Emekli maaşları için kritik gün

En düşük emekli maaşı düzenlemesi bugün Meclis'e sunuluyor. Yeni düzenleme ile en düşük emekli maaşı 12 bin lira olacak.

Emekli maaşları için kritik gün
TAKİP ET Google News ile Takip Et

En düşük emekli aylığına ilişkin düzenleme çalışmaları tamamlandı ve bugün Meclis Başkanlığı'na sunulacak. Düzenlemeyle en düşük emekli maaşının 12 bin lira olması planlanıyor.

Uzun süredir beklenen bu düzenleme, emeklilerin yaşam koşullarını iyileştirmeyi hedefliyor ve birçok emekli vatandaş tarafından yakından takip ediliyor. AK Parti Grup Başkanı Güler, geçtiğimiz hafta sonu yapılan değerlendirme toplantısında, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ve AK Parti Genel Başkanvekilleri Mustafa Elitaş ile Efkan Ala'nın katılımıyla bazı rakamların belirlendiğini ve bu rakamların Cumhurbaşkanı'na sunulacağını belirtti.

EMEKLİLERE YÖNELİK ETKİ ANALİZLERİ

Emekli maaşlarının en düşük seviyesinin belirlenmesine yönelik çalışmalar kapsamlı bir şekilde sürdürüldü. 11 bin 500 lira ile 12 bin 500 lira arasında değişen rakamlar üzerinden yapılan analizlerde, toplam maliyetin yanı sıra prim gün sayısındaki farklılıklara rağmen benzer maaş alan emekliler arasındaki olası adaletsizlikler de göz önünde bulunduruldu. Edinilen bilgilere göre, en düşük emekli maaşının 12 bin lira olması öngörülüyor. Bu düzenleme ile 3 milyon 200 bin kişinin maaşı 12 bin liraya yükseltilecek.

MALİYET VE FİNANSMAN PLANI

En düşük emekli maaşına yapılacak ek zam, 40 milyar liranın altında kalacak şekilde planlandı. Bu maliyetin karşılanması için vatandaşlara yeni bir yük getirilmeden, özellikle prim borçlarının tahsili için atılacak adımlarla finanse edilecek. İlk maaş ödemesi 17 Temmuz'da yapılacak olup, yetişmemesi halinde 2 bin lira fark ödemesi yapılacak.