kooperatifi, Elazığ Sivil Sivil Toplum Platformu bir dosya haline getirerek ilgili tüm mercilere ulaştırdık. Elektrik ve doğalgaz faturalarının ertelenmesi de dosyamızda yer alan konulardan biri idi. Dosyamızda bulunan bu taleplerin bir kısmı bugüne kadar özel olarak yada COVİD 19 sürecinde getirilen destekler kapsamında çözüme kavuştu. Enerji ile ilgili bu beklentimiz de yasallaşmıştır. Bu karar yerinde ve doğru bur adım olmuştur. Elazığ ve Malatya işdünyası ve halkı adına teşekkürlerimizi sunuyoruz” ifadelerinde bulundu.

ERTEMELER 1 OCAKTAN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK 

Konu hakkında Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelikte şu bilgiler yer aldı:

Bakanlığın, Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Elektrik ve Doğal  Gaz Tüketim Bedelleri Tahakkuk ve Tahsilatlarının Ertelenmesi Hakkında  Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlanarak 1 Ocak 2020'den itibaren geçerli olmak  üzere yürürlüğe girdi.

Buna göre, afetler nedeniyle en fazla 1 yıla kadar ertelenmesine karar  verilen elektrik ve doğal gaz tüketim bedellerinin tahakkuk ve tahsilatına  yönelik, söz konusu ertelemeden kaynaklanan anapara haricindeki tüketicilerden  tahsil edilmeyen bedellere ilişkin finansman maliyeti gecikme zammı tutarını  geçmemek üzere Bakanlık bütçesinden karşılanacak.

Ertelemeye yönelik kapsam, süre ve ertelemeden dolayı şirketlerin  katlanacağı finansman maliyetine ilişkin analizler Bakanlık tarafından  hazırlanarak Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşüne sunulacak.

Bu çerçevede, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Bakanlık  tarafından bildirilen finansman maliyetine yönelik uygulama esaslarını şirketlere  tebliğ edecek. Şirketler, tüketim bedellerinin tahakkuk ve tahsilatının ertelenmesi  dolayısıyla önceki ay içerisinde katlandıkları finansman maliyetini, takip eden  ayın ilk 5 iş günü içerisinde EPDK'ye iletecek. Finansman maliyetleri, ilgili döneme ait gecikme zammı tutarını  geçemeyecek.

İlgili aya ait finansman maliyetleri, şirketin başvurusundan itibaren  7 iş günü içerisinde EPDK tarafından hesaplanarak ilgili şirketin banka hesap  bilgileriyle birlikte Bakanlığa gönderilecek. Bakanlık, finansman maliyeti  tutarlarını EPDK tarafından yapılan bildirimi müteakip 5 iş gününde ilgili  şirketlerin hesabına aktaracak.