Erken sünnet, enfeksiyon hastalıklarını engelliyor
Sıcakların artmasıyla havuzlara giren çocuk sayısında artış olduğunu belirten Çocuk Cerrahisi Op. Dr. Ahmet Güngör, sünnet olmayan çocukların, sık kullanılan havuzlardaki bakteriler nedeniyle sünnet derisi iltihabı ve idrar yolu enfeksiyonu olabildiğini söyledi.
Sıcakların artmasıyla birlikte, serinlemek isteyen başta çocuklar olmak üzere yetişkinlerde havuzlara akın etmeye başladı. Havuzlara gidenlerden özellikle sünnet olmamış çocuklara dikkat edilmesi gerektiğini belirten Çocuk Cerrahisi Op.Dr. Ahmet Güngör, uyarıda bulundu. Sıcakların artmasıyla birlikte çocukların havuz ve benzeri sulara girmesiyle birlikte çocuklarda sünnet derisinin iltihabı olarak adlandırılan postit ve idrar yolu enfeksiyonlarda da belirgin bir şekilde artış izlendiğinin altını çizen Güngör, “Çok sık olarak kullanılan havuzlarda insanların floralarındaki bakteriler ile idrar ve genital akıntılara bulaşmış tüm mikroplar havuz suyuna geçmektedir. İyi dezenfeksiyon sağlanmaz ve havuz kurallarına uyulmadan havuzlar kullanılırsa havuza giren çocuklara enfeksiyon bulaşma kaçınılmaz olmaktadır. Bu enfeksiyonların başında da idrar yolu enfeksiyonu ve sünnet derisi iltihaplanması gelmektedir. Çocuklar havuz sonrası pipide ağrı, şişlik kızarıklık olup idrar yaparken zorlanma ve yanma meydana gelmektedir” dedi.
“ERKEN YAŞTA SÜNNETTE FAYDA VAR”
Havuz sonrası benzer şikayetlerin görüldüğünde mutlaka çocukların doktora götürülmesi gerektiğine dikkat çeken Göngür, şunları kaydetti:
“Sünnet olmamış çocuklarda sünnet derisinin altında smegma denilen bir yapı olup enfeksiyon için çok güzel bir ortam oluşturmaktadır. Bu nedenle de havuzda bu ortam daha fazla nemlenerek ve mikroplarla etkileşime girerek çocukta sünnet derisi iltihabı oluşturmaktadır. Enfeksiyondan korunmak için havuzun temizliği çok iyi yapılmasıyla birlikte ıslak mayoyla oturulmaması ,havuz sonrası genital bölgenin iyi kurulanması ve bol sıvı alımı sağlanarak idrarın akışkanlığının sağlanması gerekmektedir. Ancak bu önlemlere rağmen sünnet olmamış çocuklarda sünnet derisi iltihabı ne yazık ki görülmektedir. Sünnetin erken yaşta yapılmasında enfeksiyon önleme açısından her zaman fayda vardır. Sünnet olmamış bir çocukta sünnet derisi iltihabı gerçekleşmiş ise mutlaka tedavi sonrası en kısa sürede sünnet yaptırılmalıdır. Enfeksiyon sonrası sünnet derisinde belirgin yapışıklıklar olup buda idrar yapmakta zorlanma meydana getirmektedir. Ayrıca ikinci enfeksiyon gelişme riski de daha yüksektir. Bu nedenle sünnet derisi iltihabı geçiren çocuklar en kısa sürede bu konuda uzman bir doktor tarafından sünnet yapılması gerekmektedir.”